skriti gluten

Tipično žensko? Vpliv celiakije na žensko plodnost in zanositev

Svet izdelkov Življenje brez glutena

Pri dekletih in ženskah se celiakija pojavlja pogosteje kot pri moških (v razmerju 3 : 2). Prav tako poročajo o povezavi med celiakijo in ginekološkimi težavami.

Možen prvi pokazatelj celiakije je lahko pozna menstruacija (menarha) v puberteti. V povprečju ta nastopi 1,4 leta pozneje kot pri zdravih dekletih. Starejše nezdravljene ženske imajo pogosteje prezgodnjo menopavzo in tudi obdobje mene (klimakterija) se začne 3‒4 leta prej. Prav tako niso neobičajni neredni menstruacijski ciklusi, ki sicer sodijo med simptome atipične celiakije, vendar niso neposredni pokazatelj črevesnega obolenja.

Povezava med nezdravljeno celiakijo in zmanjšano plodnostjo (upadanje fertilnosti) je bila dokazana v številnih študijah. Pojavnost celiakije pri ženskah, ki obiščejo zdravnika zaradi težav z zanositvijo, znaša približno 3 %. Ta je precej višja kot pojavnost v celotni populaciji, ki znaša približno 1 %.

Vzroke za zmanjšano plodnost lahko odkrijejo tudi pri moškem. Zaradi neprepoznane celiakije je lahko delovanje spolnih žlez (proizvajanje in izločanje semenčic) zmanjšano. Ta nepravilnost se lahko pojavi v okviru klinično tihe (oligosimptomatske) celiakije, ki nima drugih simptomov.

Ženske s celiakijo, ki ni bila diagnosticirana niti ustrezno obravnavana (posebna brezglutenska dieta), redkeje zanosijo in so spontani splavi pri njih pogostejši. Zaradi odsotnosti stroge brezglutenske diete oz. ustrezne obravnave in posledično vpliva na zarodek lahko pride do zapletov pri nosečnosti. Otroci imajo pogosteje prenizko telesno težo kot otroci zdravih staršev. Nasprotno imajo zdravljeni celiakaši običajno otroke z normalno telesno težo.

Sicer pa ni posebnih smernic za spremljanje nosečih pacientk s celiakijo. Obvezno je strogo držanje brezglutenske diete, da ne bi prihajalo do zapletov pri nosečnosti. Folno kislino je, kakor pri vseh ostalih nosečnicah, priporočljivo uživati že pred načrtovano zanositvijo. Še posebej je treba biti pozoren na zadostno preskrbo s kalcijem, jodom, železom in vitaminom B12.