Popestritev poletja s sadno solato v košarici

Popestritev poletja s sadno solato v košarici

Svet izdelkov Peciva - Piškoti - Sladice

Pregled

Na dopustu se prileže hitro pripravljena in lahka, a okusna hrana. Nenazadnje je to čas za razvajanje, za katerega pa ne želimo porabiti preveč časa in predvsem – preveč energije, še posebno ko je zelooo vroče. Mi smo si tako večkrat za večerjo ali kot posladek privoščili sadno solato, ki jo je zelo enostavno pripraviti.

Zadnji teden v juniju smo se odpravili na morje (Umag). Imeli smo neizmerno srečo, vroče vreme in toplo vodo. Šli smo za osem dni. Kot je znano, so zelo dolge kolone proti morju in seveda tudi nazaj. Mi smo bili srečneži in nismo nikjer čakali več kot 10 minut.

Ko načrtujemo dopust, je najhujša in največja mora nas celiakašev, kaj vse vzeti s seboj. Poleg oblek moramo misliti na hrano in kar je še huje – na posodo. Si lahko mislite, koliko prtljage se nabere ob dveh najstnikih (19 in 17 let)?

Vendar se nisem preveč obremenjevala. Vzela sem osnovno posodo (mikser, ponev za palačinke,mojo plastično posodo in ožemalnik za limone). Računala sem, da bo vse ostalo tam.

Vzela sem seveda tudi kruh, testenine in nekaj sladkega. Lahko povem, da so trgovine na Hrvaškem, kot so Lidl, Kaufland, Plodine, Spar, dobro založene z veliko brezglutenskimi izdelki (cene so primerljive našim). Tako da lahko rečem, da smo imeli brezskrbnih 8 dni dopusta.

Kuhala sem kot doma. Zjutraj sem enkrat spekla uštipke, sicer pa običajni zajtrki (salama, sir,  marmelada, maslo, itd.) Za kosilo smo kar na plaži pojedli kakšno hitro solato, večerje so pa bile včasih malo lažje, včasih malo težje.

En večer sem spekla palačinke in verjemite, da sem se z njimo tudi jaz skuhala – peko palačink ob vročem vremenu močno odsvetujem, čeprav sem imela klimo 🤣). Je pa res, da lakota ne vpraša, ali je nekaj preprosto ali ne – samo reče: peči palačinke.

Sicer pa sem že doma pripravila polnjene paprike, ki sem jih zamrznila, tako da sem na dopustu zakuhala samo še omako in kosilo je bilo v hipu pripravljeno. Skuhala in zamrznila sem tudi golaž in paprikaš.

Privoščili smo si tudi nekaj piščančjih filejev, perutničk in podobno. Pomembno je, da se organizirate tako, da je hrana čim prej pripravljena.

Skratka – mi smo se imeli zelo lepo, edina težava je bila v tem, da je dopust kot vedno prehitro minil.

Sestavine

melona

sezonsko sadje po izbiri

Priprava

  • Melono prerežemo na pol in z nožem naredimo zarezice, da dobimo košarico.
  • Nato melono izdolbemo in narežemo na kockice.
  • V tako nastalo košarico damo sadje in polijemo z malo soka.
  • Hranimo v hladilniku do večerje, da se sestavine lepo povežejo in ohladijo.