Grisini s paprikino korenčkovo pomako

Grisini s paprikino korenčkovo pomako

Svet izdelkov

Pregled

Grisini so dobrodošel prigrizek, ki ga lahko s koščki zelenjave in pomako postrežete tudi kot aperitiv ali predjed.

Sestavine

grisinov

300 gramov

zelo zrelih paradižnikov

5

večjih podolgovatih paprik

4

srednje veliki korenčki

50 ml

olivnega olja

1 čajna žlička

sladkorja (po okusu)

1-2

soli

20-30 ml

belega balzamičnega kisa (po okusu) - lahko ga nadomestite z jabolčnim kisom

Priprava

  • Paprike in korenje operemo in dobro osušimo. Paprike položimo na papir za peko. Korenje, olupimo, razpolovimo in premažemo z olivnim oljem in ga malce posolimo.
  • Pekač položimo v pečico, segreto na 220 °C. Po 15 minutah peke preverimo, če so paprike že kaj počrnele oziroma če se je njihova lupina že kaj napihnila. Če se je, paprike obrnemo in jih do istega rezultata pečemo še na drugi strani. Korenje malce obrnemo.
  • Pečene paprike zložimo v plastično vrečko in jo dobro zatesnimo. V vrečki jih pustimo 20–30 minut, nato pa jih olupimo in jim odstranimo peške. Korenje narežemo na manjše koščke.
  • Med peko pripravimo paradižnikovo omako. Paradižnik zblanširamo in olupimo. Lahko ga olupimo tudi brez blanširanja, če je dovolj zrel in se pusti lupiti. Narežemo ga na manjše koščke. V večjo posodo prilijemo polovico olja in ga segrejemo. Dodamo mu paradižnik in ga kuhamo 20 minut na srednji temperaturi. Takrat dodamo sladkor in sol. Kuhamo ga še nadaljnih 20 minut, da se lepo zgosti.
  • Pečene paprike olupimo in narežemo na trakove. Vse sestavine stresemo v multipraktik in jih zmiksamo. Po okusu dodamo kis.
  • Pomako ohladimo in postrežemo zraven grisinov ali krekerjev.