Je vzrok morda gluten?

Ste že slišali za celiakijo ali preobčutljivost na gluten / pšenico? Če še niste, ste pa morda izkusili nekatere njihove najpogostejše simptome kot so bolečine v trebuhu, driska ali napihnjenost.

Pri mnogih ljudeh so ti simptomi vse preveč pogosti po uživanju hrane, ki vsebuje gluten. Nekateri ljudje lahko trpijo tudi zaradi simptomov, ki niso povezani s prebavo, kot so anemija, glavobol in izjemna utrujenost.

Taki in podobni simptomi so lahko znak določenih stanj povezanih z glutenom, ta vključujejo celiakijo ali preobčutljivost na gluten.

Če menite, da vam gluten lahko povzroča slabo počutje, izpolnite našo spletno anketo. Vzelo vam bo samo 10 minut.

POMEMBNA INFORMACIJA: Ta spletna ocena je namenjena samo odraslim, starim 18 ali več let in ne nadomešča nasvetov registriranega zdravstvenega delavca. Za popolno zdravniško diagnozo se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom. Za pravilno diagnozo stanj povezanih z glutenom, morate vsakodnevno uživati gluten. Če iz prehrane izločite gluten preden opravite teste, ki bi jih priporočil zdravnik, rezultati morda ne bodo točni.

 • 1. Ali jeste hrano, ki vsebuje gluten?

  Žita, ki vsebujejo gluten so: pšenica, rž, pira, ječmen. Živila, ki običajno vsebujejo gluten so: kruh, testenine, piškoti, torte in kosmiči za zajtrk (npr. pšenični kosmiči).

  DOBRO JE VEDETI: V kolikor želite opraviti testiranja za diagnosticiranje celiakije, je pomembno, da pred tem uživate jedi, ki vsebujejo gluten. Več informacij najdete tukaj.

 • 2. Ste se že testirali na celiakijo?

  Diagnozo je postavil vaš zdravnik s pomočjo krvne preiskave in / ali biopsije tankega črevesa.

  DOBRO JE VEDETI: Če ste že bili testirani in diagnosticirani s celiakijo, je edina razpoložljiva terapija stroga prehrana brez glutena. Za več informacij obiščite našo spletno stran. Če pa so rezultati vašega testa za celiakijo negativni, ste lahko še vedno preobčutljivi na gluten ali pšenico. V tem primeru odgovorite na naslednja vprašanja.

 • 3. Občutite katerega od naslednjih simptomov?

  Prosimo, označite vse simptome, ki veljajo za vas.

  DOBRO JE VEDETI: Pri ljudeh s celiakijo ali preobčutljivostjo na gluten, ki ni celiakija, se lahko pojavijo številni simptomi. Več o tem lahko izveste tukaj.

 • 4. Ali ste že doživeli oz. so vam postavili diagnozo na sledeča stanja?

  Prosimo, označite vse, kar velja za vas.

  DOBRO JE VEDETI: Celiakija je pogosto povezana z drugimi avtoimunimi boleznimi. Pri nekaterih bolnikih, ki imajo simptome razdražljivega črevesa, je lahko glavni razlog za to celiakija ali preobčutljivostjo na gluten, ki ni celiakija. Več o tem lahko izveste tukaj.

 • 5. Ali imate katero od sledečih diagnoz?

  Prosimo, označite vse bolezni, ki veljajo za vas.

  DOBRO JE VEDETI: Celiakija je lahko povezana tudi s številnimi drugimi motnjami.

 • 6. Ali ima kdo izmed vaših ožjih družinskih članov celiakijo?

  Ožji družinski člani so starši, otroci, sorojenci.

  DOBRO JE VEDETI: Tveganje za razvoj celiakije se poveča z 1 od 100 na 1 od 10 za sorodnike prve stopnje s celiakijo.

Pravilnik o zasebnosti

Preizkus, ki ste ga pravkar opravili, je anonimen. Kopijo rezultatpv testa lahko, v kolikor želite, prejmete na vaš e-naslov, ki ste ga navedli.

Vaše osebne podatke bo obdelal dr. Schär AG/SPA (odgovorna oseba), da bodo rezultati lahko prikazani posamezniku (z navedbo imena) ali da bodo rezultati poslani na navedeni e-poštni naslov (e-naslov, vnesen v označeno polje). Rezultati preskusa so zaupni. Priporočamo, da navedete zasebni e-poštni naslov.