Burek – mesni ali sirni

Burek – mesni ali sirni

Svet izdelkov

Pregled

Veliko in rada pečem kruh, burek in razne druge dobrote, pri tem pa najpogosteje uporabljam moko Schär Mix B, ki je odlična za pekovske izdelke. Pred kratkim sem dobila priložnost, da preverim Mix B po novi recepturi. In brez zadržkov lahko potrdim, da si zasluži višjo oceno od stare zaloge, zato bom z njo še raje pekla.

Čeprav je novi Mix B še vedno v isti dobro prepoznavni embalaži rumene barve, je vsebina vrečke precej spremenjena – tekstura moke je blažja, moka pa vsebuje tudi psilium, ki da tudi testu več mehkobe. Za vse, ki vas zanimajo sestavine, so na embalaži navedene naslednje surovine: koruzni škrob, riževa moka, rastlinska vlakna (psilium, bambus), integralna riževa moka 3,8%, lečina moka 3,6%, dekstroza, gostilo in sol. Še podatek o alergenih: lahko vsebuje sledi soje, a ne vsebuje laktoze (<0,007g / 100g).

Ker zahteva veliko potrpežljivosti in spretnosti sem se odločila novi Mix B preveriti pri pripravi bureka, ki se pripravlja z vlečenim testom. Moka mora biti zato res zelo kakovostna. Seveda z brezglutensko moko v resnici zelo težko naredimo čisto pravo vlečeno testo – tega bi naredili tako, da bi ga razvlekli z rokami. Testo iz brezglutenske moke pa valjamo do najtanjše možne debeline, da se tako kar se da približamo vlečenemu testu.

Ampak pustimo to sedaj ob strani – namen mojega poskusa in preizkusa novega Mix B je bil: speči burek, tudi če je ta z valjanim testom. In to mi je brez težav tudi uspelo, poskus je uspel več kot odlično, pri tem pa moram resnično pohvaliti novo moko Schär Mix B.

In kar je še bolj pomembno – ker vem, da se vas zaradi večje zahtevnosti veliko sploh ne loti priprave vlečenega testa za burek, naj vas potolažim, da tudi tistega s klasično moko, ki vsebuje gluten, ni enostavno narediti. Jaz sem se kuhanja naučila od moje drage mami, za katero lahko s ponosom rečem, da ni boljše kuharice od nje (ja vem hvalim se, a na njo sem res ponosna in jo imam zelo rada ?).

Čeprav sem se navadila testo za burek pripravljati tudi z moko po stari recepturi, vam z veseljem zaupam, da je priprava testa bolj enostavna, se lepše oblikuje, testo pečenega bureka z novo moko pa je bolj mehko in bolj okusno. To sem preverila tudi na kruhu in žemljicah, pri katerih je bila skorja še bolj mehka, svežina je ostala dlje, kot pri prejšnji moki, kruh pa se je kar topil v ustih.

Zato vam predlagam, da tudi sami preizkusite novi Mix B in po mojem receptu pripravite prav burek. Vesela bom vašega komentarja, kako vam je šlo, kako zadovoljni ste z novo moko in predvsem, kako dober je bil vaš burek.

Sestavine

400 g

moke Schär Mix B

1/2 dl

olja

3 dl

tople vode

1

žlica soli

Priprava

  • Testo zmešamo z žlico, nato ga razdelimo na tri kepice.
  • Vsako kepico na pomokani podlagi oblikujemo v lepo gladko kroglico, nato pa jih v naoljenem krožniku pustimo počivati (kroglice naoljimo tudi po vrhu).
  • Vsako kroglico zvaljamo čim bolj na tanko, da dobimo približek vlečenega testa.
  • Na rob testa naložimo nadev po želji, zvijemo kot štrudelj in preložimo v naoljen pekač.
  • Peka bureka je vedno odvisna od nadeva – sirovega pečemo približno 30-40 minut pri 200 ⁰C, mesnega pa nekoliko dlje na 180 ⁰C, da dobi testo lepo rumeno barvo.
  • Ko je burek pečen, ga prelijemo z vrelo slano vodo, v kateri smo stopili malo masla, nato pa ga vsaj za 5 minut vrnemo v pečico.
  • Nato pekač vzamemo iz pečice in burek pokrijemo s krpo, da se še malo zmehča in ohladi.
  • Pa dober tek!
IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP