TUDI BREZGLUTENSKO PECIVO JE IZJEMNO OKUSNO!

Svet izdelkov Življenje brez glutena

Sladice brez glutena so prav tako lahko zelo okusne, četudi jih pripravite povsem brez moke, ali pa uporabite ajdovo, amarantovo, koruzno, kvinojino, konopljino, proseno in riževo.

Najbolje pa je seveda uporabiti brezglutenske moke s posebno označbo. Za pripravo kruha in slaščic brez glutena je potrebno več časa in truda kot za peko brez tovrstnih omejitev. Testo brez glutena je namreč tako na videz kot otip drugačno kot pri tradicionalni peki, saj imajo osnovne moke in sredstva za zgoščevanje drugačne lastnosti.

Nekaj osnovnih nasvetov za peko brezglutenskega peciva

Pred pripravo brezglutenskih sladic v kombinirani kuhinji vedno potrebno pazljivo in temeljito očistiti delovne površine. Pri uporabi kuhinje, v kateri se pripravljajo glutenske in brezglutenske jedi, poskrbimo, da bodo vsi, ki kuhinjo uporabljajo, seznanjeni z zakonitostmi stroge in varne brezglutenske diete. Potem se lotimo peke in preverimo sestavine, ki jih bomo uporabili.

 • Vse sestavine naj bodo ogrete na sobno temperature (zaradi hladnih sestavin izdelki počasneje vzhajajo.)
 • Sol naj nikoli ne pride v neposreden stik s kvasom. Pri pripravi testa vedno uporabljajmo tople tekočine.
 • Testo vedno mesimo po direktni metodi, to pomeni, da v mlačni tekočini raztopimo kvas, nato dodamo vse ostale sestavine in ročno ali strojno zgnetemo testo. Vedno preverimo navodilo za razmerje med tekočino in moko, ki je navedena na embalaži uporabljene moke, ker se mešanice med seboj precej razlikujejo. Brezglutensko testo je večinoma bolj mehko in tekoče kot glutensko.

Namig: Strojna mesitev je boljša, ker pride do kvalitetnejše in enakomernejše povezave moke in tekočine.

 • Oblikovane izdelke pustite pred peko vzhajati. Velike testene izdelke je potrebno pred peko prebosti z leseno iglo do dna, da lahko izhajata odvečna vlaga in zrak.
 • Sveže zgneteno testo naj vzhaja na dvojno količino.
 • Oblikovane izdelke pokrijemo s folijo, da se nam ne izsušijo.
 • Na dno ogrete pečice lahko postavimo lonček z vodo, ki med peko izpareva in zagotavlja potrebno vlago za oblikovanje kvalitetnejše skorjice. Pečene izdelke pustimo nekaj minut v modelu, nato jih zvrnemo iz modela, oziroma jih vzamemo iz pekača in pokrite s čistim prtičkom ohladimo na rešetki ali prtu.
 • Da se skorja zmehča, lahko pečene izdelke za nekaj časa zavijemo tudi v moker prtiček. Nadevi morajo biti lepo mazavi, vendar ne premokri. Nadeva naj bo za 80% mase testa, izjemoma več.

Izbira brezglutenske moke

Ko se lotite peke brezglutenskih receptov za pecivo, lahko naletite na številne izzive.
Različne moke brez glutena lahko različno vplivajo na okus in strukturo vaših dobrot in za začetek je najbolje, da uporabite že pripravljeno mešanico univerzalne brezglutenske moke Schär Mix it. Izbira moke je odvisna od tega, kaj želite speči. Ali kruh ali sladice ali pa pripraviti testenine. Brez dvoma si je vredno vzeti čas in pripraviti okusne jedi brez glutena, s katerimi boste navdušili še tako velike ljubitelje sladic.

Za veselo kulinarično eksperimentiranje so na voljo različne namenske brezglutenske mešanice moke za kuho in peko, ki imajo specifične lastnosti in pripomorejo k boljšemu rezultatu. Za pripravo različnih pekovskih izdelkov so na voljo tudi ustrezne mešanice moke. Presenečeni boste, kako enostavna in uspešna je peka z ustrezno brezglutensko mešanico!

Schär Mix It Universal: je že pripravljena mešanica moke za enostavno peko kolačev in pripravo slastnih tort.
Schär Bread-Mix mešanica za peko kruha – Mix B: je mešanica za peko belega kruha poljubnih oblik, npr. pletenic, fokač ali pic. Ta mešanica je primerna tudi za kruhomat in vsebuje dragocene beljakovine volčjega boba.
Schär Brot-Mix mešanica za peko temnega kruha: okusna, z balastnimi snovmi bogata alternativa, če vam je ljubši zrnati temni kruh, obogatena z lanenimi semeni in ajdovo moko ter grahovimi otrobi in jabolčnimi vlakninami.
Schär Kolači & keksi – Mix C: je odlična mešanica za pripravo sladkih jedi, npr. keksov, kolačev iz umešanega testa, biskvitnega testa, vafljev, mafinov. Za še posebej krhko in hrustljavo drobno pekovsko pecivo.
Večnamenska moka Schär Mix It Farina za brezglutensko kuho je primerna zlasti za pripravo jajčnih rezancev, cmokov, špecljev, omlet, omak in za paniranje.
Schär Pan Gratí je moka za paniranje in v vaši kuhinji seveda ne sme manjkati. Vaše jedi bodo tako pri peki ali fritiranju dobile hrustljavo zlato rjavo skorjo.

Brezglutenski recepti za pecivo

Vsi tisti, ki iščejo brezglutenske recepte za pecivo in se soočajo s težavami s celiakijo (kronična sistemska avtoimuna bolezen, ki najpogosteje prizadene tanko črevo in je posledica preobčutljivosti na gluten) vedo, da je potrebno pred peko brezglutenskega peciva poskrbeti, da so vsi pripomočki temeljito pomiti, da ne pride do navzkrižne kontaminacije.

Najpogostejša težava brezglutenske peke pa je lahko tudi ta, da pri peki brez glutena slaščice razpadejo ali se drobijo. Razlog se skriva v zgoščevalcu. Mnogi zato iščejo rešitev z dodajanjem agarja ali različnih chia in lanenih semen, ki jih predhodno namočijo v vodi. Lahko pa se vam tudi zgodi, da bo brezglutenski biskvit preveč gumijast.

Prav tukaj pa nastopi uporaba pravilne kombinacije brezglutenske moke in pri peki brez glutena je bistveno, da maso dobro premešate. Upoštevajte pa tudi čas in temperature peke, ki je bistveno drugačna kot pri peki klasičnega peciva. Zna se namreč zgoditi, da bo vaše pecivo na zunaj veliko bolj zapečeno, znotraj pa še surovo.

Pri nižjih temperaturah bo ostalo sočno in se ne bo prepeklo. Kljub omejitvam na katere je potrebno paziti, pa se seznam izbire raznolikih receptov zaradi tega na zmanjšuje. Brez težav lahko pripravite odlične brezglutenske kvašene flancate, ali brezglutenske piškote s koščki čokolade.

Za tiste nekoliko bolj iznajdljive smo vam v nadaljevanju pripravili recept za orehovo potico in jabolčne mafine. Lahko pa pripravite tudi različne cmočke in se prepustite okusom poletja s kokosovo rulado brez peke, narejeno z brezglutenskim biskvitom.

Brezglutenske sladice – brezglutenski recepti za pecivo

Sladice brez glutena bodo zagotovo dodatna popestritev vašega jedilnika, sploh če ste ljubitelji domače peke. Sladice brez glutena so postale že precej razširjene in dobro poznane. Tako ni nič nenavadnega, če vas na praznovanju rojstnega dneva pričaka torta brez glutena ali pecivo brez glutena in sladkorja. Za njeno pripravo je običajno dovolj že moka brez glutena, namenjena pripravi peciva brez glutena, druge sestavine pa ostanejo nespremenjene.

Brezglutenski prigrizki

Recepti brez glutena velikokrat predvidevajo le manjše spremembe kot pri navadni peki. A kljub vsemu moramo biti pozorni na sestavine. Sladice brez glutena so bolj kompleksne, in če obožujete kulinarične eksperimente, vas bodo pritegnili predvsem zahtevnejši brezglutenski recepti za pecivo. Sladice brez glutena in prigrizki so lahko tudi prava mojstrovina. Malce bolj pa se lahko zaplete, če vas ne zanima zgolj sladica brez glutena, ampak iščete recepte za sladice brez glutena in laktoze. Razlogi za pripravo sladic brez glutena in laktoze so različni. Najpogosteje je v igri alergija, mnogi pa izberejo tovrstne sladice tudi zato, ker so bolj zdrave. Tudi pri tovrstni peki lahko izberete mešanice, ki smo jih prej omenili.

torte-brez-glutena

Sladice brez glutena – in sladkorja

Zelo priljubljene postajajo tudi sladice brez glutena in sladkorja in takšne sladice si lahko privoščite brez slabe vesti. Vse več ljudi se namreč zaveda, kako dragoceno je naše zdravje, zato raje kot klasične izbirajo jedi in sladice brez glutena in sladkorja. Tudi v tem primeru so vam na voljo številni recepti za okusne jedi brez glutena in laktoze. Sladice in pecivo brez glutena in sladkorja ter drugih problematičnih sestavin lahko v izjemno kratkem času pripravite z uporabo Schärovih mešanic.

Recepti za brezglutenske sladice

Recepti za pecivo brez glutena so danes vse bolj priljubljeni, saj je celiakija bolezen, ki se vse pogosteje pojavlja že pri otrocih. Primerni pa so tudi za vse ostale, ki se morajo zaradi soočanja s celiakijo izogibati živilom, ki vsebujejo gluten. Mnogi pa jih uporabijo tudi zato, ker so se zaradi takšnih ali drugačnih razlogov odločiti za brezglutensko dieto. Ker se je pri tovrstni dieti potrebno izogibati tudi sladicam, ki vsebujejo gluten, so recepti za pripravo peciva brez glutena kot so na primer ajdovi keksi brez glutena odlična rešitev za vse tiste, ki si tu in tam zaželijo tudi kaj sladkega.

Brezglutenski biskvit – brezglutenski recepti za pecivo

Skoraj težko si že zamišljamo praznovanje rojstnih dni brez spremljave torte. Po večini so sestavni deli slastnih tort biskviti, iz katerih se sestavljajo različne sladice. In ne samo torte, tudi rulade in druge sladice, ki vsebujejo biskvitno testo. Brezglutenska torta pripravljena s tem biskvitom bo izjemno mehka in lahka. Biskvit lahko naredite tudi s čokoladno verzijo, ki vam bo služila tudi kot osnovo za številne manjše kolačke in druge sladice.

Sestavine za brezglutensi biskvit – brezglutenska rolada:
60 g čokolade, (uporabite temno vsaj 70%)
60 g masla
2 žlici mandljeve moke
1 žlica kokosove moke
2 jajci
1 žlica medu
2 žlici pecilnega praška
Ščepec soli

Priprava brezglutenskega biskvita:
Čokolado nadrobimo v kozico. Dodamo na kockice zrezano maslo in oboje počasi stopimo. Lahko tudi v mikrovalovki ali nad vodno kopeljo. Stopljeno mešanico ohladimo do mlačnega. Vzamemo tortni model (20 cm) in ga namažemo z maslom ali s kokosovim oljem, vmes pa segerejemo pečico na 180 stopinj. V skledo presejemo moko, pecilni prašek in dodamo sol. Beljake stepemo v čvrst beljakov sneg. Rumenjake in med stepamo, da dobimo penasto zmes. Prilijemo stopljeno čokolado z maslom in stepamo, da se sestavine enobarvno povežejo. Postopoma vmešamo presejane sestavine, nazadnje pa nežno, s kuhalnico še beljakov sneg. Testo nalijemo v model, ki ga položimo v ogreto pečico za kakih 20 minut. Pečeni biskvit ohladimo v modelu pri sobni temperaturi.

Recpeti za brezglutensko peko:

Orehova potica – brezglutensko pecivo

 • 500g brezglutenske moke Schar Mix B
 • 1 jajce
 • 2 rumenjaka
 • 330ml toplega mleka
 • 3g soli
 • 100g masla
 • 60g sladkorja

Priprava brezglutenske orehove potice

 • 1 vanilin sladkor (preverjeno brez glutena ali raje uporabimo svežo vanilijo)
 • 5ml ruma (preveriti, da je brez dodatkov (barvil ali arom))
 • 1 kocka kvasa (42g)
 • 40g kisle smetane (brez dodatkov ali kvečjemu kara- genan, smetane za kuhanje in rastlinske smetane morajo biti preverjene, imeti znak ali napis)
 • limonina lupinica

Orehov nadev za brezglutensko orehovo potic

 • 500g mletih orehov
 • 150ml vročega mleka
 • 10ml ruma (preveriti, da je brez dodatkov barvil ali arom)
 • 1 mala žlička cimeta (preverjeno brez glutena)
 • limonina lupinica (neškropljene limone)
 • 100g sladkorja
 • 20g medu
 • 150ml sladke smetane (brez dodatkov ali kvečjemu karagenan, smetane za kuhanje in rastlinske smetane morajo biti preverjene, imeti znak ali napis)

V 200ml toplega mleka damo 1 žličko sladkorja, 1 žličko moke in kvas ter vzhajamo 10−15 min (da količina za 1x naraste). Maslo stopimo na zmernem ognju in pustimo, da se ohladi. V posodo damo moko, sladkor, jajce, rumenjake, kislo smetano, sol, limonino lupinico in vanilin sladkor. Vse skupaj premešamo in dodamo maslo, preostanek mleka (130ml), rum in že vzhajani kvas. Vse skupaj zmešamo v gladko testo, pokrijemo s krpo in vzhajamo 1 uro (lahko tudi več). V tem času pripravimo nadev. Testo damo na pomokano površino in ga razvaljamo. Na tanko razvaljano tes- to nanesemo nadev ter vse skupaj zvijemo in damo na pomaščen pekač za potice. Pokrijemo s krpo in ponovno vzhajamo, da se količina podvoji oziroma da količina za 1x naraste (30 do 60 minut). Premažemo z jajcem in pečemo v že segreti pečici na 180 ali 190 0C 60 minut.

Brezglutenski mafini

Majhni okrogli kolački – mafini, ki jih lahko spečete v enotnem modelučku za peko, ali posebej kupljenih posodicah, bodo popestrili vaš vsakdan in potešili željo po sladkem brez glutena. Praktični za peko brez glutena so tudi silikonski nastavki, ki so za večkratno uporabo. Brezglutenski mafini so preprosti in hitri za pripravo. Po vrhu pa tudi odličnega okusa. Za njihovo peko uporabite brezglutensko mešanico Mix It! Universal.
V breglutenske mafine oz. mafine brez glutena lahko dodate tudi različno sadje, kot naprimer: jagodičevje ali banane.

Recept za brezglutenske mafine :

Brezglutenski čokoladni mafini z banano.

Jabolčni mafini brez glutena
Sestavine za jabolčne mafine brez glutena:
2 jajci
2 žlici pecilnega praška
2 naribani jabolki
1,5 lončka moke brez glutena Schaer Mix B
1 lonček sladkorja
1 žličko cimeta
pol lončka olja
0,25 lončka jabolčnega soka
nekaj čokoladnih solzic za peko

Priprava jabolčnih mafinov brez glutena:
Penasto umešamo sladkor in jajca. Nato postopoma dodamo olje, moko, cimet in pecilni prašek ter ves čas mešamo. Dodamo se jabolčni sok in jabolko. Maso z žlico ali zajemalko nadevamo v papirnate modelčke, ki jih damo v pekač za mafine. Pečemo na 180°C približno pol ure v naprej ogreti pečici. Malo pred koncem peke mufine brez glutena posujemo z nekaj čokoladnimi kapljicami.

 

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP