Menorca

Po svetu…..Menorca!

Svet izdelkov Trajnost

Počitnice in vroči poletni dnevi so le še oddaljen spomin, pa udi sama sem za letos zaključila s pohajkovanji izven meja naše deželice. Prijateljica pa se je zadnji hip odločila, da se z družino namesto v toplice odpravijo malce po svetu in obiskali so enega izmed čudovitih balearskih otokov – Menorco. Preberi, kaj vse so počeli in kakšne super namige mi je v intervjuju zaupala Ines.

Glede na to, da imaš celiakijo, bi te za začetek vprašala, kakšna se ti zdi kakovost življenja z celiakijo v Sloveniji?
Odvisno kako gledaš na to in kaj ocenjuješ kot kakovost!  Na voljo je veliko različnih izdelkov, katere si lahko privoščiš, pa je odvisno tudi od finančnega stanja. Kuhanje doma je OK, izven doma pa nam celiakašem ni vedno lahko!

Rada potuješ? Se z družino velikokrat odpravite na dopust čez mejo?

Vsako leto gremo vsaj 2x na počitnice. Hrvaška je za poletne počitnice glavna destinacija, pozimi slovenske toplice, ki pa smo jih letos zamenjali za potovanje z avionom!

Kaj je pripomoglo k odločitvi, da ste se odpravili na Menorco?

Menorco smo najprej izbrali zato, ker si že dolgo želim obiskati Španijo! Ker smo 4 članska družina, smo seveda iskali tudi najbolj ugodno ponudbo, glavno pa mi je bilo, da se bomo lahko znašli glede prehrane!

Koliko si bila seznanjena o brezglutenski ponudbi na Menorci pred odhodom tja?

Maja so Menorco obiskali prijatelji, ki so me zanjo tudi navdušili, ker pa se zaradi hrane nisem upala spustiti v taksno avanturo, so zame preiskali vse trgovine in ugotovili, da je izdelkov brez glutena na pretek!

Se ti zdi da je življenje s celiakijo na Menorci lažje kot pri nas?

Ne vem če je lažje, ker v tednu dni tega ne moreš ugotoviti! So pa bili občutki zelo pozitivni, ko vidiš, da tamkajšnjim prebivalcem ni treba veliko razlagati o celiakiji in za nas varni pripravi hrane, ker je pri njih takih bolnikov ogromno in točno vedo, kako se temu streže!

Si/ste dosti potovali že pred postavljeno diagnozo-celiakija?

Ne, nismo dosti potovali! Preden sem si ustvarila družino sem bila na Češkem v Pragi, na Krfu v Grčiji in v Hammametu v Tuniziji! Potem pa samo se na Hrvaškem!

Mislim, da nam je prav ta diagnoza dala zagon za potovanja, ker hočem videti in dokazati, da zaradi celiakije nisem omejena in dati hčerki občutek enakovrednosti z njenimi vrstniki!

Je razlika v potovanjih pred in po postavljeni diagnozi?

Razlika gotovo je, ker smo prej na morje hodili bolj sproščeno in kamorkoli, brez predhodnega raziskovanja. Kljub temu, da večinoma kuhamo sami, se rada prej pozanimam glede brezglutenske hrane v določenem kraju, kamor pač potujemo.

So cene brezglutenskih izdekov višje ali nižje od izdelkov z glutenom? Kakšne so cene v primerjavi z Slovenijo?

Cene v večjih trgovinah, kot je na primer Lidl, so približno enake kot pri nas! Tam smo za en res dober nakup -približno 4 polne vreče – odšteli okoli 60 €! Medtem ko smo v Cala Galdani v majhni trgovinici za samo 2 vreči odsteli 80 € kar je res ogromno! Te napake nismo več ponovili!

Hrana, ki je deklarirana kot brezglutenska, je isto kot pri nas seveda dražja! Mislim da razlike med Španijo in Slovenijo kar se cen tiče, ni!

Ali v restavracijah vedo, kaj je celiakija? Kako označujejo jedi, ki ne vsebujejo glutena ter ostalih alergenov?

Restavracije so me presenetile! Res pozitivna izkušnja, ko vidiš, kako te takoj, ko omeniš celiakijo, vzamejo zares in ti vse lepo razložijo! Njim to ni nič novega, ker je bolnikov tam baje ogromno! Hrano ti pripravijo posebej, ločeno od ostale, imajo brezglutenske pice, testenine, krompir, meso in zelenjavo na žaru, ponekod pa celo ločene menije za brezglutensko hrano, kjer je tudi polno slaščic, pripravljenih res s srcem!

Previdnost vseeno ni odveč!

Bi se ponovno odločila za počitnikovanje na Menorci?

Ja!! Z veseljem bi se vrnila na Menorco, zaradi čudovite narave in sproščenosti, ki sva jo obe z hčerko čutili zaradi ogromne izbire brezglutenske hrane! To je bila res nora avantura!

Kaj je potrebno obiskati ob obisku Menorci?

Na Menorci ti res ni dolgčas! V 7 dneh smo res imeli kaj početi! To je majhen otok, ki si ga z avtom ali kolesom ogledaš celega v tednu dni!

Nam so bile plaže res glavna atrakcija… sonce,ki se lesketa v turkiznem morju….

  • Cala Pregonda
  • Cala Macarelleta
  • Cala Turqueta
  • Cala Mitjana
  • Cala estalaier
  • Playa de Binigaus
  • Cala’n Porter beac
  • Cala Pilar
  • Cala’n Bosch

In še bi lahko naštevala.

To so plaže ,ki te navdušijo, vsaka na svoj način! Ker smo ljubitelji narave, nas muzeji in gradovi niso najbolj zanimali, zato smo si v Mahonu ogledali skalnate klife in nato hiteli v objektiv ujeti sončni zahod v krasnem mestecu Ciutadella. Krasna izkušnja je bil ogled menorskih konjev, ki te očarajo z vso njihovo lepoto!

Tudi po plažah so poti za konje in res krasno je videti jahača, ki drvi s konjem proti obali! Prelepe razgledne točke v Cala Galdani in tudi drugje te res ne pustijo ravnodušnega!

Zanimivo je bilo obiskati majhno ribiško vasico v Binibecu z belimi hiškami in ozkimi uličicami, ki ti da posebno
zadovoljstvo, mir in tišino!

Ko nismo bili na plaži in se podili naokrog moram priznati, da sem uživala med “toplimi” domačini, ki živijo svoje umirjeno življenje in te na vsakem koraku pozdravijo z njihovi “olaaa!”

Zadnji dan smo si ogledali se Cova d’en Xoroi, bar z odličnim razgledom na klife in neskončnim morjem pod njim, kjer te postrežejo z njihovimi dobrotami, kot so gin in menorski sir ter pršut! Mi pa smo zraven pijače raje zobali čips sin gluten!?

Oh, ob vsem poslušanju in prebiranju dogodivščin me kar prime želja po novih avanturah. In vem, da bo to prav kmaluuuu 🙂

Petra Emilija.

*FOTO: osebni arhiv (prepovedano kopiranje fotografij!)

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP