Zdravo »inkovsko žito« ‒ Amarant

Svet izdelkov Sestavine in drugo

Dragoceno brezglutensko dietetično živilo: Amarant

To žitu sorodno rastlino so že pred 500 leti gojili Inki, Azteki in Maji. Staro »inkovsko žito« je veljalo za sveto rastlino in so ga – zraven koruze in fižola – uporabljali v vsakodnevni prehrani, kot vir energije in celo pri obredih.

Amarant spada v rod ščirovk, ki jih poznamo tudi kot okrasne rastline za hišo in vrt – zato tudi oznaka »psevdožito«. V majhnih, komaj vidnih semenih amaranta se skriva izjemna moč zaradi bistveno višjega deleža mineralov in elementov v sledovih kot pri tradicionalnih žitih.

Amarant je bogat z visokokakovostnimi beljakovinami: 100 g vsebuje 14‒16 g beljakovin (za primerjavo: 100 g riža vsebuje 7,6 g beljakovin). Razen tega vsebuje približno za tretjino več vlaknin in cinka v primerjavi s (polnozrnato) pšenico, koruzo ali prosom, skoraj dvojno količino železa (vsebuje več železa kot meso) kakor tudi magnezij in kalcij (vsebuje več kalcija kot mleko). Zaradi visoke energijske gostote je zanimiv (tudi) za športnike. V t. i. »inkovskem žitu« je tudi veliko polinenasičenih maščobnih kislin, ki varujejo srce. Le-te predstavljajo dve tretjini celotne vrednosti maščob v žitu amarant. To je še posebej pomembno za tiste, ki morajo nadzorovati raven maščob v krvi.

Znanstvene študije so pokazale, da amarant pomaga pri pomanjkanju železa, kronični utrujenosti, izrčrpanosti, živčnosti, glavobolu, migreni, motnjah spanja, starostnih pojavih in težavah z želodcem. Zlasti deluje blagodejno na možgane in povečuje umske sposobnosti. Prav tako je amarant zdrava alternativa pri celiakiji, namreč semena ne vsebujejo glutena in so zato še posebej lahko prebavljiva.

Iz žita amarant je možno enostavno in hitro pripraviti veliko različnih jedi, npr. juhe, zelenjavne jedi, narastke in sladice. Okusen je z müslijem ali pa ga kuhanega uporabimo v sadni kaši. Med kuhanjem amarant razvije značilen vonj po oreščkih. Zrnje lahko tudi zdrobimo ali zmeljemo. Amarant je naprodaj samostojno ali kot sestavina (tudi pražen) v mešanicah müslijev (npr. proizvajalca Glutano).

Vir fotografij: svetovni splet

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP