Pa saj je samo en košček!?!

Svet izdelkov Življenje brez glutena

To nam povedo ljudje, ki se ne zavedajo, kako pomembno se je striktno držati brezglutenske diete.
Velikokrat me sprašujejo kako bi se počutila če bi pojedla košček brezglutenske torte, kruha ali kakšno drugo dobroto z glutenom. Verjetno bi se v sebi počutila sprejeto, enako drugim,brez skrbno… pa vendar bi se ti občutki razplamteli ob nastalih težavah, ki bi si jih zadala z takim dejanjem. Tudi celiakaši z takšnimi dejanji, damo vedeti drugim, da dieta ni pomembna, kar pa nikakor ne drži. Brezglutenska dieta je za celiakaša edino zdravilo.

Danes je vse več oseb, ki se odločijo za dieto brez glutena iz lepotnega  in ne zdravstvenega vidika ter tako večini, ki zbolevamo za celiakijo njihova dejanja in ne zadostna poučenost o dieti predstavlja novo problematiko oz. nov izziv, ki je lahko preprosto rešljiv ali pa tudi ne.

Takšna dejanja lahko celiakaša vodijo v poslabšanje zdravstvenega stanja kar pa ni zaželjeno. Zelo pomembno je, da sami celiakaši, naši starši in prijatelji, ki se zavedajo kaj prekršek pomeni za nas, opozarjajo tudi sami na to problematiko in s tem pripomorejo k ozaveščanju širše populacije.

Na samem začetku, so tudi meni prijatelji veselo govorili, da naj poskusim kakšen košček čokolade z dodanim piškotom ali grižljaj pšenične štručke, pa jih je kaj hitro doletelo predavanje o brezglutenski prehrani in o koščku čokolade, ki lahko ogrozi mene samo. Dan danes se vsi zavedajo, da me vsak prekršek ponese za več mesecev brezglutenske diete nazaj in da to ni dobro.

Naša druženja so še zmeraj zelo prijetna, takšna kot pred celiakijo, le, da se sedaj posladkamo s Schar dobrotami.

Vsem, ki se morajo striktne diete držati vse življenje, pa dajem zgolj nasvet: nikar ne poskušajte koščkov glutena, ne izpostavljajte svojega zdravja, ne izpostavljajte se, ker bi se želeli dokazati oz. bi se želeli vključiti v družbo. Preprosto se prepustite toku življenja in bodite to kar ste. Saj lahko tudi s celiakijo premagujemo ovire in osvajamo želene cilje.

 

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP