Prehranjevanje v šoli

Svet izdelkov Družina in otroci

Nasveti in triki za varno prehranjevanje zunaj doma

Prišel je čas, ko se naši otroci vračajo v šolske klopi. Hkrati to pomeni, da bodo več časa preživeli izven doma, kot na primer na izvenšolskih dejavnostih, na športu, druženju s prijatelji ter na številnih drugih aktivnostih. Zdrava, raznolika in uravnotežena brezglutenska prehrana je zdaj še bolj potrebna, saj morajo otroci dobiti vso energijo in podporo, ki jo potrebujejo za začetek šolskega leta.

Začnimo s prigrizkom

Prigrizki so temeljni del prehrane otrok. Otrokov “rezervoar za gorivo” je veliko manjši kot pri odraslih, zato hitreje porabijo kalorije. Otroci porabijo energijo, ki so jo zaužili pri zajtrku, tudi ko samo sedijo v razredu. Ko jim te energije zmanjka, njihova sposobnost koncentracije pri pouku in vseh dejavnostih začne pešati. To je odličen čas za “pit-stop”: napolnitev uma in telesa z zdravim, okusnim in hranljivim prigrizkom, da bodo lahko kar najbolj pripravljeni za vse naslednje ure do konca dneva.

Idealen prigrizek je sestavljen iz treh glavnih sestavin:

  • Kruh,
  • mleko ali mlečni izdelki,
  • surova sadje in/ali zelenjava.

Kruh zagotavlja ogljikove hidrate, ki so čista energija za telo; kalcij, fosfor, beljakovine ter vitamina D in A v mleku in njegovih izdelkih so pomembni za njihove zobe in kosti; sadje in zelenjava pa zagotavljata pomembno zalogo vitaminov in mineralov. Prigrizek, ki po možnosti vsebuje beljakovine, kalcij, vitamine in vlaknine, otroku zagotavlja ustrezno količino hranilnih snovi.

Kaj pa sladkarije in pijače?

Otroci si lahko občasno privoščijo sladek prigrizek, na primer čokoladno ploščico brez glutena. Rehidracija, nadomeščanje izgubljenih tekočin, pa je bistvenega pomena, saj pomanjkanje tekočin zlahka povzroči izgubo koncentracije. Sadni sokovi so 100-odstotno bogati z vitamini, ki jih je treba razredčiti z vodo ali mlekom. Seveda sta primerna tudi voda ali čaj, ki nista preveč sladka

Nasveti za šolske malice

Predstavljajte si to: ste v šoli, čas je za malico, razpakirate malico, ki ste jo prinesli od doma, in … kruh je razmočen, zelenjava rjava, jogurt vsepovsod. Nočna mora, kajne? Z nekaj preprostimi nasveti poskrbimo, da se to ne bo zgodilo vašemu otroku:

  1. Poskrbite, da se kruh ne zmoči, tako da med nadev in kruh položite solatni list ali rezino kumare (oprano in posušeno). To bo delovalo kot nekakšna pregrada pred vlago.
  2. Če želite, da sadje in zelenjava ostaneta sveža in živa, ju narežite na majhne koščke in prelijte z malo limoninega soka.
  3. Uporabljajte praktične posode, ki jih je mogoče ponovno zapreti, jogurt in tekočine pa zaradi večje varnosti shranjujte v dodatni posodi. Odlična ideja so tudi steklenice za večkratno uporabo.
  4. Nenazadnje: ključno je ravnovesje. Pakirajte pravo količino hrane za svojega otroka. Premalo mu ne bo dalo dovolj energije, preveč pa ga bo upočasnilo.

Varno kosilo v šolski jedilnici

Vsi otroci s celiakijo svojega kosila ne prinesejo od doma. Nekateri dobijo kosilo v šolski jedilnici. Šolske menze imajo običajno visoke standarde kakovosti, njihovo osebje pa je pozorno na kalorične potrebe in prehrano otrok. Običajno otrokom s celiakijo priskrbijo tudi jedilnik brez glutena. Naloga staršev je, da spremljajo kakovost surovin in da so obroki pravilno pripravljeni.

Da bi šolo lažje obvestili o otrokovih potrebah in zagotovili, da vsi vpleteni sprejmejo potrebne ukrepe za njegovo dobro počutje, prenesite dokumente, ki jih najdete s klikom na naslednjo povezavo, jih natisnite, odnesite v šolo in jih delite z osebjem šole.

Prenesite smernice za šolsko jedilnico

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP