šolske

Nazaj v šolske klopi…

Svet izdelkov Družina in otroci

Kot bi mignil so se poletni dnevi prelevili v jesenske in otroci so že pred dobrim mesecem sedli nazaj v šolske klopi, tako da so se na šolo verjetno že kar dobro privadili vsi od malih do velikih. No, v oktobru pa smo zopet na polno zaštartali tudi študentje. Ob vseh mislih na novo študijsko leto, urejanje obveznosti z urnikom in selitev polovice sobe, kuhinje in vseh potrebščin na drugi konec Slovenije se mi zmegli že ob sami misli na to.
Zakaj? Ker selitev in zbistritev v novem okolju pomenita tudi prilagajanje, potrpljenje in seveda učenje… zopet, vnovič in znova, kot poznamo prav vsi celiakaši v vsakem obdobju življenja.. tudi tokrat ni nobena izjema.

Letošnji avgust je zame bil dokaj stresen, zadnji izpit je bil uspešno za mano, pred mano operacija modrostnih zob s komplikacijami, ki jih resnično ne privoščim nikomur. Ni se lepo potikati naokoli od vrat do vrat zobozdravstvenih ambulant in se počutiti kot škatlica tablet… Niti predstavljati si ne morete, kako izgleda pasiran brezglutenski obrok, ki vsebuje vse hranilne snovi.

Po vsem tem je sledil čas miru, razmisleka in užitka, potovanje v Črno Goro, o katerem si lahko preberete na povezavi – bilo je res enkratno, ustvarjeni so super spomini, ki jih ne bomo hitro pozabili.

Potem pa je prišel čas na selitev v študentski dom. Naslednje leto začnem pakirati dan pred odhodom, vendar prej kot začnem, večji je kup pred odhodom.

Pa saj veste, kako je živeti s celiakijo, čisto vseeno je, ali greš za dan ali štirinajst dni, stvari ki jih potrebuješ s seboj je čisto enako. Tako sem s seboj vzela vse, tokrat mislim čisto vse… od krp, ponev, pribora, krožnikov, toaletni papir, hrane (domače cmoke, ki iz Schär Mix B odlično uspejo), pa vse do začimb, letos pa sta z menoj romala še zamrzovalna skrinja in opekač za kruh. Oblačil in obutve ne bom omenjala, ker verjetno veste kako to gre pri ženskah .

Od vseh potrebnih stvari, ki jih že imam, moram poudariti, da kolekcijo dopolnim vsak vikend, saj vedno ugotovim, da mi le nekaj manjka. Tako že imam za jutri v kovčku pripravljeno desko za rezanje, ker kdo ve kako mi je uspelo to pozabit ob vsej krami iz kuhinje.

Vsi, ki študirate in si svoje stanovanje/študentsko kuhinjo delite še s prijatelji, ki za celiakijo po možnosti slišijo prvič, jih doleti kup informacij o obnašanju in predvsem skrbi za kuhinjo. #VerjetnoJihZadeneKap. Vem, ni jim lahko, a veliko lažje jih je pred dejstvo postaviti ob prvem srečanju kot ob desetem. Moram povedati, da meni moja cimra zelo dobro pomaga, saj že vsi njeni prijatelji vedo, kaj je celiakija in kako se obnašati v kuhinji, kjer je prisoten tudi celiakaš.

Moram priznati, da so ljudje, ki mi polepšajo dan v študentskem domu res pozorni na celiakijo in bodo v kratkem času dojeli marsikatero dejstvo o celiakiji, ki ga marsikdo ni in ga verjento tudi ne bo. Bilo je lažje, kot sem si mislila.

Tako dragi študent/ka, v kolikor se loviš z seznamom stvari, ki jih definitivno potrebuješ ob času študija v svoji kuhinji, ti priporočam branje spodnjega seznama:

 • krpe,
 • papirnate brisače,
 • ponve (raznorazne za palačinke, testenine, jajca itd..),
 • kuhalnice, zajemalke,
 • gel za pomivanje in gobica, super se obnese tudi držalo za gobico,
 • jedilni pribor (več vrst nožev – za kruh, meso , namaze, …), krožniki,
 • rezalna deska!,
 • začimbe s posodicami za začimbe,
 • skrinja in hladilnik (v kolikor ga ni),
 • opekač za kruh, pekač za vaflje (najboljša ideja ever!),
 • kozarci oz. skodelicaza čaj…,
 • kuhalnik za vodo – le-ta ni obveza, voda zavre tudi na štedilniku,
 • alkoholni kis in soda bikarbona, kdo ve kdaj boste morali odmašiti kuhinjski odtok!

Tako kot v življenju nič ni popolno tudi zgornji seznam ni, zato se boste verjetno po stvari vračali nazaj domov, ob vikendih.

Petra Emilija

 

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP