Zdravilna moč medu in slastni medeni kolački

Zdravilna moč medu in slastni medeni kolački

Svet izdelkov Peciva - Piškoti - Sladice

Pregled

O medu smo že kar veliko slišali in brali. Je eden velikih darov narave. Večinoma ga uporabljam kot nadomestilo za sladkor, v zimskem času, ko sem obkrožena z virusi in prehladnimi obolenji, pa ga uporabljam za krepitev imunskega sistema.

Je bogato energijsko hranilo, ki vsebuje veliko vitaminov, mineralov, encimov in antioksidantov. Koristen je skoraj pri vseh težavah – pri slabi prebavi, nizkem pritisku, pri obolenjih dihal in spremljajočih težavah, slabokrvnosti, pri slabem krvnem obtoku, odličen je za krepitev in razstrupljanje telesa. Med namreč čisti kri in spodbuja njeno nastajanje, ugodno deluje na presnovo, povečuje odpornost in krepi imunski sistem. Skratka, pravi čudež narave! 🙂

Študije so dokazale, da s protimikrobno učinkovitostjo deluje  proti številnim bakterijam in glivičnim obolenjem. Zaradi visoke vsebnosti sladkorja preprečuje razmnoževanje bakterij ter pospešuje delovanje encimov in drugih antibiotičnih snovi. Priporočljiv je za celjenje ran, opeklin, pri raznih vnetjih (ščiti rane pred novimi okužbami), dentalnih ranah in različnih izpuščajih,  hkrati pa zmanjšuje  tudi neprijeten vonj razpadajočih celic na odprtih ranah.

Zdaj, ko vemo, zakaj je med tako zdrav, pa si lahko pripravimo okusne medene kolačke ter si jih privoščimo ob skodelici čaja …, z medom, seveda . 🙂

Sestavine

za kolačke:

150

g moke Mix C

100

g mletih mandljev

150

g medu

1

jajce

60

g masla

1

vanilijev sladkor

5

g pecilnega praška

3

g mletega cimeta

limonina lupinica

za glazuro:

100

g topljene čokolade

25

g masla

Priprava

  • Maslo stopimo in odstavimo, da se malo ohladi.
  • V posodo stresemo moko, mlete mandlje, vanilijev sladkor, pecilni prašek, cimet ter naribamo limonino lupinico. Suhim sestavinam dodamo med, jajce in maslo nato vse skupaj zmešamo z električnim mešalnikom.
  • Gosto zmes nadevamo v posodice za muffine.
  • Pečemo 20 minut na 180 0C.
  • Kolačke ohladimo.
  • Čokolado in maslo stopimo nad vodno kopeljo ter polijemo po kolačkih.
IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP