skriti gluten

Skriti gluten in blaženje posledic

Svet izdelkov Življenje brez glutena

Se vam je že zgodilo, da ste nenamerno zaužili gluten in si tako nakopali kup neželenih težav? Kako se težavam izogniti? Kako si pomagam ob težavah pri vnosu skritega glutena? Vse to in še več v nadaljevanju.

Verjamem, da nas je veliko takih, ki smo gluten zaužili nenamerno in smo si tako nakopali neželene težave. Le te pa so lahko zeeeloo problematične in težko obvladljive. A pri prekršku z glutenom mimo njih ne moremo, vsaj jaz ne.

Ko celiakaš  namerno ali nenamerno zaužije gluten, ga telo prepozna kot tujek. Naše telo začne proizvajati protitelesa, ki se borijo proti le temu. Poleg tega veliko celiakašev zazna tudi znake, ki so značilni ob zaužitju glutena.

Driska, bolečine v trebuhu, migrene, slabotnost in še marsikaj drugega… Vam je znano?

No, verjetno se sprašujete tudi, kako pregnati neprijetnosti, ki jih povzroči gluten. Sama si ob neprijetnostih privoščim kakšen baby ali nesladkan kamilični čaj, Schaer grisine, prestice ali prepečenec, ki ob pomanjkanju apetita pridejo še kako prav. Kadar sem na poti, s seboj vedno vzamem probiotike. Žal pa je kdaj tudi tako, da je treba enostavno čez vse to brez dodatne pomoči – no takrat se moram s posledicami pač enostavno sprijazniti.

Kljub vsemu ni potrebno paziti le na hrano, ki jo zaužiješ, temveč si moraš ob tem vzeti čas tudi za naslednje stvari:

  • redno in temeljito umivanje rok
  • brisanje jedilne mize
  • paziti je treba na kontaminacijo (hrane ne postavljaš poleg glutenske, ne zajemaš z enako zajemalko, si ne deliš pribora z osebami, ki jedo hrano z glutenom)
  • preveri, kaj vsebuje pripravljena hrana, ki ti jo ponudijo
  • ne uživaj hrane, za katero nisi prepričan, da je brez glutena, tudi če ti jo ponudi dober prijatelj!
  • jasno in glasno reci NE HVALA, kadar hrana ni primerna zate.

Upam, da ti bodo nasveti ob morebitnih težavah z nenamerno zaužitim glutenom pomagali.

 

 

 

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP