Schär | glutenfree Products - Celiakija in zobozdravstveni pregled

Celiakija in zobozdravstveni pregled

Svet izdelkov Življenje brez glutena

Zobje. Vsi jih imamo že od malih nog in so zelo pomembni v našem vsakdanjiku. Mletje, sekanje in premetavanje hrane je naš vsakdanjik. Kako pa gluten vpliva na naše zobe?

Gluten povečuje poškodbo črevesne sluznice, zato je zmanjšana tudi absorbcija mineralov in vitaminov v naše telo. To se lahko kaže tudi na zobni sklenini, ki je slabe kvalitete, pa tudi na mineralizaciji sklenine.

Ta najpogosteje prizadene sekalce in prve kočnike. Po 6 mesecu se začne intenzivna mineralizacija, takrat pa se začne tudi uvajanje glutena v otrokovo prehrano. Posledica motnje mineralizacije se kaže kot bele, rumene, rjave lise na zobeh na sklenini. Lahko pa je tudi razbrazdana. Takšni zobje postanejo občutljivi, zato jih otroci tudi slabše čistijo. Ker pa sklenina ni gladka, so takšni zobje bolj dovzetni za nabiranje oblog in posledično tudi za karies. Takšne spremembe se lahko pojavijo tudi pri odraslih.

Kadar se odpravite k zobozdravniku, ki se bo ob pregledu vaše ustne votline odločil kakšne posege bo opravljal  se posvetujte tudi  kakšen material oz. sredstva bo uporabil, saj je možnost, da je gluten prisoten tudi tam.  Pozanimajte se glede lokalnih antibiotikov in drugih zdravil, posebnih mas za odtise zob, zobnih plomb, prevlek za zobe itd.

Posebno pozornost sama namenim tudi zobni pasti, saj se poleg glutena izogibam še drugim alergenom in moram reči, da je najti ustrezno kar težko. Veliko past (sploh otroških) vsebuje tudi mlečne beljakovine.

Veliko pa lahko za svoje zobe naredite že sami, tako da uživate raznovrstno in sezonsko hrano, ki je kar se da naravna in seveda ne vsebuje glutena. Izvajate redno higieno ustne votline, tudi z zobno nitko (primerno tudi za otroke) in medzobnimi ščetkami, zmanjšajte vnos sladkorja, saj ga imajo tudi bakterije zelo rade :/

V kolikor opazite spremembo zobne sklenine pri otroku se le posvetujte z zobozdravnikom, pomembno pa je tudi samoopazovanje ter krepitev imunskega sistema.

Redni obiski pri zobozdravniku so zelo pomembni za vzdrževanje zdravja vaših zob. Pomembni pa so tudi redni letni pregledi pri gastroenterologu za spremljanje stanja črevesja kljub strogi brezglutenski dieti.