Brezglutenski kruh – Vse kaj morate vedeti za pripravo domačega kruha

Svet izdelkov V kuhinji

Kruh brez glutena – Izbor za vsak okus!

Pekovske dobrote in kruh so že od nekdaj na seznamu vsakodnevne prehrane, uživanje le teh pa ni enostavno za vse tiste, ki se soočajo z glutensko intoleranco. Tako kruh predstavlja enega največjih problemov za celiakaše, saj najpogosteje ne morejo uživati klasičnih vrst pekovskih izdelkov iz trgovin in pekarn. V tem članku bomo zato spoznali alternativo klasičnemu kruhu, in sicer brezglutenski kruh.

Bolniki s celiakijo pogosto sami pripravljajo kruh brez glutena. Za celiakaše škodljivi gluten namreč vsebujejo zrna pšenice, najdemo pa ga tudi v zrnju ječmena, rži, pire in ovsa. Iz prehrane morajo zato izločiti običajen kruh, zdrob, drobtine, piškote in pecivo in druge vrste prehranskih živil.

Ne glede na to, ali glutena ne uživate zaradi celiakije ali pa se vam preprosto zdi, da se brez njega boljše počutite – tudi na brezglutenski dieti si lahko privoščite okusen, sveže pečen kruh, ali pa ga izberete iz pestre ponudbe Schärovih pekovskih dobrot.

Široka izbira brezglutenskega kruha

Dieta brez ali z manj glutena je pravzaprav lahko veliko bolj zdrava od običajnega prehranjevanja, saj nas prisili, da večino tistega, kar pojemo, pripravimo sami doma.

Tako začnemo spoznavati drugačne okuse, drugačna žita z njihovimi posebnostmi in odkrivati pestrost okusov, ki jih ponuja narava.

Seveda pa kakovosten brezglutenski kruh lahko tudi kupite in s tem prihranite čas, obenem pa brezskrbno uživate v pekovskih dobrotah Dr. Schär. Na voljo imate brezglutenski domači kruh Landbrot, brezglutenski beli kruh Classico del Mastro Panettiere, brezglutenski beli kruh – Pan Blanco in brezglutenski polnozrnati kruh – Cereale del Mastro Panettiere. Brezglutenski polnozrnati kruh – Vital del Mastro Panettiere in brezglutenski sladki kruh – Bon Matín.

V Schärovi pekarni vas čakajo prvovrstni brezglutenski izdelki

Za vse tiste, ki želite drugačne oblike in okuse, sta tukaj še brezglutenska Ciabatta in brezglutenska polnozrnata ciabatta – Ciabattine Rustiche. Mini francoske štručke – Mini Baguette bodo kot nalašč za okusne sendviče, prav tako pa tudi brezglutenske burger štručke za nepozabne piknik zabave. Tukaj so še mehki in pregrešno slastni sladki kruh Pain Brioché in Panini – White Rolls. Za največje gurmane med vami so na izbiro tudi fokača z rožmarinom – Focaccia con rosmarino, brezglutenski francoski rogljički in črni brezglutenski kruh s semeni – Pan Rustico.

SVEŽE PEČEN BREZGLUTENSKI KRUH IZ PEČICE – za vse, ki rimate radi hitro, preprosto in okusno!

Brezglutenski beli kruh

Če imate v svojem življenju koga, ki ne smet uživati glutena, ali pa ste med takšnimi osebami sami, potem verjetno veste, kako težko je najti dober recept za brezglutenski beli kruh. Peka belega kruha brez glutena je na prvi pogled lahko precejšen izziv, a z upoštevanjem nekaj preprostih trikov boste ugotovili, da je v resnici izredno preprosta.

Brezglutenska moka ima svojo specifiko in samo z vajo boste pri peki dosegli učinek moke z glutenom. Ena od najpreprostejših rešitev, s katero lahko zaobidete težavo, je ta, da v trgovini izberete ustrezne mešanice za peko kruha podjetja Schar, ki vsebujejo posebno brezglutensko žito naše lastne pridelave, pri katerem skrbno pazimo na kakovost in tako zagotavljamo popolno varnost.

Medtem ko ljudje na brezglutenski dieti ne smejo uživati ničesar, kar je izdelano iz pšenice, rži ali ječmena, si namreč lahko privoščijo žita in moke, ki ne vsebujejo glutena.

Odlične brezglutenske moke in mešanice za pripravo domačega kruha brezglutenskih izdelkov so:

(Mešanica, ki bo vašo kuhinjo spremenila v pravo pekarno. Ne glede ali boste pekli brezglutenske bombetke, brezglutenski kruh, štručke, ali rogljičke.)

(To je moka, ki je namenjena za vsestransko uporabo. Ali boste pekli kruh, torte, testenine ali piškote, uspeh je zagotovljen!)

(Moka Farina se bo zavrtela na najvišji seznam vašega ustvarjanja v kuhinji. S to moko lahko ustvarite in spečete dobesedno vse!)

(Za peko sladkih dobrot bo brezglutenska mešanica Mix C zadovoljila vaše potrebe po sladkih trenutkih)

Brezglutenski črni kruh

Predstavili smo vam naš izbor brezglutenskih mok, s katerimi lahko ustvarjate različne oblike belega brezglutenskega kruha, rogljičkov, testenin, tort in drugih dobrot.

Ne smemo pa pozabiti na brezglutenski črni kruh oziroma črni kruh brez glutena in polnozrnati kruh brez glutena, ki ga prav tako lahko pripravimo kakor ostali kruh brez glutena, le da navadno moko nadomestimo z ajdovo moko, ki je temna in ima značilno poln okus.

Zato ne smemo pa pozabiti na brezglutensko mešanico lana in ajde, ki sta sestavini, ki brezglutenski črni kruh naredita zdrav in lahek.

(Z izdelki iz brezglutenske moke lana in ajde bodo vaši pekovski izdelki (Brezglutenski črni kruh) ohranil svežino več kot le en dan.)

Kruh brez glutena in laktoze

Med pogoste motnje v procesu absorbcije in presnove hranil, ki prizadenejo čreversno floro in povzročajo trebušne simptome, sodi tudi laktozna intoleranca. Ta je posledica pomanjkanja encima laktaze, ki je potreben, da lahko prebavljamo mlečni sladkor ali laktozo.

Najpogostejša je primarna laktozna intoleranca v odrasli dobi, ki nastane zaradi neizraženega laktaznega gena. Na njen nastanek v veliki meri vplivajo prehrambni in genetski dejavniki. Prvi korak pri premagovanju težav z laktozno intoleranoco je izogibanje živilom, ki vsebujejo laktozo. Po izključitvi vseh živil z laktozo lahko s počasnim uvajanjem živil z nizko vsebnostjo laktoze ugotovimo, kolikšna je vsebnost laktoze, ki še ne izzove simptomov.

Težava nastane pri tistih, ki se soočajo z občutljivostjo na gluten in hkrati še na laktozo. Neprebavljanje mleka in pšenice, dveh najstarejših in osnovnih človekovih hranil, je lahko precejšnja težava. Tudi zato, ker tako laktozo kot gluten najdemo v živilih, v katerih ju ne pričakujemo, tudi v mnogih pekovskih izdelkih!

Obe alergiji močno zmanjšata izbor ustreznih živil za prehranjevanje, so pa na voljo številni izdelki tako brez glutena kot brez laktoze s katerimi si lahko oljašate težave.

NASVETI ZA PEKO BREZGLUTENSKEGA KRUHA

Nasvetov za pripravo pekovskih izdelkov za vse tiste, ki se soočajo s celiakijo je res veliko, Schärovi pekovski mojstri pa obenem vedno iščejo nove rešitve ter širijo paleto mešanic za kruh breu glutena ter gotovih pekovskih izdelkov. Spodaj so za vas zbrali nekaj skrivnosti za uspeh pri peki brezglutenskega kruha.

Brezglutenski domači kruh –  da bo peka popolna!

Speči odličen kruh iz brezglutenske moke je veliko težja naloga kot iz navadne moke. Kot smo že omenili v začetku, je za dober rezultat potrebno kar nekaj poskušanja, eksperimentiranja z različnimi mokami in mešanicami mok ter gostili, da najdemo tisto zmagovalno kombinacijo.

Pomembni pa so tudi postopki, s katerimi pridemo do končnega cilja. Za upoštevanje peke smo pripravili nekaj preprostih trikov, s katerimi vam bo pri delu lažje:

  • Za mešanje pozabite na roke. Uporabite ustrezen mešalnik za testo. Vedeti morate, da je brezglutensko testo praviloma mehkejše kot glutensko, zato ga boste težje oblikovali. Pomagate si lahko tudi z različnimi modelčki.
  • Lahko se vam bo tudi zgodilo, da vam bo brezglutenski domači kruh razpadal. Razlog se verjetno skriva v tem, da ga niste dovolj dolgo ali močno pregnetli. Ali pa je bil čas za vzhajanje prekratek.
  • Če vam brezglutenski domači kruh ni narastel dovolj, pa so lahko krive še druge okoliščine, kot naprimer ta, da je testo za kruh stalo na hladnem ali pa ni bilo prekrito. Lahko je bila dodana tekočina prehladna ali pretopla, ali pa je je bilo premalo.

Poskušajte upoštevati vse te dejavnike, ki bodo pripomogli k temu, da bo vaš brezglutenski kruh takšen, kot mora biti. Preden kruh brez glutena postavite v pečico ga za boljši rezultat namažite z vodo, oljem ali mlekom in ga večkrat prebodite z vilicami. Ko ga spečete, pa ga dobro zavijte v svežo krpo in ga pustite nekaj minut, da se ohladi.

Kaj še lahko upoštevamo pri peki kruha brez glutena?

  • Če se vam zdi, da je kruh brez glutena zbit ali pregost, se razlog lahko skriva v tem, da ste dodali premalo tekočine. Dober učinek lahko dosežete tudi z mineralno vodo in če testo pustite vzhajati dlje časa.
  • Če ste ugotovili, da je sredica brezglutenskega kruha še vlažna, ga pecite s prižganim zgornjim in spodnjim grelnikom in pazite, da pečice ne odprete prezgodaj.
  • Da se vam brezglutenski kruh ne sesede, ga prvo tretjino časa pecite pri višji temperaturi. Razlog, da se plosko razleze, se namreč lahko skriva v tem, da ste testo pustili predolgo vzhajati ali pa je počivalo na pretoplem.
  • Pazite tudi na moč temperature same peke. Če bo temperatura previsoka, bo vaš kruh brez glutena pretrd in presuh. Na to lahko vplivajo tudi različne strukture mok, ki različno vpijajo tekočino. Zato se čim bolj držite recepta. Po nekaj poskusih z isto moko brez glutena se boste naučili pravilnega postopka.

Brezglutenske štručke – Delno pečeni oziroma predpečeni izdelki

Seveda vedno nimamo toliko časa, da bi se ukvarjali s peko domačega brezglutenskega kruha in drugih dobrot. Zato pa so nam na voljo že tudi delno pečeni oziroma predpečeni izdelki, ki ne vsebujejo glutena.

Prednost izdelkov je ta, da se ohranijo dlje časa, kot običajen kruh in če ga za kratek čas popečemo v pečici, dobimo odličen, hrustljav in dišeč svež kruh brez glutena. Delno pečeni pekovski izdelki brez glutena so odlično dopolnilo jedilnika za vse, ki se ne želijo odreči svežemu kruhu.

V Schärovi pekarni boste tako lahko našli:

  • Brezglutenske mini francoske štručke – Mini Baguette
  • Ciabatte in
  • Polnozrnate Ciabattine Rustiche

Za pripravo vseh treh vrst delno pečenih kruhkov boste potrebovali le pet minut, svež okus pa bodo obdržali še več ur po tem, ko jih boste vzeli iz pečice. Če želite vsak dan uživati v majhni količini ​​svežega kruha brez glutena, vam tako ni treba vsakokrat izgubljati energije, ki jo porabi pečica.

Toasterji, mini pečice, opekači in mikrovalovne pečice s funkcijo za peko vam bodo pomagali prihraniti čas in električno energijo ob peki delno pečenih dobrot brez glutena. In če vsega, kar ste spekli, ne morete takoj pojesti, zamrznite pečen kruh in ga kasneje po želji odmrznite ter si tako ponovno privoščite svež košček.

RECEPT za brezglutenski kruh

Receptov za pripravo brezglutenskega kruha in ostalih pekovskih izdelkov je veliko. Iz vzhajajočega testa lahko denimo pripravite tudi brezglutenske žemljice, brezglutenske bombetke ali brezglutenske sirove štručke. Spečete lahko okusno brezglutensko pizzo in bagete, si privoščite brezglutenske mafine, za posebne priložnosti pa pripravite brezglutensko orehovo potico ali celo prekmursko gibanico brez glutena.

Sestavine za kruh brez glutena:

1 kg moke brez glutena (Schärova mešanica Mix B – Bread-Mix)
1 l tekočine (pol mleka in pol vode)
2 čajni žlički sladkorja
1 čajno žličko soli
Kocka kvasa (42 g)
Malo olja

Postopek priprave brezglutenskega kruha:

V posodo damo moko, na sredino razdrobimo kvas, ob rob posode pa damo sladkor in sol. Na kvas damo tekočino in z električnim mešalnikom ali na roke pregnetemo testo. Dodamo malo olja in gnetemo do kraja.

 

Testo pustimo vzhajati na dvakratno velikost. Kruh brez glutena nato položimo v model za pečenje in ga po zgoraj opisanih nasvetih prebodemo z vilico in namažemo z oljem, vodo ali mlekom (v kolikor niste občutljivi na laktozo).

Nasvet za brezglutenski kruh: vaš kruh brez glutena lahko obogatite tudi z različnimi semeni. Zelo dobro se v peki uporabljajo bučna semena.

RECEPT za Velikonočno kruhovo pletenico brez glutena

Glede na dejstvo, da smo ravno preživeli nekoliko nenavadne velikonočne praznike, pa vam predstavljamo še recept velikonočne kruhove pletenice brez glutena.

Velikonočna kruhova pletenica, ki ne vsebuje glutena vam bo polepšala dan in s svojim okusom obogatila vse druge dobrote, ki jih boste pripravili za velikonočni zajtrk, njena priprava pa je prav tako preprosta kot pri ostalih vrstah kruha. Z nekaj tematskimi dodatki jo lahko okrasite za velikonočno praznovanje ampak pazite, da se pletenica ohladi, preden ga okrasite. Kruh brez glutena porabite v treh do štirih dneh.

Sestavine za Velikonočno kruhovo pletenico brez glutena:

1 kg moke brez glutena Mix B
20 g soli
20 g sladkorja
20 g svežega kvasa
750 ml tople vode
1 jajce

Priprava Velikonočne kruhove pletenice brez glutena

Sestavine za Velikonočno kruhovo pletenico brez glutena:
V skledo dodajte moko brez glutena, toplo vodo, sladkor in vzhajan kvas, ki jih nežno premešate, na koncu dodajte še sol in z mešalnikom za testo 10 minut mešajte ali gnetite, da dobite gladko testo.

Testo prenesite na delovno površino in ga razdelite na tri enake dele. Vsak del oblikujte v dolg, enakomeren svaljek. Na enem koncu svaljke združite in jih izmenično križajte, da dobite kito – pletenico. Oba konca pletenice povežite in okrasite z manjšo kito. Pletenica naj nato na pekaču, ki ste ga obložili s papirjem za peko, počiva pri sobni temperaturi, da bo vzhajala.

Med tem pečico segrejte na 175 °C. Testo premažite s premešanim jajcem, postavite v pečico in pecite 60 minut.

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP