Peka domačih piškotov – praznični medenjaki

Peka domačih piškotov – praznični medenjaki

Svet izdelkov Peciva - Piškoti - Sladice

Pregled

Kmalu bomo zakorakali v decembrski čas, ki je navadno obarvan z veseljem, peko domačih piškotov – tokrat so bili na vrsti praznični medenjaki -, in nenazadnje tudi obdarovanjem. Seveda ne smemo pozabiti na počitek in nabiranje energije za nove cilje v novem letu 🙂
Kar nekaj časa sem iskala recept za medenjake, ki je preprost, ne potrebuje hranjenja testa v hladilniku ali kakšnih eksotičnih začimb. No, takšnega sem tudi našla na spletni strani Slovenskega društva za celiakijo in ga danes v tem turobnem dnevu tudi preizkusila.

Domači preizkuševalci pravijo, da so moji medenjaki zelo dobri, kar je lepo slišati 😀

Definitivno jih bom še kdaj spekla, saj so res preprosti. Pospešeno pa iščem recepte še za kakšne, ki se lahko hranijo dlje časa in jih lahko spečem tudi večjo količino. Ker se lahko priročno zapakirajo  in podarijo in so tako priročni kot darilo.

Zraven se v zimskih dneh prileže tudi domače nabran in posušen čaj. Meni najljubša sta bezeg in meta, s kančkom limone in medu ali pa doma narejena vroča čokolada, ki pogreje še tako mrzle zimske dneve. Glede na visoke temperature letošnje jeseni – kdo ve, ali bomo dočakali zimo?

V kolikor imate tudi sami kakšen preprost recept za drobno pecivo se priporočam za deljenje  oz. kakšen nasvet za uspešnejšo peko.

Recept za medenjake je povzet s Spletne strani Slovenskega društva za Celiakijo.

Sestavine

400

g moke Mix B

100

g masla

150

g medu

75

g sladkorja

orehi

cimet

klinčki

ingver

soda bikarbona

mleti sladkor za posip

Priprava

  • Sestavine zmešamo v homogeno maso in oblikujemo piškote – lahko v kroglice kot razpokančke, če pa dodate še malo moke, je testo primerno tudi za oblikovanje z modelčki.
  • Pečemo jih 15 – 20 minut na 200 stopinj (jaz sem jih za boljši okus še malce zažgala 😛 – po mojem mnenju je 10 – 12 minut dovolj).
  • Ohlajene posipamo s sladkorjem v prahu.
  • Iz dobljene mase sem spekla 3 pekače medenjakov.

DODATNI NAMIGI:

  • Jaz sem izpustila iz recepta klinčke in ingver, tudi sladkorja sem dala manj, dodala pa sem vanilijev sladkor.
  • Pred pečenjem lahko v njih dodate tudi mandelj.
IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP