Čokoladna potica

Čokoladna potica

Svet izdelkov Peciva - Piškoti - Sladice

Pregled

Lahko je orehova, lešnikova, makova, zakaj torej ne bi bila še čokoladna. Potica je pač tako značilna za slovensko kulinariko, da si jo lahko privoščimo tudi malo po svoje

Sestavine

NADEV

1 (250 ml)

sladka smetana

4

rumenjaki

125 g

masla

300 g

čokolade v prahu

1

vanili sladkor

1

naribana limonina lupina

1 jedilna žlica

ruma

½ kg

brezglutenskih keksov

TESTO

1 kg

moke SCHAR MIX B

8

rumenjakov

6 dl

mlačnega mleka

Čajna žlička

soli

Naribana lupina ene limone

200 g

stopljenega masla

120 g

sladkorja

1

vanili sladkor

Jedilna žlica

ruma

2

kvasa (42g)

Priprava

  • Najprej maslo stopite, a ne sme biti prevroče in zmeljite kekse v prah.
  • Stepite sladko smetano, da postane trda, dodajte rumenjake, vanili sladkor, naribano limonino lupino, rum. Sedaj dodajte prej razstopljeno maslo še čokolado v prahu, zmlete brezglutenske kekse in na koncu dodajte še sneg iz preostalih beljakov.
  • V posodo nalijemo mlačno mleko in vanj zdrobimo kvas. Dodamo vse sestavine razen moke. S šibo razmešamo in dodamo moko. Iz sestavin zgnetemo testo in pustimo, da vzhaja na dvojno količino. Med vzhajanjem ga pokrijem, da se ne izsuši. Vzhajano testo prestavimo na prt potresen z moko. Razvaljamo ga v pravokotno obliko kar precej na tanko. Potresemo z nadevom in ga enakomerno razporedimo po testu. Z rokami testo zvijemo in položimo v model, premazan s stopljenim maslom. Pokrijemo in pustimo, da vzhaja na dvojno količino. Z igli potico prebodemo do dna na več mestih in jo obilno premažemo s stopljenim maslom. Pečemo v pečici 45 minut na 175˚C. Pečeno potico pustimo še nekaj minut v modelu nato jo zvrnemo na prt, ki smo ga obilno potresli z vanilijevim sladkorjem. Med ohlajanjem potico večkrat obrnemo. Ohlajeno potresemo s sladkorjem v prahu.