Napotki v nov začetek :)

Svet izdelkov Življenje brez glutena

Marsikoga beseda celiakija ali doživljenjska dieta vrže z tira in tako vsem celiakašem, svet obrne na glavo.
Pa je res tako hudo?

Z vami želim deliti nekaj enostavnih napotkov za osvajanje in prilagajanje brezglutenski dieti.

1. Vzemite si čas in se posvetite branju strokovnih člankov o celiakiji…kaj?Zakaj? Kako? so tista vprašanja, ki nas morijo ob postavljeni diagnozi. V kolikor iščete primerne recepte pobrskajte po Aninih blogih, priporočam tudi recepte iz kuharice Čarovnija okusev…in še mnogih drugih.

2. Kje začeti? V kuhinji seveda, odstranite vse lesene kuhinjske pripomočke(kuhalnice, rezalne deske) in cedilnike z ozkimi luknjami, nadomestite jih z plastičnimi oz. si priskrbite dodatni število kuhinjskih pripomočkov za pripravo brezglutenskih jedi.

3. Posvetite se izdelkom, natančno preberite deklaracije, odstranite prepovedane izdelke in si priskrbite prostor za shranjevanje izdelkov brez glutena, ki je ločen od gluteskih izdelkov. Kupujte izdelke, ki imajo znak prekrižane pšenice kot schar, in so tako popolnoma varni za celiakaše! V kolikor izdelek ne nosi znaka, podrobno preberite sestavo, v kolikor niste prepričani kontaktirajte proizvajalca.

4. Če za celiakijo boleva vaš otrok, se v vrtcu/šoli pogovorite z osebjem v kuhinji in vzgojitelji/učitelji glede otrokove prehrane. Otroka poučite o celiakiji, o prehrani ki jo sme užiti in o tisti, ki mu je prepovedana. Prepoznavanje osnovnih.

5. Če jeste v službeni menzi, dijaških študentskih domovih, ali v restavracijah…se natančno pozanimajte kako pripravljajo hrano. Ali pomokajo žar ali uporabljajo iste frizete za pečen krompirček in panirane izdelke? Vsa ta nadležna vprašanja, so namreč zelo pomembna za vaše zdravlje in preprečitev nepotrebnih posledic zaužitega glutena.

6. Ne obupajte ob neuspelih poskusih peke…Vztrajajte, z časom se obrestuje! 🙂

 

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP