Slaba absorpcija hranil vodi v slabo počutje in slabo zdravje

Svet izdelkov Strokovnjaki za prehrano

Včasih se bolniki s celiakijo po prehodu na brezglutensko  prehrano zelo hitro počutijo bolje in so presrečni, da so končno odpravili razlog slabega počutja ter da lahko ponovno živijo brez nenehnih bolečin v želodcu, napihnjenosti, glavobolov, slabosti, drisk in vseh mogočih drugih simptomov za katere danes vemo, da so povezani s celiakijo ali pa z druge vrste občutljivostjo na gluten.

Vendar pa velikokrat celiakaši potožijo, da kljub strogi brezglutenski dieti, določeni simptomi vztrajajo in se sprašujejo kje je razlog za to in kaj naj še naredijo. Seveda so lahko razlogi različni, morda pa gre za pomanjkanje takoimenovanih mikrohranil?

Mikrohranila

Poleg glavnih hranil, ki dajejo telesu osnovni gradbeni material ter energijo, so za naše telo in zdravje zelo pomembna tudi mikrohranila, kot so vitamini in mnogi minerali.  Kadar je oslabljena absorpcija, pride do pomanjkanja teh mikrohranil v telesu in to lahko povzroča celo vrsto težav. Nekatere težave so enake ali podobne tistim, ki jih povzroča gluten, vendar se zgodi, da pri nekaterih posameznikih vztrajajo tudi po tem, ko so uvedli brezglutensko prehransko. Zato je treba vedno upoštevati prehranske potrebe posameznika, tudi po izločitvi glutena iz prehrane.

Vitamine v glavnem delimo v 2 skupini – na vitamine topne v vodi in vitamine topne v maščobah. V maščobnah topni vitamini se lažje shranjujejo v telesu, v vodi topne vitamine pa moramo sproti dnevno uživati za zagotavljanje dobrega zdravja. Pomanjkanje vitaminov in mineralov je lahko že samo po sebi razlog za  nekatere simptome, ki jih sicer povezujemo tudi z glutenom. Npr. utrujenost, pomanjkanje energije, zasoplost, glavobol, slabokrvnost, bolečine in krči v mišicah.

Tako je lahko glavobol posledica slabe prehrane, revne z vsemi potrebnimi hranili. Pomanjkanje vitaminov B-kompleksa lahko povzroča pogoste, blage glavobole, prav tako so glavoboli povezani s slabokrvnostjo, ki je povezana s pomanjkanjem železa.

Telo potrebuje dobro in kvalitetno gorivo

Torej naj tudi danes zaključim, da naše telo za svoje optimalno delovanje potrebuje dobro, kvalitetno gorivo. To pa vključuje pravilno prehrano, ki vsebuje tako glavna hranila kakor mikrohranila ter sposobnost, da se le ta absorbirajo in jih naše telo lahko uporabi. Pomembno je tudi vedeti, da v določenih življenjskih obdobjih ali situacijah morda ne bomo uspeli le s prehrano vnesti vseh potrebnih mikrohranil in takrat se svetuje, da se le ta dodajajo v obliki kvalitetnih in preverjenih prehranskih dopolnil.

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP