Nazaj v šolske klopi!

Svet izdelkov Družina in otroci

Ste starš otroka z celiakijo, šolar ali dijak? Vas skrbi kako bodo sošolci gledali na vašo posebno prehrano ali prehrano vašega otroka?

Kot sami veste, ni vse vedno tako kot mora biti, zato je zelo zaželjeno, da starši, poučijo malo večje otroke glede celiakije in ustrezne prehrane ter izdelkov, ki so zanj primerni. Meni kot celiakašici je to ogromno pomagalo pri vseh ovirah glede prehrane v osnovni in srednji šoli.

Zaželjeno  je tudi, da se starši otrok z celiakijo pogovorite z vodjo prehrane in dietno kuharico glede želja, pasti v prehrani in pravilne priprave  jedi. Dobro je, da so jedi raznolike in se ne ponavljajo. Pomembno je tudi, da celiakaš prepozna napačen izdelek, in za le tega dobi ustrezno zamenjavo.

Ker pa malica in kosilo nista edini obrok v šoli, poskrbite tudi za ustreznen prigrizek oz. popoldansko malico. Pravilno je, da ima otrok vedno kakšen priboljšek seboj, kot so recimo oreščki, jabolko, piškoti in kakšen sendvič. Mene osebno je malica, ki sem jo imela seboj rešila pred lakoto v srednji šoli, saj obroka primernega za celiakaše niso pripravljali.

Učitelje opozorite, da ima otrok celiakijo in kako se ravna z prehrano. Lahko jim tudi,napišete seznam katere priboljške otrok lahko zaužije. Tako bo lažje tudi njim.

Prilagam vam kratek seznam priboljškov brez glutena:

  • Schaer piškoti ali
  • Schaer žitna ploščica
  • lizika Chupa chups(vsi okusi razen cocacola)
  • čokoladica Bounty, Kinder čokolada
  • bonboni Mentos, PEZ, Nimm2soft

Zaželeno je tudi, da jih pošljete na ustrezna izobraževanja, saj bodo tako tudi sami boljše ozaveščeni o celiakiji in brezglutenski dieti.

Prav je , da tudi otroci sami povedo prijateljem kaj je pravzaprav celiakija ter kakšne težave se pojavijo ob užitju glutena. Tako otrok sam, širi zavest o celiakiji in osvešča otroke ter starše na pomembnost brezglutenske diete.

Starši, vaša naloga je, da prepustite odločanje in izbiranje izdelkov tudi otrokom samim in jih ob tem ustrezno popravljajte, skupaj prebirajte deklaracije in jih na ustrezen način poučite kako prepoznajo izdelek, ki ga lahko zaužijejo.

Vsi celiakaši njihovi prijatelji in vsi strokovni delavci, ki sodelujejo z celiakašem se moramo zavedati posledic kršenja diete.

Uspešno v novem šolskem letu!

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP