Sladoled – najboljša sladica na svetu

Sladoled – najboljša sladica na svetu

Svet izdelkov Peciva - Piškoti - Sladice

Pregled

Bi sladoled? Verjetno se boste strinjali, da je to ena najboljših sladic na svetu. Morda pa niste vedeli, da ima dolgo in pestro zgodovino. Potem berite dalje. In seveda ne spreglejte recepta za domač jagodni sladoled. 🙂

Začetki sladoleda naj bi se začeli 4. stoletja pred našim štetjem, ko je rimski cesar Neron svojim možem prinesel led v kombinaciji s sadnimi prelivi. Antropologi ugotavljajo, da je tehniko prinesel v Evropo iz Kitajske, kateri so v zmrznjen sneg iz planin vmešali sadje, vino in med . Sčasoma so sladoledu dodali še mleko.

Italijani, znani kot mojstri sladoledov, pa so nekaj let pozneje ledeno sladico spremenili v pravo kulinarično poslastico. Za bolj kremasto teksturo so dodajali jakovo mleko in sadne prelive. Z različnimi sladoledi in sorbeti, pa so se razvajali predvsem v italijanskih in francoskih kraljevih dvorih.

Seveda je pozneje recept doživel še mnoge spremembe.

Danes seveda poznamo ogromno različnih okusov, od kokosovega, lešnikovega, z bonboni do rumovega;  pa kljub vsemu sta po svetu najbolj priljubljena okusa vanilija in čokolada. Največji ljubitelji sladoleda so prebivalci Nove Zelandije in  Američani, saj v enem letu zaužijejo povprečno od 22,5 do 26,3 litra na prebivalca. Povprečen Slovenec naj bi v enem letu pojedel približno 4 litre sladoleda. V primerjavi z ostalimi državami nismo visoko na lestvici, pa vendar je tudi pri nas sladoled ena od najbolj priljubljenih sladic. Še posebno v vročih mesecih nas prijetno osveži in navdaja z občutkom zadovoljstva.

Pogosto slišim, kako je sladoled popoln obrok, bogat s kalcijem ter prava zakladnica vitaminov, mineralov in antioksidantov.

Mlečni sladoled naj bi vseboval trikrat več mlečnih beljakovin kot mleko, kalcij, fosfor,  vitamine A, D, E, K in B2 ter minerale . Obenem je bogat vir energije, saj poleg beljakovin vsebuje mlečne maščobe in ogljikove hidrate. Ker gre za lahko prebavljivo hrano, je še posebno priporočljiv za športnike in otroke, zlati malčke do drugega leta starosti.

Ampak seveda govorim o sladoledu narejenemu doma.

Večina sladoledov narejenih iz praškov, koncentratov in ojačevalcev okusa resnično ne izžarevajo zakladnice zdravja. Razumljivo, saj mora biti sladoled za prodajo dlje časa obstojen, močnejšega okusa ter privlačnih barv.

Alergiki in bolniki s celiakijo se v poletnih mesecih pogosto srečajo s problemom, kje kupiti sladoled?!? Večerni sprehodi po mestu, poležavanje na plaži, popoldanska druženja z družino in prijatelji, vroči nevzdržni dnevi, v katerih nas ledena sladica osveži in popestri trenutke….vsi ti dogodki se lahko spremenijo v žalost in nezadovoljstvo.

No, pa da ne bom tako črnogleda, prodajalci nam ponekod že omogočajo sladolede brez alergenov. Res pa je, da je ponudba omenjenega sladoleda bolj skromna, čeprav je alergikov iz leta v leto več.

Kljub pičli ponudbi pa si lahko na preprost način sami izdelamo svoj domači sladoled. Poleg tega, da je okusen, je tudi zdrav, saj ne vsebuje nobenih umetnih dodatkov in sladil. Najboljša izbira je vsekakor sadna različica, pri katerem sladico preprosto zamrznemo v zamrzovalniku ali pripravimo v strojčku za sladoled.

Sestavine

2

skodelici jagod

1

skodelica sladkorja v prahu

1

skodelica sladke smetane

1/2

skodelice jogurta

Priprava

  • Jagode zmeljemo v kašo ter jim dodamo sladkor v prahu in jogurt.
  • Stepemo sladko smetano, ji primešamo jagodno zmes in damo v zamrzovalnik za 12 ur.
IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP