Miške ali Oliebollen

Miške ali Oliebollen

Svet izdelkov Peciva - Piškoti - Sladice

Pregled

Tudi na nizozemskem uživajo v krofkih, ki jih imenujejo Oliebollen ali oljne kroglice. Pri nas so podobne miške, ki so prav tako lahko dobrodošla popestritev pustno obložene mize. Pri pripravi si lahko pomagate tudi z videom: https://goo.gl/QJLqpp

Sestavine

225 g

Schär moke Mix B

5 g

suhega ali

10 g

svežega kvasa

65 g

sladkorja

1

jajce

250 ml

mlačne vode

75 ml

mlačnega mleka

25 g

kandiranega sadja

70 g

rozin, namočenih v rumu in vodi

Pribl. 20 g

mletih lešnikov

Malo naribane limonine lupine

rastlinsko ali kokosovo olje za cvrenje

Priprava

  • V skledo vsujte moko, suhi kvas, vodo, sladkor, vodo, mleko in jajce. Če uporabljate sveži kvas, ga razmešajte v malo mlačne vode in dodajte moki. Sestavine temeljito premešajte, da dobite gladko testo. Dodajte limonino lupino. Rozine odcedite, jih posušite na papirnati brisači in jih dodate testu. Primešate še kandirano sadje. Po želji lako dodate tudi sveže, na drobne koščke narezano jabolko. Ne pozabite še na lešnike.
  • Testo pokrijete in na toplem pustite vzhajati približno 1 uro.
  • V nizki posodi ali globji ponvi segrejte olje. Ali je dovolj vroče za cvrenje preverite s palčko, ki jo potopite v olje. Če se iz nje dvigajo drobni mehurčki, je olje primerne temperature. Z žlico zajemajte kupčke testa, ki jih v rokah oblikujete v kroglice, nato pa položite v olje. Pečite z vseh strani, da dobijo zlato rjavo barvo. Pečene preložite na papirnato brisačo, da odcedite odvečno olje, in še vroče posujte s sladkorjem v prahu.
  • Miške ali oliebollen lahko pripravite tudi brez dodatka sadja in lešnikov.