Po svetu…Portugalska

Svet izdelkov Trajnost

Pričenja se čas, ko večina ljudi začenja načrtovati poletni dopust ali krajša potovanja v kraje, ki si jih že dalj časa želijo obiskati. Pred časom sem pisala blog o brezglutenski kavarnici v Rijeki, ki sem jo obiskala z eno mojih zelo dobrih prijateljic, ki ji je tako kot meni ime – Petra. Tudi sama ima tudi sama celiakijo, je navdušena nad naravo, potovanjem ter dobro hrano. Petra nas je kar šokirala, ko je omenila, da se za leto dni seli na Portugalsko! Več o življenju na Portugalskem pa si preberite v intervjuju…

Kakšno je življenje na Portugalskem?

Živijo, Petra. Naj ti odgovarjam po portugalsko ali slovensko? 😉 Naj ti bo (smeh) … Življenje na Portugalskem se mi ne zdi dosti drugačno od našega v Sloveniji. Vseeno je to Evropa. Ljudje so podobni kot pri nas (oz. če mene vprašaš, so ljudje povsod enaki), promet teče podobno kot pri nas (ni kaosa kot v nekaterih deželah), trgovine in izbira v njih je podobna, kot pri nas. Verjetno je tukaj le več turistov, kot smo jih navajeni v Sloveniji.

Si veliko potovala že pred postavljeno diagnozo celiakije?

Jaz ne bi tega ravno poimenovala potovanja, bolj je šlo za mednarodne izkušnje. Ah, to je seveda relativno … Ne vem. Mislim, da toliko kot povprečna oseba v teh letih, oz. mogoče kakšno piko več.

Je razlika v potovanjih pred in po postavljeni diagnozi?

To pa zagotovo! Odkar imam potrjeno diagnozo celiakije, je hrana vedno v moji podzavesti, vsake toliko celo sanjam o glutenu. Pred postavljeno diagnozo nisem sploh razmišljala o prehrani na potovanju, kaj šele da bi načrtovala prehrano, sem že skočila po kakšno malenkost na stojnico ali v trgovino. Sedaj pa je druga zgodba. Že pred začetkom potovanja pobrskam po spletu, kakšna je situacija z glutenom v določenem mestu oz. državi, se naučim glavne glutenske in brezglutenske besede, natisnem brezglutensko kartico v tujem jeziku, pišem hotelskemu osebju itd.

Ljudje, ki nimajo posebnih prehranskih zahtev se velikokrat ne zavedajo, da na letališčih in bencinskih črpalkah velikokrat ni poskrbljeno za nas, da mi med presedanjem na drugi vlak ne moremo skočiti v bližnjo pekarno po malico, da ne moremo polizati vsakega sladoleda, ki nas zamika, da ne moremo piti kave in ostalih toplih napitkov z avtomatov… Ni konec sveta, je pa včasih neprijetno. Če se le da, imam vedno s seboj kakšno zlato rezervo, če ne drugega sadje ali oreščke.

Se ti zdi, da je potovanje s celiakijo prednost ali ima več slabosti?

Sigurno je lažje potovati brez zdravstvenih in prehranskih omejitev. Ampak če je moje telo ekstra nenormalno občutljivo na gluten, nimam izbire. Oz. imam, lahko se arogantno in nespoštljivo vedem do svojega telesa in ga še naprej zastrupljam z glutenom in škodim sami sebi. Lahko pa sem hvaležna, da sem končno ugotovila, kaj mi škodi in pač tega ne vnašam v svoje telo. Prej kot se ljudje sprijaznijo z diagnozo, boljše je, celiakija ne bo nikoli odšla. Potrebno se je zavedati, da gre vse v zvezi z našo celiakijo za naše zdravje in naše dobro počutje in ne za izvide in zdravnike. Veliko je ljudi, ki se soočajo z raznoraznimi zdravstvenimi težavami, pa niti ne vedo, da imajo celiakijo in da je za vse to kriv (le) gluten. Mi imamo srečo, da imamo diagnozo, vemo, kaj nam škodi in se tega tudi izogibamo.

Kakšna je tradicionalna portugalska prehrana?

Veliko je rib, ostale morske hrane, mesa, pa tudi stročnic. Ogromno je tudi sirov, pa koriander uporabljajo zelo veliko in juha je velikokrat na njihovem jedilniku. Radi imajo krompirjev čips in ga dajajo v sendviče, toaste, hot doge in podobno. Pa kava. Kava ima tukaj velik pomen. In zelo je poceni (espresso 0,6 €).

Katero tradicionalno jed bi priporočila oz. te je navdihnila ?

Hmm, kaj pa vem. Odvisno od dneva in razpoloženja. Mogoče njihova tradicionalna »zelena juha« (»caldo verde«, če bi kdo rad poguglal). Sladkosnedi pa morajo zagotovo poskusiti »pastel de nata«. Mogoče ga je dobiti tudi v brezglutenski različici.

Kakšna je dostopnost brezglutenskih izdelkov? Glede na to, da prav tako ne uživaš izdelkov živalskega izvora, kakšna je izbira le teh?

Podobno kot v Sloveniji. V najmanjših trgovinah, ki jih ponavadi vodijo neevropski lastniki, ni bg izdelkov, v vsaki malo večji trgovini pa je tudi oddelek z bio, eko, bg, prehrano. Z vegetarijansko prehrano nimam težav in jih niti nisem pričakovala, saj se povsod dobi zelenjavo, sadje, jajca, mlečne izdelke, oreščke, stročnice.

So cene brezglutenskih izdekov višje ali nižje od izdelkov z glutenom? Kakšne so cene v primerjavi z Slovenijo?

Hm, dobro vprašanje. Mislim, da so cene tam-tam. Odvisno v katero trgovino zaideš, katero znamko kupiš. Mogoče je cena malo nižja kot pri nas, saj je tukaj 6 % davek na hrano (pri nas je 9,5 %, če se ne motim)

Ali v restavracijah vedo, kaj je celiakija? Kako označujejo jedi, ki ne vsebujejo glutena ter ostalih alergenov?

Kakor kje. Nekateri poznajo, nekateri ne. Od prijateljice sem dobila seznam restavracij, kjer poznajo bg prehrano in se zaenkrat tega držim. Kartonček z obrazloženo bg prehrano nikoli ne škodi (tukaj je link-  www.celiacos.org.pt/tourism.html)

Katere trgovine ponujajo najraznovrstnejšo ponudbo brezglutenskih izdekov? Kakšna je ponudba Schar izdelkov?

Ne vem, če lahko izpostavljam imena trgovin. Kot sem že prej rekla, v vsaki malo večji trgovini se dobi bg izdelke, pa tudi v tako imenovanih bio trgovinah in nekaterih lekarnah.

Zelo bi bila vesela priporočila dobre restavracije, slaščičarne, pekarne, ki nudi jedi brezglutena.

Hmmm. To je najboljši del 😉

Restavracije – Your healthy kitchen, The Cru, Rice Me – oni imajo tudi svež BG kruh, ki ga lahko naročiš in vzameš domov, še posebej je dober tisti s paradižnikom in rožmarinom. Božanski!

slaščičarna – Choco & Mousse

Se ti zdi, da tudi na portugalskem jemljejo dieto brez glutena kot modno muho?

Ne vem, če lahko posplošujemo. Spoznala sem ljudi, ki ne poznajo dobro bg prehrane in ne razumejo oz. se ne zavedajo resnosti pomena upoštevanja bg prehrane, sem pa spoznala tudi ljudi, ki imajo v svoji bližini celiakaša in vedo vse.

Verjamem, da si že obiskala oz. imaš še namen obiskati kakšno znamenitost Portugalske. Katera se je tebi najbolj vtisnila v spomin? Katere bi priporočala tudi drugim?

Največ časa sem preživela v Lizboni in njeni okolici. Sintra je zagotovo nujna postojanka! Ravno ta teden sem poskusila surfanje in je res noro, še bom šla. Športnim navdušencem vsekakor priporočam, da to poizkusijo. Mislim, da se za vsakogar nekaj najde, sever Portugalske je znan po gozdovih, slapovih in naravnih parkih, osrednji del po srednjeveških mestih, južni del po plažah in turizmu.

Kako se sporazumevaš na Portugalskem? Kakšno je znanje angleščine na Portugalskem?

Angleščino obvladajo skoraj vsi, tudi starejši. Tako da sem kar razvajena glede tega in ne znam še portugalsko. Jutri začnem 😉

Kakšna se ti zdi Portugalska?

Portugalska je kot pravljica. Vse je zelo lepo in estetsko, tlakovane ulice, hribi in doline, razgledne točke, prijazni ljudje, prijetne temperature.

In še vprašanje za konec. Pogrešaš kaj Slovenijo, slovensko prehrano?

Niti ne Mogoče deklarirano brezglutensko proso in ajdo, ker jih tukaj še nisem našla.

 

Upam, da vam bo intervju o življenju na Portugalskem v pomoč. Petra, tebi hvala za čas, želim ti še veliko brezglutenskih dobrot in obiskanih skritih kotičkov Portugalske 🙂

Petra mi je poslala, tudi nekaj slik s Portugalske.

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP