Kuhinja brez glutena

Svet izdelkov V kuhinji

Če ste na začetku diete brez glutena, je zagotavljanje brezglutenske hrane polovica uspeha, druga polovica pa je preprečevanje navzkrižne kontaminacije z glutenom v gospodinjstvu, zlasti v kuhinji, v kateri se pripravljajo tudi jedi, ki vsebujejo gluten.

Če imate celiakijo, je zelo pomembno, da hrana – in s tem tudi kuhinjsko orodje in oprema za shranjevanje – ostane ločena od glutena, da ne pride do kontaminacije. Če imate celiakijo, lahko že majhna sled glutena sproži simptome in poškoduje sluznico tankega črevesa.

Zbrali smo nekaj najboljših nasvetov, kako ohraniti kuhinjo brez glutena in se izogniti navzkrižni kontaminaciji:

KAKO ZAGOTOVITI, DA BO VAŠA KUHINJA BREZ SLEDI GLUTENA?

Najprej se prepričajte, da ste čisti, da ste si umili roke ter da vaša oblačila in lasje niso bili v okuženem okolju, kot je picerija ali pekarna, kjer lahko drobni delci moke ostanejo v zraku več ur.

Če vaše gospodinjstvo ni popolnoma brezglutensko, je idealno, če imate prostor, ki je namenjen izključno pripravi brezglutenskih jedi. Čiščenje kuhinjske površine vseh sledi glutena ni nemogoče, vendar je vsakodnevno doseganje popolnosti izziv. Pri orodjih in opremi za kuhanje in serviranje je spet lažje, če imate ločen komplet za pripravo izključno brezglutenske hrane. Če uporabljate ponve in pripomočke za pripravo hrane brez glutena in te iste pripomočke tudi za pripravo hrane, ki vsebuje gluten, morate poskrbeti, da jih med uporabo ustrezno operete. Nekatere opreme, kot so deske za rezanje, opekači in drugi aparati (glejte poglavje Kuhinjski pripomočki brez glutena spodaj), si osebe, ki uživajo gluten in tiste, ki glutena ne smejo, ne smejo nikoli deliti med seboj.

Pri shranjevanju živil je optimalno, če imate ločene omare in prostore za shranjevanje. Vendar pa je v hladilniku to skorajda nemogoče. V tem primeru je ključnega pomena, da se za brezglutensko hrano uporabljajo višje police, da se prepreči padanje glutenskih sestavin na hrano brez glutena. Prepričajte se, da vsa živila brez glutena zavijete ali shranite v čiste posode ali vrečke, namenjene izključno temu namenu.

 Pravila kuhinje brez glutena

 • Po pripravi živil, ki vsebujejo gluten, obrišite površine do čistega
 • Za čiščenje površin uporabljajte lastne krpe
 • Pazite, da očistite mesta, ki so se jih dotaknili z umazanimi prsti, kot je ročaj vrat hladilnika
 • Umijte si roke, preden se lotite priprave hrane brez glutena
 • Za pripravo hrane brez glutena imejte ločene deske za rezanje
 • Hrano brez glutena kuhajte v ločenih loncih in ponvah ter jo postrezite z ločenimi pripomočki – ali pa jo med različnimi uporabami izredno temeljito operite
 • Uporabljajte ločene posode za maslo, marmelado itd., saj lahko noži prenesejo okužene drobtine
 • Za brezglutenski kruh uporabljajte ločen opekač ali vrečke za opekače
 • Ne uporabljajte skupnih kuhalnikov za vaflje ali žarov, saj jih je zelo težko popolnoma očistiti
 • Ne cvrite brezglutenske hrane v olju, ki je bilo uporabljeno za cvrtje druge hrane
 • Ne uporabljajte ponovno vode, ki je bila uporabljena za kuhanje živil, ki vsebujejo gluten, kot so testenine
 • Hrano brez glutena shranjujte v vrečkah ali posodah, ki jih je mogoče ponovno zapreti
 • Ne mešajte brezglutenske hrane in druge hrane v konvekcijski ali ventilatorski pečici, saj lahko krožeči zrak raznese delce in povzroči navzkrižno kontaminacijo.
 • Ne delite krp, rokavic, predpasnikov itd. z osebami, ki kuhajo z glutenom

Kuhinjski pripomočki brez glutena

Idealno bi bilo, da imate celoten komplet opreme in pripomočkov, namenjen pripravi hrane brez glutena. Zavedati se morate, da je določene pripomočke lažje očistiti in se popolnoma znebiti kontaminacije z glutenom kot nekatere. Gladko kovinsko ponev ali stekleno servirno posodo je mogoče očistiti dokaj enostavno, druge predmete, kot je na primer rešetka, pa je po uporabi s kruhom, ki vsebuje gluten, veliko težje popolnoma očistiti. Poseben “brezglutenski” pribor za rezanje je nujna minimalna zahteva. Tudi valjarje in druge lesene pripomočke je najbolje hraniti izključno za “brezglutensko” uporabo.

V nekaterih aparatih se že zaradi njihove narave kopičijo drobtine in delci, zato jih ni mogoče uporabljati skupaj. To nedvomno velja za opekače kruha in mlinček za žito, ki ga lahko uporabljate za pripravo lastne brezglutenske moke za peko. Prav tako bodite previdni pri kuhinjskih robotih, saj je nekatere od njih morda težje očistiti kot druge.

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP