Si kopljemo jamo?

Si kopljemo jamo sami?

Svet izdelkov Življenje brez glutena

Iz leta v leto je vse več na novo diagnosticiranih celiakašev v Sloveniji, kljub temu je ogromno le-teh še neodkritih. Veliko celiakašev se pritožuje, kako ljudje okoli nas ne razumejo življenja s celiakijo, obenem  pa se velikokrat sama vprašam, ali jo celiakaši razumemo. Dozdeva se mi, da si iz dneva v dan sami sebi kopljemo jamo. Zakaj?

Ker tudi sami ne upoštevamo brezglutenskega načina življenja kot je treba. Vem, da smo različni z različnimi mejami, razmišljanjem in dojemanjem. A vseeno je potrebno k dietnemu režimu brez glutena pristopiti resno in  natančno. Napake in kontaminacije tukaj ne pridejo v poštev. Razen, če si želite občutiti posledice na lastni koži. Tisti, ki imate srečo, vas bo začrvičilo še isti dan, ostali boste deležni kupa preglavic čez 10-20 let #TegaSiNeŽelite #NoGo

In zaradi neupoštevanja pravil o pravilni pripravi naše prehrane se tako še zmeraj najdejo celiakaši, ki jedo pico v piceriji, kjer imajo samo testo brez glutena in za pravilno pripravo še niso slišali, picopek je najbolj skuliran človek, ki sem ga v življenju spoznala, testo lepo vrže na pult z glutenom, obloži pico z bogvedikakšnimvse nadevom in jo speče v krušni peči – po možnosti s sosednjo pico, ki je v celoti iz glutena – no, po njihovem “brezglutenska” je čisto primerna za celiakaše, medtem ko je v naših očeh čisto podobna tisti iz gluten oz. se od nje ne razlikuje kaj dosti. Če bi bili vsi celiakaši istega foha, bi to seveda zavrnili… a ker nismo, nekateri to z užitkom jedo, brez težav. No, saj sem že omenila, da bodo vsi ti imeli party čez 10-20 let.

Zato, ker sami ne težimo, ne opozarjamo dovolj oz. je to zopet odvisno od vsakega posameznika, nas okolica sprejema čisto drugače. Ko se pojavimo tisti, ki po njihovem težimo, se jim oči zasučejo za 360 stopinj takoj, ko vstopimo, medtem ko drugi pojedo vse, kar jim postrežejo pod oznako “brez glutena”

Zato, ker si jamo po tihem in s svetlobno hitrostjo kopljemo sami, pa je potrebno (kot že leta in leta poprej) opozarjati, da PIRA vsebuje gluten in da oves kljub primerni oznaki NI ZA VSAKEGA CELIAKAŠA.

Kljub temu smo razvejani sami med sabo, ni podpore… žal nasedemo vsaki reklami, vsaki besedi nekoga, ki je v naših očeh “bog brezglutenskih informacij”. Vsak ne ve vsega. Vsaka reklama je lahko zavajujoča ne samo slovenska, tudi italijanska, španska in finska.

V vsem tem, kar opazujem skozi leta, si želim le to, da si skupaj izborimo boljše stanje celiakašev na naših, slovenskih tleh. Da držimo skupaj in dojamemo, da kontaminacija JE problem, saj verjamem, da si vsi želimo kvalitetno življenje in ne bedne žurke na gastroenterološkem oddelku. P.s.: gastroskopija vključena.

Luknjo smo si tako že izkopali, pa si moramo še jamo? Res, ni potrebno.

 

Petra Emilija

 

 

 

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP