Celiakaši in koronavirus

Svet izdelkov Življenje brez glutena

Koronavirus in kronični bolniki

Večina izmed nas se sprašuje ali tudi celiakaši spadamo v ogroženo skupino ljudi, pri katerih koronavirus povzroči več zapletov, kakor pri zdravih ljudeh. A vendar celiakaši ne spadamo v ogroženo skupino v kolikor nimamo drugih pridruženih bolezni kot os: sladkorna bolezen, pljučni bolniki, ter bolezni srca. V kolikor imate tudi te bolezni se le samo izolirajte in omejite stike, da ostanete zdravi oziroma brez poslabšanja do konca epidemije. Zdravljenje bolezni je simptomatsko, kar pomeni, da lajšamo nastale simptome, v primeru poslabšanja, so v Sloveniji na voljo vsi ukrepi, ki so priporočeni po svetu.

Kaj pravzaprav je koronavirus?

Koronavirus povzroča virusno bolezen, ki se kaže z simptomi podobnimi gripi. Pri 20% naj bi potek potekal težje, ocenjuje pa se da je smrtnost po okužbi 2%-4%. Za potrditev okužbe pa je potrebno mikrobiološko testiranje, kar bolj enostavno pomeni, da je potrebno narediti test in ugotoviti ali je oseba obolela ali ne.

Simptomi, ki so podobni kot pri gripi so: 
-Glavobol
-Povišana temperatura
-Izcedek iznosu,
-Kašelj
-mišične bolečine
-splošno slabo počutje
-Oteženo dihanje

Kako se koronavirus prenaša?
-Z kašnljanjem in kihanjem=kapljično, razdalja med osebami naj bo vsaj 1,5m
-Z stiskom roke
-Ob prijemanju oziroma stiku z okuženimi površinami

V tem primeru je zadrževanje doma in omejevanje stikov, skrb za osebno higieno.

Ukrepi za preprečevanje koronavirusa
-Kašljajte  rokav
-redno si umivajte roke
-izogibajte se zaprti prostorom z velikim številom ljudi.
-redno zračite prostore
-Nosite masko v zaprtih javnih prostorih (Zdravstvene ustanove, trgovine, pošte in banke, tudi v službi če je potrebno).
-Upoštevajte navodila podana s strani NIJZ in predvsem ravnajte pametno v dobrobit sebi in svojim bližnjim.

Ali spadamo celiakaši v ogroženo skupino?

Celiakaši, ki so na ustrezni 100% dieti in brez drugih pridruženih bolezni, NE spadajo v rizično skupino. V rizično skupino spadajo osebe z boleznimi pljuč (KOPB, ASTMA…), bolezni srca, sladkorni bolniki, bolniki na kemoterapijah in bolniki z zmanjšanim imunskim sistemom, ki so dovzetni za okužbe.

Držite se doma, uživajte z svojimi bližnjimi, berite knjige, ustvarjajte v kuhinji, ne pozabite na kakšen dober film ali serijo… za sprostitev pa odigrajte kakšno družabno igro. Pri nas se veliko igrajo družabne igre kjer je potrebno kombinirati miselnost in hitrost 🙂

 

 

 

 

 

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP