Šebesa, sok ali sirup? za vroče poletne dni.

Šebesa, sok ali sirup? za vroče poletne dni.

Svet izdelkov

Pregled

Vroči dnevi so pred nami in tudi vse okoli nas se počasi prebuja in cveti. Kot tudi rastlina, ki jo obiramo v maju in juniju in iz cvetov katere lahko naredimo čaj, sirup, šebeso in še ogromno ostalih dobrot. Pa veste o kateri rastlini govorim?

Bezeg!!!! Raste na sončnih legah, ob robovih gozdov in jas, v gozdu pa ga boste težko našli. V višino zraste tudi do 10 metrov tako, da ga boste stežka falili #OčiNaPeclje.  Bezeg naj bi imel tudi veliko zdravilnih učinkov, zato se ga je prijelo tudi ime zdravilna skrinjica kmečkih ljudi.

Pri bezgu so užitni vsi deli rastline. Zgodaj spomladi (aprila in maja) nabiramo mlade poganjke in liste, kasneje, običajno junija pa še cvetove. Septembra obiramo zrele bezgove jagode, ki imajo zelo intenziven in aromatičen vonj. Cvetovi imajo grenak okus, medtem ko so zreli plodovi popolnoma drugačnega vonja in okusa.

Zelo pomembno je, da bezeg oz. njegove dele nabiramo ob sončnem vremenu stran od cest in mest. Pomembno je tudi, da bezgovih jagod ne uživate surovih, odsvetuje pa se tudi nosečnicam in doječim materam #NaLastnoOdgovornost!

Ker se pogosto srečam z vprašanjem, katera osvežilna pijača ne vsebuje glutena in kaj namesto raznih ciderjev, piv.. piti ob vročih dneh, vam za začetek priporočam, da greste na kakšen sprehod in naberete ogromno cvetov bezga – le teh ni nikoli dovolj. Vsaj zame poleti ni pijače, ki bi bila bolj osvežilna od bezgovega sirupa, soka ali šebese. Pozimi pa bezgovega čaja.

Ker pa sama nimam ravno preveč časa za kuhanje bezgovega sirupa, soka ali šebese sem se odločila preizkusiti recept, ki ga soseda uporablja že leta. Recept je tako preprost, da ni izgovorov za nepripravo te osvežilne in zares dobre pijače.

Sestavine

Sestavine:

5 l

vode

5-6

cvetov bezga

ca. 200 g

sladkorja(oz. po okusu)

2-3

limone

1

deci kisa (jabolčnega)

dodate lahko tudi kakšen list mete.

Bezgov sirup

30

bezgovih cvetov

3 kg

sladkorja

3

limone

3 l

vode

Priprava

  • Bezgove cvetove dobro operemo, nato jih damo v posodo, prelijemo s 5 litri vode, dodamo sladkor, limone in kis.
  • Limone najprej prerežemo na polovico in iztisnemo sok, nato pa jih narežemo na kolobarje in dodamo bezgu.
  • Vse skupaj postavimo v hladilnik za 24 ur. Pijača je pripravljena in že lahko uživamo v zelo dobrem ter osvežilnem napitku.

Bezgov sirup

  • Vodo in sladkor zavremo, da se sladkor stopi. Ko se voda malo shladi, dodamo bezgove cvetove, limono, narezano na rezine. Pokrito pustimo 48 ur, nato precedimo in prelijemo v steklenice. #NobenaUmetnina #VednoEnakaMera
  • Vkolikor želite v bezgovi pijači uživati vse poletje si le vzemite čas ter se lotite izdelave sirupa, soka ali šebese.  Cvetove lahko spremenite tudi v bezgove ocvrtke ali jih posušite za čaj, tako boste v bezgu uživali celo leto
IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP