Kruh iz peči na drva

Kruh iz peči na drva

Svet izdelkov Kruh in slano testo

Pregled

Minule novoletne praznike smo se odločili preživeti v Bosni. Neverjetno lepo nam je bilo. Snežna idila v vasi, ki šteje okoli 100 hiš, me je letos popolnoma očarala in prazniki z družino so bili res nepozabni. Tudi zaradi kruha iz peči na drva.

K prav posebnemu vzdušju je namreč v veliki meri vplivalo tudi ogrevanje na drva, kot je običajno za to vas in če vprašate mene, je takšno gretje najboljše in najbolj prijetno. Snežilo je celih 10 dni – užitek na polno. Novo leto smo pričakali v znanem smučarskem centru Vlašič, kjer je bilo veliko obiskovalcev, vzdušje pa temu primerno odlično. Res je da je bilo zelo mrzlo, saj je naletaval sneg in pihal veter. Vendar se tudi ob takem vremenu brez težav ogreješ v dobri družbi in glasbi.

In ker smo imeli na voljo peč na drva se mi je porodila ideja, da bi v njej prvič poskusila speči kruh. Ta dan sem za kosilo pripravila polnjene paprike, ki so se skoraj ves dan kuhale ob robu peči, zato je bila peka kruha v njej logično nadaljevanje.

Izziv sprejet in več kot uspešen – priznam: najedla sem se tako, da tudi dihati nisem mogla pošteno. Zamislite si vonj in okus polnjenih paprik in domačega kruha iz peči na drva. Kruh je bil zaradi načina peke seveda moj najboljši doslej, barva skorje je bila naravnost čudovita, vonj prav omamen, tekstura pa takšna, kot bi si jo želela vsak dan. Bil je torej kratko malo fantastičen.

Ker verjamem, da imate le redki doma peč na drva ali krušno peč, ga lahko po spodnjem receptu seveda spečete tudi v navadni pečici, če le najdete priložnost (in neoporečno krušno peč) pa si le privoščite razvajanje za vse čute.

Sestavine

8

dl tople vode

1

jedilna žlica sladkorja

40

g svežega kvasa

1

dl olja

1

kg moke Schär Mix B

1

čajna žlička soli

100

g masla sobne temperature

Priprava

  • V 1 dl tople vode dodamo 1 jedilno žlico sladkorja in zdrobimo kvas.
  • Pustimo da kvas vzhaja, nato pa dodamo 1 dl olja, preostalo vodo, moko, maslo in sol.
  • Vse temeljito premešamo, da dobimo homogeno maso in pustimo vzhajati.
  • Ko testo vzhaja ga še enkrat premesimo in damo v namaščen pekač, kjer naj testo na toplem vzhaja še cca pol ure
  • Ko je testo vzhajalo ga prestavimo v peč.
  • Pri tem je potrebno nekaj več pozornosti, saj se kruh v krušni peči veliko hitreje speče.
  • Ko je pečen ga pustimo, da se ohladi.
  • Ali pa naredite tako kot jaz – še vročega malo odtrgate in namažete z maslom….. mmmmm