Schär | glutenfree Products - Čudovito skrivnosten prebavni sistem

Čudovito skrivnosten prebavni sistem

Svet izdelkov Strokovnjaki za prehrano

Vsakdo, ki se je soočil s celiakijo, je o prebavnem sistemu in črevesju, kot največjem delu prebavnega trakta, najbrž razmišljal precej več kot povprečen posameznik. Kot prehransko terapevtko, me prebavni sistem fascinira s svojo kompleksnostjo, premišljenostjo in sofisticiranostjo. Njegove zmožnosti presegajo našo domišljijo. Njegove naloge so precej kompleksnejše od tega, da pridobi hranila iz hrane in pri tem ustvari odpadke, ki jih izloči.

Prebavni sistem ima npr. tudi imunsko funkcijo, saj kar 70% imunskih celic straži vhod v našo notranjost; prebavni sistem je pravzaprav zunanji svet in le tanka plast celic v črevesju, loči naš notranji od zunanjega sveta. Imunski sistem mora ves čas prepoznavati kdo je sovražnik (npr. škodljiva bakterija) in kdo je zaveznik (npr. hranilo), in tako ves čas vzpostavlja ravnovesje med toleranco in imunskim odzivom. V črevesje ves čas prihajajo: hrana, virusi, bakterije, zdravila, kemikalije… Če se imunski sistem zmoti in pride do napačne interpretacije, imamo težavo. Prav to, poenostavljeno povedano, se dogaja pri celiakiji.

V našem prebavnem sistemu, v sožitju (pri optimalnih pogojih) sobiva še civilizacija bakterij, gliv, virusov; samo bakterij je v našem telesu več kot naših lastnih celic in s svojim genetskim materialom presegajo število naših genov v razmerju 100 proti 1. Smo torej odraz dveh različnih civilizacij. Človeški mikrobiom (geni vseh, v človeku prebivajočih mikrobov) je eno najbolj skrivnostnih področij moderne medicine.  Pri raziskovanju črevesne mikrobiote na 4000 posameznikih, dve najnovejši študiji kažeta na to, da ima način prehranjevanja in življenjski stil znaten učinek na populacijo bakterij v nas in s tem pomemben vpliv na zdravje 1,2. O naši prijaznih včasih pa tudi malo manj prijaznih podnajemnikih, bomo zato iz znanstvene srenje v prihodnje slišali še veliko zanimivega.

 

1.       Zhernakova et al. (2016) Population-based metagenomics analysis reveals markers for gut microbiome composition and diversity Science; 6285, pp. 565-569

2.       Falony et al. (2016) Population-level analysis of gut microbiome variation Science; 6285, pp. 560-564