Kako otrokom s celiakijo olajšati življenje – doma in v šoli

Svet izdelkov Družina in otroci

Zelo pogosto slišimo kritike in pritožbe otrok, ki morajo slediti brezglutenski dieti, še posebej, če je to za vpletene relativno nova situacija. Vendar, kot boste videli, obstajajo načini, kako otrokom s celiakijo olajšati življenje doma in v šoli.

Doma

»Seveda je dejstvo, da ne moremo jesti tega, kar jedo drugi, pogosto razumljeno kot krivica. V tem primeru je zelo koristno poudarjati, kako spretna je oseba, ki se s težavo sooča in z njo živi,” pravi prehranska psihologinja Ellen Stemmer, ki je pri nemškem združenju za celiakijo (DZG, Deutsche Zöliakie Gesellschaft) odgovorna za področje prehrane in svetuje: “Kadar je treba spremeniti način prehranjevanja, bi bilo koristno, če bi vsa družina nekaj časa jedla samo hrano, ki temelji na sestavinah, ki ne vsebujejo glutena. In če vam bodo pri tem v kuhinji ali trgovini pomagali otroci in se bodo počutili vključene, bo v loncu le redko ostalo kaj hrane.”

Deljenje je resnično lepa skrb

Drug način, kako pomagati najmlajšim, je preprosto ta, da si z njimi delite čim več obrokov. Druženje za mizo z družino ali prijatelji zagotavlja harmonijo, mir in dobro počutje. Zdi se neverjetno, vendar tudi družba prispeva k občutku sitosti.

Profesor Christoph Klotter, prehranski psiholog na univerzi v Fuldi v Nemčiji, je opravil obsežne študije na to temo in ugotovil, da “Obroki, ki si jih delimo z drugimi, nas ne zadovoljijo le fizično, ampak tudi socialno in psihično. Zaradi njih smo srečni, umirjeni, predvsem pa predstavljajo obredni element, ki oživlja in krepi naše odnose, bodisi družinske, partnerske ali prijateljske.

“Skupno prehranjevanje je pogosto priložnost za izmenjavo idej, komunikacijo, je osrednja institucija za ustvarjanje in stabilnost skupnosti ” pravi profesor Klotter.

Znanost je na naši strani!

Po podatkih študij, opravljenih v Kaliforniji, otroci in mladostniki, ki vsaj trikrat na teden jedo za mizo s starši, zaužijejo več sadja, zelenjave in mlečnih derivatov, bogatih s kalcijem, ter manj hitre hrane in slaščic. Druga raziskava je pokazala, da so otroci, ki jedo z družino, manj izpostavljeni debelosti in motnjam hranjenja. Koristi pa nimajo le otroci: odrasli so bolj pripravljeni poskusiti nove jedi ali jedi, ki so se zdele pozabljene, če jim jih ponudijo drugi. Tako spreminjajo svoj dnevni jedilnik, ki je s prehranskega vidika bogatejši in bolj uravnotežen. To seveda velja tudi, če predlog novih jedi vključuje živila, ki ne vsebujejo glutena.

V bistvu sedite skupaj z družino ali prijatelji za pogrnjeno mizo, jim pripovedujete o svojih dnevnih dogodivščinah in nezgodah ter okušate skrbno pripravljene jedi. Je kaj boljšega?

V šoli

Ukvarjanje z vsem tem doma je ena stvar, v šoli pa je lahko občutek izključenosti še večji. Vendar to ni potrebno! Tukaj so trije nasveti, s katerimi boste zagotovili, da se bodo otroci s celiakijo počutili vključene in da jim bo brezglutenska dieta popolnoma ustrezala:

  • Povejte otroku s celiakijo, da drugi otroci morda ne vedo, kaj je celiakija. Morda ne vedo ničesar o glutenu ali brezglutenski dieti. Z zavedanjem tega dejstva se bo otrok s celiakijo počutil manj užaljenega in nerazumljenega, če mu bo drug otrok ponudil na primer bombonjero ali kaj drugega, česar ne more jesti.
  • Otroka usmerjajte v to, kako bi lahko razložil svojo bolezen: kaj je gluten, simptomi, posledice. Opisovanje slabosti, bolečin v trebuhu in splošnega slabega počutja pomaga, saj so jih, tudi če gre za druge vzroke, izkusili vsi otroci in jih posledično ne bodo imeli težav razumeti.

  • In nenazadnje: občasno dajte otroku brezglutenske prigrizke ali sladkarije, da jih bo lahko delil z drugimi otroki, da mu pokažete, da ni izključen iz družbe in da je hrana, ki jo uživa, enako dobra in okusna kot hrana, ki jo uživajo vsi.

 

 

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP