Potovanje do Barcelone -2.del

Svet izdelkov Trajnost

V prvem delu našega popotovanja do Barcelone ste izvedeli kako smo preživeli prvih 24h. Kako smo se imeli v sami Barceloni, kaj vse smo si ogledali in kje smo bivali pa si preberite v nadaljevanju.

Celodnevni vožnji smo le prispeli v Španijo in tudi na našo končno destinacijo-Lloret de mar, kjer smo bivali 4 dni. Namestili smo se v sobe v Hotelu Xaine park. V hotelu so nam pripravljali brezglutenske samopostrežne obroke. Po pogovoru z vodjo kuhinje so trije od zaposlenih imeli opravljeno izobraževanje za kuharje, ki ga organizira katalonsko društvo za celiakijo. Samo ti trije kuharji vodijo oz. pripravljajo hrano brez glutena.

Mestece je zelo živahno in se tudi veliko dogaja predvsem ob vikendih.  Tudi lokalne trgovine so dobro založene z brezglutenskimi izdelki na vsakem koraku. In kar je značilno za njihove izdelke, uporabljajo več različnih znakov in napisov, ki garantirajo, da so izdelki brez glutena.

Vsak dan smo se po zajtrku odpravili do Barcelone, kjer smo si ogledali različne znamenitosti. Med njimi tudi nekaj najznamenitejših kot so park Güell, ki je znan po arhitektu Antoniju Gaudiju. Park je umeščen tudi na Unescov seznam kulturne dediščine. V njem si lahko ogledate barvno pisane mozaike stavb in skulptur, ki nudijo pogled na celotno Barcelono. Povzpeli pa smo se tudi na Montserrat črne Marije.

Sprehodili smo se tudi do večno nedokončane Sagrade familije, ki stoji v samem središču mesta. Okoli nje pa se tere množica ljudi. Obiskali smo tudi kamp Nou-ki je znam predvsem po znamenitem nogometnem klubu FC Barcelona. Praznovali smo tudi rojstni dan naše Radojke, plesali, pili sangrijo ter  izmenjavali kulinarične napotke-skupino primork smo učili kako se kuhajo ajdovi žganci, one pa so nas poučile odpirati škampe. 🙂 #Življenjejelepo

Vse znamenitosti so v bližini oz. v samem središču Barcelone in so tako dostopne tudi vsem tistim, ki v Barcelono potujete z letalom. Dostopne so tudi z javnim prevozom.

Seveda smo se brez problema navadili na vsakodnevno siesto 😀

Med vsemi ogledi znamenitosti smo en dan namenili druženju z celiakaši katalonskega društva za celiakijo, ki so nam razložili potek in delovanje njihovega društva, katere projekte izvajajo za boljši položaj članov. Nato smo se skupaj odpravili v Mercadono (trgovina), kjer smo opravili nakup brezglutenskih izdelkov. Nakupovanje po celotni Barceloni oz. Španiji je velik bolj preprosto kot pri nas, saj imajo vsi izdelki znak na vidnem mestu in jih je težko zgrešiti. Tudi izdelki so cenovno bolj dostopni ter v večini proizvedeni v Španiji.

Za konec druženja smo obiskali tudi brezglutensko pekarno, kjer smo pokupili skoraj vse. Sama sem bila zelo vesela, da sem lahko po vseh teh letih celiakije poskusila izdelke iz listnatega testa. Vse kar smo poskusili je bilo odlično.

Na 21h dolgi vožnji nazaj smo poslušali zanimiva predavanja o pravilni in uravnovešeni prehrani s strani dr. Evgena Benedika. Testirali pa smo tudi nekaj izdelkov na vsebnost glutena tako, da smo uporabili Gluten home testerje, ki delujejo po metodi ELISA in so visoko specifični za prepoznavanje glutena v vzorcu. Rezultati so bili za vse nas presenetljivi. Več o testerjih si lahko preberete na http://inp.si/store/

Nakupili smo spominke, posneli ogromno fotografij, se naplesali in nasmejali ter se polni vtisov in spominov vrnili nazaj v Slovenijo. Barcelona bo vsem ostala v lepem  spominu.

Fotografije: Osebni arhiv.

 

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP