Žito brez glutena iz lastnih semen in lastne pridelave

Svet izdelkov Sestavine in drugo

Zajamčeno brezglutenske osnovne sestavine: zahvaljujoč našim kmetovalcem

V podjetju Schär, kot proizvajalec izdelkov, svojo odgovornost jemljemo zelo resno, saj vemo, da je brezglutenska dieta tako stvar zaupanja kot tudi stvar okusa. Naša obljuba, da bomo zagotovili najvišjo raven kakovosti, varnosti in trajnosti, se začne že veliko pred proizvodno fazo. Začne se, ko izvajamo raziskave najboljših semen in s strogim nadzorom poskrbimo za neoporečno žito brez glutena. Tako se lahko vsi, ki trpijo za celiakijo, alergijo na pšenico in drugimi težavami, povezanimi z intoleranco na gluten, zanesejo na nas.

Ponosni smo, da žito brez glutena gojimo sami in pod vodstvom usposobljenih, certificiranih Schär pogodbenih kmetov, ki nam dobavljajo najpomembnejše surove sestavine za naše izdelke. Ravno zato smo lahko povsem prepričani, da so vse sestavine prispele iz enega vira, od setve in spravila, do predelave in končnega izdelka. Zato vam lahko zagotovimo brezglutenske izdelke vrhunske kakovosti. Vsaka surova sestavina mora najprej opraviti strog nadzor našega lastnega laboratorija za kakovost, preden jo lahko uporabimo v proizvodnji. To pomeni, da so vsi izdelki Schär zajamčeno brez glutena in ne vsebujejo umetnih sladil, ojačevalcev okusa, barvil ali sestavin iz GSO (gensko spremenjenih organizmov).

Izbrani kmetje z dolgoročnimi pogodbami o pridelavi

Podjetje Schär je s pomočjo dolgoletnih izkušenj vzpostavilo mrežo izbranih kmetov, ki nadzorovano gojijo žito brez glutena in druge sestavine, in sicer tako v Italiji kot tud v Avstriji in drugih evropskih regijah. Postopoma smo izpopolnili tudi pridelavo riža in koruze. Pogodba o pridelavi s kmeti zajema celotno obdobje od setve do žetve, torej dokler surovih sestavin ne dostavimo v Schärov mlin, kjer jih prevzamejo v mletje. Po dostavi v proizvodne prostore podjetja Schär morajo moke opraviti nadaljnje preizkuse kakovosti, preden jih sprejmemo v Schärove pekarne.

Schärov gojitveni načrt določa seme, ki ga kmetje uporabljajo, minimalno velikost obdelovalne površine, pridelek in razdaljo do sosednjih polj. To so kriteriji, ki jih morajo pridelovalci izpolnjevati, da lahko zagotovijo neoporečnost zrnja, ki ne bo vsebovalo alergenov ali glutena, težkih kovin ali drugih glivičnih toksinov. Schärovi agronomi redno obiskujejo polja, da bi preverili zdravje rastlin in letine, izvedli meritve in odvzeli vzorce za analizo. Intenzivno svetovanje in podpora kmetom, ki v žito brez glutena vlagajo velik trud, pomenita ogromno.

“Čeprav dokumentacija za nadzorovano gojenje kmetom predstavlja ogromno dela, je to edini način, da zagotovimo pregledno sledljivost za celoten potek dela in s tem varnost,” pojasnjuje Eduard Bernhart, vodja Schär kmetijskih projektov.

Ključni trenutek je žetev. V klimatsko težkih letih, denimo, je koruza lahko okužena z glivičnimi toksini. Da bi to tveganje zmanjšali, Schärovi kmetje koruzo v naše partnerske mline dostavijo prej kot pri običajnem kmetovanju. Tudi vozniki žetvenih vozil morajo predložiti dokumentacijo, ki zagotavlja, da je bila oprema za spravilo žetve temeljito očiščena. Če pobrana žita izpolnjujejo pričakovanja, se vegetacijski cikel konča v pogojih, ki so vsem v zadovoljstvo. Schär lahko tako zagotovi vrhunsko kakovost brez glutena za svoje najpomembnejše surove sestavine. Kmetje cenijo dodano vrednost informacij, strokovnega znanja in nadzora kot tudi varnost odkupa po pošteni ceni.

Sodelovanje s podjetjem Schär za predane kmete predstavlja trdo delo, toda kljub temu so zelo ponosni, ko njihov surov pridelek premaga ovire za vstop v proizvodnjo brezglutenskih Schärovih specialitet. S tem pripomorejo h kakovostnemu življenju oseb s posebnimi prehranskimi potrebami.

Trajnostni koncepti za žito brez glutena: surove sestavine druge generacije

Pri podjetju Schär ne želimo samo izdelkov brez glutena, temveč tudi, da bi ljudem nudili več užitka v življenju; obenem želimo postaviti tudi ekološke in etične standarde kakovosti. V skladu s tem nadzorovana pridelava prehaja v novo fazo: naši agronomi kmete, ki trdno delajo, motivirajo k zmanjšanju porabe vode.
Inovativne namakalne metode, kot je kapljično namakanje, lahko prihranijo do dve tretjini porabe vode. Kmete spodbujajo tudi k temu, da sprejmejo napredne načine sajenja, kot so kolobarjenje različnih žit namesto intenzivnih monokultur, gojenje ulovnih rastlin in uporaba zaščitnih zastirk. To omogoča spodbujanje naravnega ravnovesja v tleh, znatno zmanjšanje uporabe gnojil in pesticidov ter povečanje naravnih hranil v žitih.

Domača raziskovalna ekipa za optimalno letino brez glutena

Pri podjetju Schär se že dolgo posvečamo intenzivnim temeljnim raziskavam, da bi ugotovili, katera semena so najbolj primerna za gojenje kultur brez glutena. Naš cilj je opredeliti katere lastnosti, pekovske lastnosti in prehranske vrednosti morajo imeti surove sestavine, da bodo optimalno ustrezale zahtevam proizvodnje brezglutenskih izdelkov in izpolnile pričakovanja kupcev o okusih končnega izdelka. “Filiera”, kot z italijanskim izrazom poimenujemo celotno verigo nadzorovane pridelave – od setve do dostave surovih sestavin, se začne na našem raziskovalnem oddelku. Ta se nahaja v raziskovalnem centru Area Science Park v Trstu in predstavlja temeljni kamen za naše prvovrstne surove sestavine.

Poleg riža in koruze vse pomembnejšo vlogo pri predelavi igrajo tudi druge žitarice brez glutena in psevdo žitarice, kot so proso, oves in ajda. Najnovejši brezglutenski izdelki Schär ponujajo ne le več hranil in okusa, temveč tudi prednosti biotske raznovrstnosti. Projekt RE-CEREAL, ki trenutno poteka, preučuje gojenje prosa, ajde in ovsa v alpskem obmejnem območju med Italijo in Avstrijo, da bi prepričal lokalne kmete, da predstavljajo vredno alternativo gojenju monokultur.

Riž: primer varnosti od polja do police

Da bi lažje razumeli zapletene procese in strog nadzor, sledimo riževim zrnom Schär od setve do predelanega izdelka.

  • Izbor rastne površine in sorte riža: Gojenje riža ima v severni Italiji dolgo tradicijo. Vendar zrno riža, ki je zasnovano tako, da bo končalo v brezglutenskem izdelku Schär, ne prihaja iz nobenega področja v tej regiji. Naši dolgoletni partnerji postanejo le kmetje, ki se poistovetijo s filozofijo podjetja. Naši agronomi redno preverjajo obdelovalne površine. Edine sorte riža, ki jih gojijo, so tiste, ki jih je Schär izbral zaradi njihovih odličnih lastnosti in visoke kakovosti.
  • Usposabljanje kmetov: Ohranjamo tesne in zaupanja vredne odnose z našimi pridelovalci riža. Schär kmetom nudi temeljito usposabljanje, da znajo preprečiti kontaminacijo z žiti, ki vsebujejo gluten ali z drugimi alergeni med gojenjem.
  • Nadzorovano gojenje: Na poljih, kjer vzgajamo riž, predhodno ne sme biti gojenih žit, ki vsebujejo gluten. Prav tako je treba vzdrževati zadostno razdaljo do drugih kultur, cest in industrijskih območij. Pred nabiranjem je treba očistiti vso potrebno orodje, stroje in vozila. Gojen riž je treba saditi v skladu s strogimi smernicami za hrano brez glutena. Po tem, ko je riževo zrno pod najboljšimi pogoji skrbno dozorelo, bilo pobrano in posušeno, ga oluščimo in poliramo.
  • Varna predelava v mlinu: Preden gre v mlin, se zrno naloži v ločena ali očiščena prevozna sredstva. Ker bi bilo tveganje onesnaženja z drobnim prahom moke v mlinu za mešanje žit zelo veliko, riž, ki ga uporablja Schär, predelamo le v mlinih, ki meljejo izključno žitarice brez glutena. Tudi tukaj redno preverjamo kakovost.
  • Preizkušena kakovost v laboratoriju za kakovost Schär: Riževo zrno mlin zapusti v obliki fine moke. Nato je prepeljano v eno od proizvodnih zmogljivosti podjetja Schär. Preden moko uporabimo v hrustljavih podlagah za pice, testeninah ali piškotih, iz sprejemnega skladišča odvzamemo vzorce. Schär-ov kvaliteten laboratorij testira te izdelke na določene značilnosti. Preizkuša se vlažnost, absorpcija vode in organoleptične lastnosti moke, seveda pa tudi prisotnost glutena, drugih alergenov in mikroorganizmov. Brezglutenska moka lahko gre v iztovarjanje le, če izpolnjuje zahteve glede kakovosti.
  • Nadzorovana proizvodnja v proizvodnih obratih Schär: Moko skupaj z drugimi surovinami uporabimo v že dobro preizkušenih receptih in tako nastane eden izmed številnih okusnih brezglutenskih izdelkov Schär. Nadzor zagotavlja dosledno kakovost izdelka. Končana živila nato damo še v končni pregled. Šele če izpolnjujejo specifikacije in standarde, jih dostavimo na prodajna mesta.

Hitra dostava do prodajnega mesta: Pri svežih izdelkih, denimo kruhu Master Baker, je bistvena hitrost. Učinkovita distribucijska veriga zagotavlja, da so ti izdelki na voljo na policah v najkrajšem možnem času.

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP