Schär | glutenfree Products - Božična peka brez glutena – kaj pečejo drugod?

Božična peka brez glutena – kaj pečejo drugod?

Svet izdelkov Življenje brez glutena

Peka v božičnem času; brez stresa in brez glutena!

Padajoče snežinke, utripajoči zvončki, božične pesmi in slasten vonj iz kuhinje – vse to nas spominja na praznični čas, ko smo deležni morda najlepših trenutkov leta. Če se boste tudi v božičnem času lotili kuhanja in peke, ne pozabite poskrbeti za tiste, ki ne smejo glutena! Poskrbite, da boste pekli z brezglutenskimi sestavinami, ki niso kontaminirane z glutenom in uporabite le sestavine, za katere ste prepričani, da so brez glutena.

Čas je za peko piškotov brez glutena

Enostaven način, da svoje otroke vključite v božično kuhinjo, je, da jih spodbudite, da vam pomagajo speči brezglutenske piškote. Še posebej priljubljeni pri celotni družini so krhki piškoti. Testo, ki se uporablja za pripravo južnonemških piškotov Spitzbuben, ki jih pri nas imenujemo tudi linške oči, je idealno za otroke, ki želijo pokazati svojo ustvarjalnost pri uporabi različno oblikovanih rezil; zvezdice, srčki, angelčki,… Popestrite jih lahko s čokoladnim premazom, marmelado, lahko so tudi brez. 

Kaj boste spekli vi? Južnonemški Spitzbuben, avstrijski Vanillekipferl (vanilijevi rogljički), slovensko potico in še kaj? Veste, da nekatere družine tradicionalno spečejo preko 50 različnih vrst piškotov in peciva! Le-te nato shranijo v pločevinaste, božično okrašene posode, zaprejo in jih tako pustijo vse do božičnega večera.

Ideje za peko brez glutena, zbrane s celega sveta

Posladkajte si božič s temi okusnimi idejami za peko brez glutena z vsega sveta! 

Od Sinterklaasa in Père Noël-a

Medtem ko se otroci v srednji Evropi že nestrpno veselijo božiča, bodo mladi španski fantje in dekleta morali počakati do začetka januarja! Pravzaprav v njihovi državi božična darila prinašajo trije modreci.

Kako je na severu? Tam otroci darila prejmejo že prej: v Belgiji in na Nizozemskem Sinterklaas na svojem konju v noči med 5. in 6. decembrom, ježi čez strehe in darila odlaga v škornje, ki jih otroci pripravijo prav posebej za to priložnost.

V Belgiji se sladkajo s posebnimi božičnimi dobrotami, kot na primer Karamellkekse (karamelni piškoti) in Lebkuchen (pri nas poznani kot medenjaki), ki so jih izumili v Dinantu pred več kot 1000 leti.

Na Nizozemskem pri prazničnem kuhanju pogosto uporabljajo oreščke.

Francozi svoj “Réveillon” praznujejo s posebnimi dobrotami, kot so foie gras, pečen puran ali ostrige.

Božične dobrote sredozemskih držav

V državah južne Evrope se namesto božičnih piškotov po navadi sladkajo z . Namesto tega, ko trije modreci – los reyes – prinesejo darila španskim otrokom, se reže Roscón de Reyes (torta treh kraljev). V torti je skrit en fižol in ena majhna figurica – Muñequito. Tisti, ki najde fižol, ima smolo in naj bi plačal torto. Tisti, ki najde figurico, postane srečni kralj družine. V Italiji je Panettone osrednja slaščica božičnih praznikov! 

Kaj pa najdemo za božične praznike na mizah slovenskih domov? Zagotovo je zmagovalka potica – orehova, lešnikova, čokoladna, kakršnakoli že. Pogosto radi pripravimo tudi božični sadni kruh, ne smejo pa manjkati niti božični piškoti raznoraznih velikosti, oblik in okusov! Ste že preizkusili naš recept za božične medenjake? 

Želimo vam miren in sproščujoč božični čas, ne glede na to, kje in kdaj praznujete!