Omamni vonj božiča

Svet izdelkov Življenje brez glutena

Pravijo, da je največji čar prav v veselem pričakovanju praznikov. Domače običaje in vonj praznovanja vsi dobro poznamo in se jih ob koncu leta vsakokrat znova neskončno veselimo. Praznični čas na podoben način le z drugimi dobrotami slavijo tudi v drugih državah sveta, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Medtem ko otroci iz dežel srednje Evrope že nestrpno pričakujejo Jezuščka, bodo morali španski otroci potrpeti vse do začetka januarja. Tam namreč šele Sveti trije kralji prinesejo težko pričakovana darila. Ne glede na to, kako raznoliki so božični običaji v različnih predelih Evrope, prav vse zaznamuje veselo otroško pričakovanje ter vneto kuhanje in pečenje čudovitih specialitet in sladkih dobrot.

Božični piškoti

KoestlicheWeihnachsduefte»Ihr Kinderlein, kommet!« (»Pridite, vi, otročiči!«) ni le naslov vsesplošno priljubljene božične pesmi, ampak pomeni zlasti v nemško govorečih deželah vabilo najmlajšim, naj v adventnem času sodelujejo pri pripravah na veliko praznovanje, zlasti pri peki piškotov. Posebno priljubljeni so medeni piškoti: otroci iz testa za okrogle piškotke (»Spitzbuben« oz. linške oči, kakor jih imenujejo v Avstriji in pri nas) z različnimi modelčki izrežejo poljubne oblike – zvezde, srčke in angelčke s čokoladnim oblivom, sladkornimi mrvicami in glazuro ali brez vsega – in se prepustijo svoji domišljiji ter kreativnosti. Okrogle piškote, vanilijeve rogljičke in drugo – v prenekateri družini spečejo tudi do 50 različnih vrst piškotov – nato dajo v posodo za piškote, ki jo tradicionalno smejo odpreti šele na sveti večer, po božičnem obdarovanju pod lepo okrašenim božičnim drevescem. Moj nasvet: začnite z janeževimi piškoti (»Badener Chräbeli«) in jih hranite v posodi za piškote; najokusnejši so po 4–5 tednih.

»Sinterklaas« in »Père Noël«

Kinder mit AusstechformenNa severozahodu poteka obdarovanje otrok že prej: v Beligiji in na Nizozemskem prijaha »Sinterklass« (sveti Nikolaj) na svojem belem konju že v noči s 5. na 6. december (takrat ko nas razveseljuje Miklavž). Prijaha čez strehe in položi darila v pripravljene škorenjce. Iz Belgije prihajajo še posebej sladke božične specialitete, kot so karamelni piškoti in medenjaki – ti izvirajo iz belgijskega kraja Dinant izpred skoraj 1000 let. Na Nizozemskem so del božične pekovske tradicije med drugim tudi oreški (okrogli piškoti z mandlji – »Mandelmoppen«, raznorazni božični okrogli piškotki in raznovrstno nougat pecivo).

Francozi praznujejo (dolg) sveti večer (»Réveillon«) ob posebnih delikatesah, kot so gosja jetra, pečen puran ali ostrige. Božična rolada oz. božično deblo (»bûche de Noël«) predstavlja sijajen vrhunec in pogosto tudi zaključek družinskega obhajanja svetega večera v Franciji.

Božično pecivo sredozemskih dežel

Weihnachten StiefelNa jugu piškoti običajno ne sodijo k tradicionalnemu božičnemu praznovanju. Ko v Španiji Sveti trije kralji obdarijo otroke (poredni otroci pa dobijo kos premoga), takrat odrežejo kose okroglega pletenega kolača oz. trikraljevskega venca (»Roscon de Reyes«, tudi »kraljev prstan«), v katerega so vgnetli fižolovo zrnce in majhno figurico kralja (»Muñequito«). Kdor v svojem kosu najde fižol, je osmoljenec in mora plačati kolač. Kdor pa v svojem kosu najde figurico »Muñequito«, je tisti dan srečni »kralj družine«.

V Italiji je za božično praznovanje vselej najpomembnejši kvašen kolač z rozinami (»Panettone«), četudi ob epifaniji otroke obdari dobra čarovnica Befana ali (nekoliko severneje) Božiček oz. »Babbo Natale«, kakor narekuje srednjeevropska tradicija.

Oscarjevi nasveti za peko božičnega peciva

Merry Christmas Mehl WeihnachtenPlesoče snežinke, zvončkljanje zvončkov, božične pesmi in čudovito sladek vonj po svežem pecivu – zame je božično praznovanje eden najlepših trenutkov v letu. Če boste želeli pripraviti božično pecivo za veliko praznovanje, bodite še posebej pazljivi pri rokovanju s sestavinami. Najenostavneje je speči izključno brezglutenske piškote za vso družino oz. peko peciva razdeliti tako, da so brezglutenske dobrote spravljene v posodi, še preden se lotite peke običajnih sladkarij – namreč pri uporabi moke ostanejo ostanki le-te po celi kuhinji.

Želim Vam miru, veselja in seveda veliko užitkov ob peki peciva!

Vaš kuharski mojster Oscar

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP