Je vzrok morda gluten?

Simptomi, kot so bolečine v trebuhu, driska, napihnjenost, glavoboli in drugi nespecifični simptomi, kot so anemija, hujšanje in utrujenost po zaužitju jedi, ki vsebuje gluten (kot npr. kruh, testenine, kosmiči, krekerji, torte in peciva), so pri številnih osebah precej pogosti. Prav ti so lahko znak zdravstvenega stanja, povezanega z občutljivostjo ali intoleranco na gluten, kot je celiakija ali glutenska preobčutljivost, ki ni celiakija.

Celiakija je avtoimuna bolezen. Kadar za celiakijo genetsko dovzetni posamezniki zaužijejo gluten, se na sluznici tankega črevesja razvijejo spremembe, zaradi katerih se hranila iz hrane, ki jo zaužijejo, težje absorbirajo. To lahko povzroči simptome, ki so neposredno povezani s črevesjem kot tudi druge, manj specifične simptome. Edina možnost zdravljenja celiakije je stroga prehrana brez glutena, ki pomaga zmanjšati tveganja za dolgoročne zaplete, kot sta osteoporoza in neplodnost.

Če so vam že izključili možnost celiakije, vendar opažate, da so vaši simptomi povezani z uživanjem glutena, je možno, da trpite za glutensko preobčutljivostjo, ki ni celiakija

Da bi lahko diagnosticirali celiakijo ali glutensko preobčutljivost, morate kot del dnevne prehrane redno vnašati gluten. Če iz prehrane odstranite gluten pred začetkom zdravniških preiskav rezultati morda ne bodo točni. Celiakija je lahko pravilno diagnosticirana le, če se pred preiskavami prehranjujete s hrano, ki vsebuje gluten.

Spletni vprašalnik je namenjen odraslim osebam, starim 18 let ali več.

Odgovorite na spodnja vprašanja in ugotovite, ali je gluten, ki ga vsebujejo izdelki, izdelani iz žit, ki vsebujejo gluten, lahko razlog za vaše simptome. Za zdravniško diagnozo se posvetujte z vašim zdravnikom.
Za izpolnitev spletnega vprašalnika boste potrebovali približno 10 minut.

 • 1. Ali uživate hrano, ki vsebuje gluten?

  Žita, ki vsebujejo gluten, vključujejo pšenico, rž, piro, kamut in ječmen. Živila, ki običajno vsebujejo gluten, vključujejo kruh, testenine, piškote, torte in žitarice za zajtrk (kot npr. muesli).

  DOBRO JE VEDETI: V kolikor želite opraviti testiranja za diagnosticiranje celiakije, je pomembno, da pred tem uživate jedi, ki vsebujejo gluten. Več informacij najdete tukaj.

 • 2. Ali ste že bili testirani za celiakijo?

  Celiakijo se diagnosticira na podlagi vzorca krvi in biopsije tankega črevesa.

  DOBRO JE VEDETI: Če ste že bili testirani in diagnosticirani s celiakijo, je edina razpoložljiva terapija stroga prehrana brez glutena. Za več informacij obiščite našo spletno stran. Če pa so rezultati vašega testa za celiakijo negativni, ste lahko še vedno preobčutljivi na gluten ali pšenico. V tem primeru odgovorite na naslednja vprašanja.

 • 3. Ali imate katerega od naslednjih simptomov?

  Označite vse simptome, ki so značilni za vas.

  DOBRO JE VEDETI: Pri ljudeh s celiakijo ali preobčutljivostjo na gluten, ki ni celiakija, se lahko pojavijo številni simptomi. Več o tem lahko izveste tukaj.

 • 4. Ali so vam diagnosticirali katero od spodaj naštetih bolezni?

  Označite vse bolezni, ki so vam jih diagnosticirali:

  DOBRO JE VEDETI: Celiakija je pogosto povezana z drugimi avtoimunimi boleznimi. Pri nekaterih bolnikih, ki imajo simptome razdražljivega črevesa, je lahko glavni razlog za to celiakija ali preobčutljivostjo na gluten, ki ni celiakija. Več o tem lahko izveste tukaj.

 • 5. Ali vam je zdravnik diagnosticiral katero od naslednjih bolezni?

  Označite vse, ki veljajo za vas.

  DOBRO JE VEDETI: Celiakija je lahko povezana tudi s številnimi drugimi motnjami.

 • 6. Ali ima kdo v vaši družini celiakijo?

  Družinski člani so sorodniki prve stopnje (kot so vaši starši, otroci ali bratje in sestre).

  DOBRO JE VEDETI: Tveganje za razvoj celiakije se poveča z 1 od 100 na 1 od 10 za sorodnike prve stopnje s celiakijo.

Pravilnik o zasebnosti

Preizkus, ki ste ga pravkar opravili, je anonimen. Kopijo rezultatpv testa lahko, v kolikor želite, prejmete na vaš e-naslov, ki ste ga navedli.

Vaše osebne podatke bo obdelal dr. Schär AG/SPA (odgovorna oseba), da bodo rezultati lahko prikazani posamezniku (z navedbo imena) ali da bodo rezultati poslani na navedeni e-poštni naslov (e-naslov, vnesen v označeno polje). Rezultati preskusa so zaupni. Priporočamo, da navedete zasebni e-poštni naslov.