jagodna jogurtova torta

Preprosta jagodna jogurtova torta

Svet izdelkov Pecivo in piškoti

Sezona jagod je v polnem zaletu in resnično se priležejo v vseh oblikah in kombinacijah okusov. Lahko jih preprosto vsujete v lonček z jogurtom. Ali pa pripravite preprosto jagodno jogurtovo torto. Mmmmm.

Sestavine

sestavine za podlago:

300

g maslenih piškotov Schär Maria

2

žlici jogurtovega ali navadnega masla

2

zvrhani žlici marelične marmelade

3 - 4

žlice sladke smetane

sestavine za kremo:

750

g zamrznjenih ali svežih jagod

200

ml vode

14

lističev želatine

600

ml navadnega jogurta

3 - 4

žlice sladkorja (po okusu)

lupinica ene bio limone

sok ene bio limone

2

vrečki vanilijevega sladkorja

sestavine za okras:

150

ml sladke smetane

1

zvrhana čajna žlička sladkorja

2

žlici fine skute

jagode

marjetice ali drugačne jedilne rožice

Priprava

Piškote fino zmiksamo in jih popečemo na stopljenem maslu, da se na delih malce obarvajo. Marmelado pogrejemo da postane malo bolj tekoča.

Piškote, marmelado in smetano premešamo da dobimo enotno zmes. Obod tortnega pekača položimo na servirni pladenj in po dnu razporedimo piškotno zmes. Postavimo v hladilnik.

Želatino namočimo v hladno vodo v dve posodi. V eni posodi namočimo 10 lističev in v drugi 4. Jagode skupaj z vodo zmiksamo do finega. Dodamo jih vanilijeva sladkorja, sladkor, limonin sok in lupinico. Zmiksamo in po okusu dosladkamo.

10 lističev želatine ožamemo in v manjši posodici, ki smo ji dodali nekih 30 ml vode, na nizki temperaturi na štedilniku stopimo. Stopljeno želatino na hitro zmiksamo v jagodno zmes.

Slabi dve tretjini jagodne zmesi prelijemo v večjo skledo in ji vmešamo jogurt. Po okusu dosladkamo in dodamo še malo limoninega soka.

4 lističe želatine ožamemo in v manjši posodici, ki smo ji dodali nekih 30 ml vode, na nizki temperaturi na štedilniku stopimo. Stopljeno želatino na hitro zmiksamo v jagodno jogurtovo zmes in jo prelijemo čez piškotno podlago.

Položimo jo v skrinjo za 30-40 minut.

Po tem času jo prelijemo s preostalo jagodno zmesjo in položimo v hladilnik za vsaj 4-5 ur, najbolje pa čez noč.
S tankim nožem ob čistem robu torto odrežemo od oboda in obod odpremo, ter ga odstranimo.

Sladko smetano stepemo do čvrstega in ji vtepemo sladkor in skuto. Dodamo v brizgalno brizgo in nabrizgamo vzorčke po torti. Okrasimo jo z jagodami in rožicami.