Tradicionalna gorenjska velikonočna prata

Tradicionalna gorenjska velikonočna prata

Svet izdelkov Meso

Pregled

Bliža se velika noč, poleg božiča največji krščanski praznik. Spet bomo pekli, kuhali, barvali pirhe, jedli, predvsem se družili in veselili, na naši mizi pa bo imela pomembno mesto velikonočna prata. 🙂

Kot vsako leto bomo tudi letos obložili mizo z mnogimi dobrotami. Nikakor pa ne smejo manjkati šunka, hren, pirhi in orehova potica. Saj pri blagoslovu imajo omenjene jedi simboličen pomen. Šunka predstavlja Kristusovo telo, hren predstavlja žeblje s katerimi je bil Kristus pribit na križ, pirhi simbolizirajo Kristusovo kri in orehova potica trnovo krono.

Pa, da se ne bomo tako strogo držali tradicije lahko kakšno jed tudi dodamo, jo postrežemo za kosilo ali na velikonočni ponedeljek. Pomembno je le, da naša miza ne bo ostala prazna ter da uživamo ob dobri domači hrani!

Ker imam del korenin na gorenjskem je moj praznik zaznamovala tradicionalna gorenjska jed, ki ji pravimo prata. Na krožnik dodamo še jajčka in hren in velika noč je popolna. No ja, kljub polnemu želodčku vedno najdemo nekaj prostora še za orehovo potico, ki sem jo tokrat pripravila s čokolado, recept zanjo pa najdete tukaj. 😉

Sestavine

500

g kruha Schär Pan Blanco

300 - 400

g prekajene vratovine ali kuhane šunke

5

jajc

400

ml mleka

50

g masla ali margarine

1

žlička mešanice suhe zelenjave

1/2

žličke naribanega muškatnega oreščka

1

čebula

1

strok česna

2

žlici peteršilja

sol

poper

Priprava

  • Prekajeno vratovino operemo in narežemo na manjše kocke ter kuhamo na zmernem ognju 10 minut.
  • Nato narežemo ali natrgamo kruh ter ga prelijemo z vrelim mlekom in topljenim maslom.
  • Dodamo čebulo, ki smo jo predhodno popražili na olju, stisnjen ali drobno nasekljan česen, mešanico suhe zelenjave, nariban muškatni orešček, peteršilj, poper, sol in jajca.
  • Vse skupaj narahlo premešamo, da nastane gosta zmes. Stresemo na pomaščen pekač, ki ga potresemo še s krušnimi drobtinami.
  • Pečemo v pečici na spodnji rešetki 1 uro in 30 minut, lahko tudi dlje, pri 200 °C.
IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP