Dojenčki in primeren čas za uvedbo glutenske prehrane

Svet izdelkov Družina in otroci

Ali uvajanje glutenske prehrane pri dopolnjenih 6 mesecih starosti resnično ščiti pred razvojem celiakije? Kar so predvideli že švedski strokovnjaki, so nato potrdile tudi študije norveških raziskovalcev, zbranih okrog dr. Ketila Stordala, namreč pri otrocih, ki so začeli uživati gluten pozneje kot pri 6 mesecih starosti in so jih matere dojile dlje kot 12 mesecev, obstaja povišano tveganje za razvoj celiakije.

Pri otrocih, ki so začeli uživati gluten v 7. mesecu starosti, je bilo tveganje, da pri 2 letih starosti zbolijo za celiakijo, tako višje za 27 %. Pri dojenčkih, katerih starši so uvedli gluten v prehrano pri 4 mesecih starosti, tveganje za razvoj celiakije ni bilo povišano. Prav tako se verjetnost, da telo ob uživanju glutena v prvih 3 mesecih starosti razvije antigene, poveča za 5-krat.

Osnova za te podatke je študija »The Norwegian Mother and Child Cohort Study«, ki je zajela 107.000 otrok. Strokovnjaki so lahko v obdobju približno 5 let (povprečno 4,8 let) analizirali razvoj 1.560 otrok med leti 1994‒2004, med katerimi je bilo 51 otrok s celiakijo. V starostni skupini do 6 mesecev so Stordal in njegovi sodelavci zbrali podatke o 324 za celiakijo obolelih otrocih in 81.843 zdravih otrocih. Za starostno skupino do 18 mesecev so na voljo podatki o 287 za celiakijo obolelih otrocih in 67.628 zdravih otrocih.

Strokovnjaki zaradi nezadostnega števila udeležencev niso mogli oceniti, ali ima dojenje preventivni učinek. Druge publikacije so pokazale, da ima dojenje v povezavi s celiakijo preventivni učinek.

Vir: Timing Key When Introducing Gluten to Baby. Pridobljeno 7. 10. 2013, iz  www.medpagetoday.com, www. kinderaerzte-im-netz.de

Podobne izsledke je pokazala vseevropska intervencijska študija »PreventCD« (Prevent Celiac Disease oz. preprečevanje celiakije, www.preventceliacdisease.com). Zlasti trije dejavniki naj bi imeli pomembno vlogo:

  • dojenje hkrati s prvim zaužitjem glutena,
  • zgodnje uživanje glutena v obdobju od 4.‒6. meseca starosti,
  • začetno uživanje glutena v majhnih količinah in postopno zviševanje.
IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP