Vodnik po brezglutenski dieti za otroke

Svet izdelkov Družina in otroci

Ali naj dam svojega otroka na dieto brez glutena? 

Če ima vaš otrok intoleranco na gluten, potem ga je vsekakor treba dati na brezglutensko dieto. 

Celiakija in intoleranca na gluten, znana tudi kot neceliakalna občutljivost na gluten (NCGS), sta namreč dve zdravstveni stanji, ki ju zdravimo z dieto brez glutena. Nobeno od omenjenih stanj ni ozdravljivo, lahko pa se izogibamo glutenu, s čimer se izognemo negativni reakciji v telesu. 

Celiakija je avtoimunska bolezen, ki se pojavi takrat, ko naš imunski sistem pomotoma prepozna gluten kot škodljivega napadalca in ga napade s protitelesi. Ta napad protiteles se lahko konča s poškodbo notranjosti tankega črevesa, kjer se absorbira veliko hranilnih snovi, ki jih potrebujemo, kar pa lahko povzroči resne zdravstvene posledice, če se ne zdravi. NCGS je celiakiji podoben v tem, da obstaja negativna reakcija na gluten, vendar pa ne vodi do enake resne poškodbe črevesja. 

Kako začeti brezglutensko dieto za otroke 

Kot oseba, ki skrbi za prehrano svojega otroka, se morate najprej dobro pripraviti. Nato morate otroka pripraviti na idejo, da so potrebne določene spremembe. Morda se sliši kot kliše, vendar vam bo resnično pomagalo, če boste izogibanje glutenu naredili kot avanturo. Ne glede na to, kako boste komunicirali s svojim otrokom, se nima smisla izogibati dejstvu, da je brezglutenska prehrana pomembna, kadar gre za uživanje številnih njihovih najljubših prigrizkov ali hitre hrane. 

Vendar ni nujno, da je vse slabo. 

Veliko stvari, ki jih ima otrok rad in običajno vsebujejo gluten, je možno najti v različici brez glutena. Potrebovali boste nekaj časa in truda, da boste osvojili, kako pripraviti testo za pico iz brezglutenske moke, nakupovanje brezglutenskih žemljic za burgerje pa vas bo morda zapeljalo z običajne poti – vendar je kljub temu možno. Obstaja tudi nekaj žitaric in mok, ki ne vsebujejo glutena. To so mandlji, amarant, ajda, kasava, kokos, koruznica, čičerika in leča, proso, kvinoja, riž, sago, sezam, soja ter tapioka. 

Poskusite najti čas za poskušanje novih jedi – ali starih jedi s prilagojenimi sestavinami – in prosite svojega otroka, da vam pomaga. Eden od zabavnih načinov je, da na lestvici jedi razporedite od “Fuj” prek “V redu” do “Okusno” in jih tako dodate na seznam novih jedi. Najboljši način je, da svojega otroka spodbudite, da z vami in ostalimi člani vaše družine sodeluje v procesu ter da skupaj rešite uganko, kako še naprej uživati okusne obroke brez prisotnosti glutena. 

Brezglutenska hrana za otroke 

Pri preoblikovanju otrokove prehrane, se zavedajte, da je veliko okusne in zdrave hrane že po naravi brez glutena. Polnovredna živila, kot so meso, perutnina, ribe, morski sadeži, sadje, zelenjava, zelišča in večina začimb, so brez glutena, razen če niso bila na kakršen koli način predelana ali pripravljena za prodajo z izdelkom, ki vsebuje gluten, kot na primer panirane ribe ali meso v omaki, ki lahko vsebuje moko kot gostilo. 

Če pomislimo na prigrizke in priboljške, sol ter sladkor sama po sebi nista težava, vsa ostala predelana živila pa je treba preveriti, ali vsebujejo gluten. Če je vaš otrok še dojenček in če še dojite, se boste morali izogibati glutenu tudi vi, v nasprotnem primeru pa poskrbite, da bodo vse formule brez glutena. Poiščite nasvet pri pediatru, da zagotovite, da ima majhen otrok s celiakijo ali NCGS uravnoteženo prehrano. 

Hitro se boste naučili natančno brati etikete in spoznali izraze, ki bi lahko bili znaki skritega glutena, kot je na primer pivski kvas. Programe certificiranja za izdelke brez glutena vodijo neodvisne organizacije, kot sta Gluten-Free Certification Organisation (GFCO) in Gluten-Free Certification Program (GFCP), ki zagotavljata, da živila, označena kot brezglutenska, ne vsebujejo več kot 20 delcev na milijon (ppm) glutena oziroma ga vsebujejo celo manj, kar pomeni, da zaužitje takšne jedi ne bo povzročilo reakcije. 

V mnogih državah lahko opazimo brezglutenski simbol prekrižanega zrna, ki ga je ustvarilo Društvo za celiakijo Združenega kraljestva, in je vidno prikazan tudi na brezglutenskih izdelkih Schär. Ti simboli in logotipi pomenijo, da je izdelek šel skozi postopek testiranja ter je certificiran kot varen za vse, ki se držijo brezglutenske diete. 

Nasveti za kuhanje in kupovanje brezglutenske hrane za otroke 

Pri nakupovanju poiščite alternativna žita in moke, kot sta na primer ajdova ali amarantova, ter skrbno preverite etikete za opozorila o možni navzkrižni kontaminaciji, do katere pride takrat, ko živilo brez glutena pride v stik z izdelkom, ki vsebuje gluten. Peka vaših najljubših jedi je še vedno mogoča – vendar boste morda potrebovali nekaj poskusov in napak, da boste našli nadomestek za pšenično moko, ki je najboljša za vsak recept. 

  • Bodite ustvarjalni z namazi in omakami. Kupite brezglutensko različico ali pa pripravite svojo. Marmelada je zabavna in enostavna za pripravo na brezglutenski način. 
  • Če je vaš otrok izbirčen, imejte pri roki prehranske napitke brez glutena ali razne ploščice, ki mu bodo pomagale ohranjati moč in težo, zlasti v obdobju prilagajanja po diagnozi. 
  • Delite uspehe! Ko odkrijete hrano ali prigrizek brez glutena, ki je pravi zmagovalec med vsemi, jih za zabavo pripravite več ali pa z namenom, da jih bo otrok lahko delil. Tako ne bo vedno edini, ki bo jedel brezglutenske izdelke. 

Brezglutenski dietni načrt za otroke 

Gluten ni hranilo, ki bi ga vaš otrok ali kdorkoli še posebej pogrešal. Obstaja namreč veliko alternativnih virov beljakovin. Poiščite strokovni nasvet pri dietetiku ali pediatru, če ima vaš otrok težave pri izpolnjevanju svojih potreb. 

Kar zadeva otroško šolsko prehrano, boste morali tesno sodelovati s šolskim in kuhinjskim osebjem, da zagotovite, da vaš otrok prejme obroke brez glutena. Pri majhnih otrocih je potrebna posebna pazljivost, da zagotovimo, da pojedo tisto, kar jim postrežejo in da ne pride do zamenjave. Nekatere družine morda ugotovijo, da je lažje pripraviti kosila doma, s čimer bi otrokom v šoli zagotovili varne in uravnotežene obroke. 

Najboljši brezglutenski prigrizki za otroke 

Zdaj, ko bolje razumete dieto brez glutena, morda razmišljate o načinih, kako jo udejanjiti. Vaš odraščajoči otrok potrebuje zdravo in uravnoteženo prehrano, da ohrani svojo rast in razvoj, vendar trije obroki na dan morda ne bodo dovolj – odraščajoči otroci potrebujejo tudi prigrizke. 

Predstavljamo vam nekaj preprostih idej za prigrizke brez glutena, ki jih imejte vedno pri roki: 

Ko ste doma, lahko nekaj teh prigrizkov preprosto hranite v hladilniku. Ko pa je vaš otrok v šoli ali preživlja čas s prijatelji, pa stvari morda niso tako preproste. Pomembno je, da otroka poučite o prehrani, da bo pripravljen sam sprejemati varne odločitve. Poskrbite tudi za zdrave prigrizke brez glutena, ki jih lahko pošljete v šolo, na izvenšolske dejavnosti in ostale aktivnosti. Pakirani prigrizki brez glutena, kot so slastne različice, ki jih ima na voljo Schär, so odlične za te priložnosti. 

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP