Brezglutenski otroški rojstni dan

Svet izdelkov Družina in otroci

Rojstnodnevne zabave bi morale biti zabavne priložnosti za vse, vendar so za otroke s celiakijo včasih lahko izziv. Lahko se počutijo diskriminirane, če ni brezglutenskih prigrizkov ali sladkarij. In da o rojstnodnevni torti sploh ne govorimo! A pravzaprav ni potrebno veliko, da lahko vsi polno uživajo na zabavi. Oglejmo si 3 scenarije z različnih vidikov in poglejmo, kaj lahko storimo v zvezi s tem:

PRIMER 1: Ste gostitelj in ponudite mešani meni.

Mešani meni z brezglutenskimi živili in živili, narejenimi z glutenom, je odlična možnost za vse. Vendar je glavna težava pri tem navzkrižna kontaminacija. Tukaj je opisano, kako to se varno lotiti takega primera:

  • Najprej pred zabavo vse goste s celiakijo ali njihove starše (v primeru zelo majhnih otrok) vprašajte, kaj imajo radi, da se izognete nakupu ali pripravi jedi, ki se jih ne bodo dotaknili.
  • Če je mogoče, postavite drugo mizo za jedi brez glutena ali določite del mize, rezerviran za izdelke brez glutena, in zagotovite, da celiakaši uporabljajo samo ta del mize. Ne pozabite, da bodo vsi, zlasti radovedni otroci, želeli poskusiti tudi izdelke brez glutena, zato pripravite dovolj izdelkov brez glutena za vse.

  • Označite vse pladnje, krožnike ali posode z izdelki brez glutena z oznakami, nalepkami ali tako, da izberete drugačno barvo posode, da bodo jasno vidni.
  • Postavite majhen napis “Območje brez glutena” in goste opozorite, naj na to območje ne odlagajo posode, pribora ali pladnjev, ki so bili uporabljeni za živila z glutenom.
  • Skrbno preverite, ali se prepoved spoštuje – to je težko, vendar ne nemogoče. Vedno je potreben nadzor, zlasti pri otrocih. Morda prosite za pomoč druge odrasle ali starše (starši otrok s celiakijo imajo izurjeno oko in vam bodo lahko pomagali bolj kot drugi).
  • Če na koncu zabave ostane kaj hrane, ki bi jo razdelili med goste, poskrbite, da celiakaši dobijo tisto brez glutena.

PRIMER 2: Ste gostitelj in ponudite meni brez glutena.

Odlična brezglutenska pogostitev, s katero bodo zadovoljni vsi, je povsem mogoča!

Prvič, to je veliko manj stresno kot ločevanje jedi in živil, da bi se izognili navzkrižni kontaminaciji, kar je zelo tvegano: ne pozabite, da celiakaš poleg tega, da ne sme uživati živil, ki vsebujejo gluten, v usta ne sme dati predmetov, ki so se dotaknili izdelkov, ki vsebujejo gluten (tj.: pribora, krožnikov, slamic, kozarcev).

Dejansko ni treba obveščati gostov, da je vsa hrana brez glutena, saj lahko v njej uživajo vsi, vendar je priporočljivo, da to sporočite otrokom s celiakijo, da bodo lahko brez skrbi uživali na zabavi, saj jim nič ne more povzročiti bolečine ali nelagodja.

PRIMER 3: Vaš otrok je povabljen na prijateljevo rojstnodnevno zabavo.

Če je vaš otrok povabljen na prijateljevo rojstnodnevno zabavo, je najlažje, da od doma prinesete torto ali prigrizke brez glutena v ustrezni embalaži. Vendar pa poskrbite, da vaš otrok ne bo pomotoma uporabil prijateljevega krožnika ali vilic: tudi majhni ostanki hrane, ki vsebujejo gluten, lahko povzročijo slabo počutje.

In če je kdo radoveden glede prigrizkov brez glutena, ki ste jih prinesli, preprosto razložite, da gre za hrano brez glutena: enako okusno kot vsa druga hrana, vendar je narejena za ljudi, ki ne smejou živati glutena, tako da se po uživanju ne počutijo slabo.

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP