Pust posladkanih ust

Svet izdelkov Življenje brez glutena

Pust je čas za norčije in domišljijo, ko lahko odložiš svoj pravi obraz in si nadeneš novega. To še kako dobro vedo otroci, ki vsako leto iščejo nov obraz – novo masko in preobleko, s katero se bodo pokazali svetu. Pustno praznovanje se začne s pustno soboto (letos je to 6. februar), konča pa na pustni torek (letos 9. februar).

faschingskrapfen mit kindTa stari ljudski običaj iz poganskih časov je imel nekoč, ko so ljudje še verjeli v več bogov, velik pomen. Z njim so preganjali temo in mraz zime ter se veselili sonca in prihajajoče pomladi. To je bil čas, ko so družbeni red za nekaj časa obrnili na glavo, zato še danes pravimo, da v času pusta vlada »narobe svet«. Iz tega obdobja izhajajo številne tradicionalne maske, med katerimi ste gotovo že slišali za najbolj znano – ptujske kurente ali korante v svoji volneni opravi. Kakšno značilno masko, ki v pustnem času razgraja po ulicah in vaseh, ima skoraj vsaka slovenska pokrajina – tu so cerkljanski laufarji, drežniški pustovi, prekmurski pozvačini, kostanjeviške šelme, škoromati iz Brkonov, dobrepoljske mačkare in drugi.

Pa ste vedeli, do so se včasih lahko maskirali le moški? In da obisk maškar po hišah ni namenjen le zbiranju sladkarij in kakšnega kovanca, temveč so prinašale srečo in dobro letino? Danes so nam številni običaji in z njimi povezana verovanja zelo težko razumljivi – kot na primer:

  • Če na pustni torek sneži, je treba plesti košare, saj bo tisto leto dosti češenj.
  • Če na pustni torek maškare ne pridejo v hišo ali se jim zaprejo vrata, bo družino doletela neizogibna nesreča.
  • Če na pustni dan najprej pride v hišo ženska, bo pri hiši veliko kokoši.
  • Če maškare visoko skačejo, bo lan visok, če divje plešejo, bo repa debela!
  • Ljudje so tudi verjeli, da se na pustni torek ne sme nikoli položiti na mizo točno toliko žlic, kot je ljudi okoli mize.
  • Na ta dan se tudi ne sme jesti juhe, drugače se boste poleti veliko potili.

Faschingskrapfen GesichtSodobni način življenja je odnesel mnoge vaške pustne običaje, ki jih lahko sedaj spremljamo le še na pustnih prireditvah, pustovanje samo pa se je spremenilo v plese v maskah in mestne karnevalske pohode.

Seveda pa za pustovanje niso značilne le maske in preobleke. V teh dneh že iz številnih kuhinj diši po pustnih krofih, ki se jih še posebno razveselijo celiakaši. Ker brezglutenskih krofov ni mogoče kupiti kar v vsaki trgovini, je znanje pravilne priprave in peke v tem obdobju še kako zaželeno. Mi vam tokrat ponujamo štiri različne recepte za pripravo krofov in krofkov, vi pa pogumno v kuhinjo in jih preizkusite. Veseli jih bodo vsi v družini, pa tudi maškare na obisku.

 

 

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP