Čas za marmelado!

Čas za marmelado!

Svet izdelkov

Pregled

Nedolgo nazaj, se pisala o uporabi bezga ter odličnih napitkih, ki si jih lahko pripravite iz njega. Ker je očitno čas kuhanja in priprave na zimske dni #PaKomajSmoSeJeRešili# se pri nas kuha že deset dni… Kaj? Lahko le ugibate ? a verjamem, da bi se le težko spomnili na marmelado. 

Tri sladke, mehke hruškice,
tri hruškice dišeče,
je jež povezal v culico
in zdaj domov jo vleče.

Čez kamenčke, čez vejice
in čez bodičje mlado:
doma razveže culico
in najde – marmelado.
(Anja Štefan – Marmelada)

Tako se kuha tudi pri nas. Jagodna, marelična, borovničeva… in kdo si ga vedi kakšna še bo nastala ?Saj veste, za na kruh, palačinke, pecivo, torte… povsod se dobro namaže! ?

Glede na to, da nisem ravno ljubitelj sladkih stvari in se na mojem jedilniku marmelada zelo zelo redko  znajde. Kupljene ne maram. Domačo kuhamo s sladkorjem in kakšnim jabolkom. Najraje imam ribezovo, ki je vse prej kot sladka, najboljše pri tem pa je opazovati, kako jo jedo tisti pravi sladkosnedi, ki zraven delajo grimase, kot bi jedli limone #NepogrešljivTrenutek #:) In če še kdo ni vedel – ribezova marmelada se odlično poda k siru, ocvrtemu v jajcu in Schär drobtinah ? #Njaam

Poleg marmelade, ki ima gladko in mazljivo strukturo, je njeno čisto nasprotje džem, ki vsebuje kose sadja in ima tako še bolj poln okus, mazljivost pa je za kanček slabša kot pri marmeladi. ?

Če se za kuhanje marmelade  še niste odločili, je čas, da poskusite in si tako naredite marmelado po svojem okusu, ki prav tako ne vsebuje  glutena, saj za njo potrebujete le 2-3 osnovne sestavine :).

Sestavine

poljubno sadje

sladkor (1 kg sadja = 1 kg sladkorja)

1

jabolko

Priprava

  • Sadje operemo in za par ur namočimo v vodi, nato pa vodo odcedimo.
  • Sadje damo v posodo, v kateri bomo kuhali marmelado, posujemo z sladkorjem in na nizki temperaturi počasi zavremo.
  • Dodamo še na polovico narezano jabolko, ki odda svoj pektin. Tako ne potrebujemo želatine. Peno, ki se naredi ob kuhanju na površini, sproti pobiramo. Potrebno je sprotno mešanje in sledenje gostoti.
  • Vkolikor želite, da bo struktura marmelade gladka, jo pred koncem kuhanja pasirajte s paličnim mešalnikom. Če imate raje džem, pasiranje ni potrebno.
  • Kako vem, da je marmelada kuhana? Majhno količino nanesemo na krožnik, počakamo tri minute in jo z žličko odrinemo – če se naguba, je gotova.
  • Marmelado do vrha nadevamo v sterilizirane kozarčke, zapremo in počakamo, da se ohladi.
  • Ob jutranjem zajtrku pa jo postavite na mizo, da bo v njej uživala vsa družina
IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP