V ponvi pečeno testo ali Polnjeni uštipki

V ponvi pečeno testo ali Polnjeni uštipki

Svet izdelkov Peciva - Piškoti - Sladice

Pregled

Ko zjutraj odprem oči in zagledam skozi okno prelepo modrino neba in slišim žvrgolenje ptic se mi zdi, da se mi telo v istem trenutku napolni z energijo in veseljem. Vendar, ko se premaknem in hočem vstati, občutim v istem trenutku vsako mišico, vsako kost in (zdi se mi) tudi vsako žilo. Na žalost sem pred dobrim letom dni dobila poleg vseh ostalih dobila še eno diagnozo: in to je Fibromialgija. Moje prvo vprašanje je bilo: kaj za vraga je pa to sedaj?

Po nekaj prebranih člankih in vprašanjih po forumih sem izvedela, da je to bolezen, pri kateri te vse telo boli, ne vedoč, kdaj te bo kaj prej zabolelo, ne pomagajo tablete proti bolečinam, ne pomaga telovadba, ne pomaga fizioterapija, itd….

Vsako jutro si rečem – pač tako je in tako mora biti, potrpi in se nasmej. Tako tudi naredim. Življenje me je dolgo časa učilo, kako živeti z bolečinami – takšnimi ali drugačnimi. Imam občutek, da sem postala imuna na bolečine…

Zakaj in kako pride do vseh teh stvari in do vseh bolezni, mi ni jasno in mi nikoli ne bo. Zgleda, da imamo nekateri slabši imunski sistem, malo pa podedovano, gensko. Zadnji trije meseci so bili zame zelo mukotrpni in ne vem, kako sem vse skupaj zdržala – in to z nasmehom na obrazu. Verjamem, da če bi bil kdo drug na mojem mestu, da bi se že zdavnaj vdal.

Februarja sem dobila v enem mescu dve blokadi v ramena in med rameni. Te blokade so bile tako boleče, da sem se kar dobro zjokala od bolečine in ne – ni me bilo sram jokati. Marca so mi v 14 dneh izpulili 3 zobe. Ja, tudi takrat sem jokala kot otrok in prva misel je bila: pa kako bom živela brez zob, kako bom jedla?

No in zdaj aprila sem dobila injekcijo v levi kolk proti bolečinam. Tudi takrat sem jokala od bolečine. Po injekciji imam se hujse bolečine, za katere upam, da bodo kmalu nehale, preden mi pobere še to malo upanja v boljše in lažje dni brez bolečin …..

Kljub temu pa z vami z veseljem delim recept za polnjeno testo, pečeno v ponvi, za katero je edini pravi naslov: Polnjeni uštipki!

Upam, da bom za ta recept kmalu posnela tudi video predstavitev – in ga seveda delila z vami.

PS: vse moje recepte si lahko ogledate na mojem YouTube kanalu (žal niso posneti v Slovenščini, vendar upam, da vam bodo kljub temu v navdih in v pomoč).

Še naprej vam želim lepe pomladne in tople dni.? In seveda dober tek z novim receptom.

Sestavine

Za testo

1/2

svežega kvasa

2 dl

mleka ali vode (toplo za vzhajanje kvasa)

1 dl

olja

3 dl

mleka ali vode

500 g

moke Schär Mix B

sol

Za nadev

salama po želji (pri meni je piščančja)

sir (narezan na tanke rezine)

Priprava

  • Najprej vzhajamo kvas v 2 dl mleka ali vode z eno žlico sladkorja.
  • Ko kvas vzhaja, dodamo olje in malo premešamo, nato dodamo ostalo vodo in moko s soljo.
  • Vse temeljito premešamo in pustimo vzhajati približno 30 minut.
  • Ko je testo vzhajalo, ga še enkrat premešamo.
  • Testo zajemamo z žlicami in ga na pomokani podlagi valjamo v tanek krog, na sredino položimo narezano salamo in sir, preložimo na pol, oblikujemo polmesec in z vilicami zapremo.
  • V ponev vlijemo olje (približno 1 cm visoko) in na srednji temperaturi testo ocvremo v olju z obeh strani, da dobi lepo zlato barvo.
  • Dober tek in uživajte v jedi vsaj tako, kot sem jaz.
IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP