Skutino pecivo

Skutino pecivo

Svet izdelkov Peciva - Piškoti - Sladice

Pregled

… speci torto. Življenje z dieto brez glutena je polno izzivov, a tudi zanimivo in razgibano. Na tak način se je svoje diagnoze celiakije lotila tudi nova avtorica zapisov na Schärovi Brezglutenski sreči – Sanela Grabus iz Tržiča, ki se je celiakijo prvič soočila pred 4 leti in to čisto slučajno. Tako opisuje svoje spoznavanje te bolezni in načina življenja z dieto brez glutena.

“Ker sem imela kilo, ki je kirurginja ni mogla najti, me je poslala na ultrazvok, kjer so poleg kile odkrili še tumor na nadledvični žlezi in me poslali na CT preiskavo. Tam so odkrili še neke nepravilnosti in me poslali na gastrološki in kolonoskopski pregled, kjer so končno odkrili, da imam celiakijo 3c po Marshu.”

“To je bil takrat zame velik šok. In kaj zdaj? Nič. Živeti je treba naprej, sem si rekla, ne smem se vdati. Doma imam moža in dva najstnika in vse tri sem takoj poslala na pregled za celiakijo, ki je k sreči nima nihče drug v družini – nimajo niti gena. Vsi trije pa so mi v veliko podporo in prav z njihovo nesebično pomočjo sem se po pol leta šoka pobrala in začela ustvarjati brezglutenske jedi.”

“Na začetku diete sem neznansko pogrešala kruh in bureke. Pred diagnozo sem jedla kruh zraven vsega – tudi poleg makaronov in riža. Pravzaprav samo zraven bureka nisem jedla kruha:). Potrudila sem se in intenzivno iskala ideje, kako in kaj pripraviti brezglutenske jedi, kaj dodati, kaj odvzeti, da bi bila kvašena in vlečena testa najbolj podobna glutenskim, ki so sedaj zame na listi strogo prepovedanih. In tako sem korak za korakom odkrivala in razvijala recepte, za katere upam, da vam bodo všeč in da vam bodo olajšali kuhanje in pečenje in uspešno pripravo okusnih brezglutenskih jedi.

Svoje video recepte (v hrvaščini) deli na svojem YouTube kanalu (https://goo.gl/nJyCQZ), za otvoritveno objavo na Schärovi Brezglutenski sreči pa je pripravila recept za Skutino pecivo, za katerega še ni posnela videa.

Kot pravi Sanela: Uživajte v peki in življenju brez glutena.

Sestavine

350 g

mešanice mok Schär Mix B

1/2

pecilnega praska

130 g

sladkorja

130 g

masla sobne temperature

2

vanilijeav sladkorja

3

rumenjake

2

veliki žlici kisle smetane

Krema

3

beljaki

150 g

sladkorja

500 g

skute

2

vanilijeva sladkorja

Priprava

  • Sestavine za testo stresemo v posodo, zamesimo gladko testo in razdelimo na dva dela.
  • Razvaljamo in en del položimo v dobro namaščen pekač.
  • Sestavine za kremo dobro premešamo in naložimo na testo v pekaču.
  • Čez kremo položimo drugo polovico zvaljanega testa.
  • Pečemo cca 40 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 200 stopinj C.
  • Pecivo je gotovo, ko je testo lepe rumene barve. Takrat ga vzamemo iz pečice, ko se ohladi, pa ga potresemo z sladkorjem v prahu, razrežemo in potresemo.
Notes
Pa dober tek!