kokos

Čudežni kokos

Svet izdelkov Sestavine in drugo

Že od nekdaj mi kokos predstavlja nekaj čudežnega. Samo pogled nanj me popelje v svet morja in palm, na prečudovite Filipine ter mi za trenutek ogreje srce. V teh krajih je kokosova palma že leta znana kot drevo življenja.

Pred leti sem spoznala gospo, ki je svoje otroštvo in mladost preživela v Indiji. Tam mu pravijo drevo, ki nudi vse, kar rabimo za življenje. Ti palmini sadeži so bogati z vitamini, minerali, vlakninami in drugimi hranilnimi snovmi. Kokosov oreh ima poleg hranljive vsebine še številne druge pozitivne učinke na zdravje.

V Sloveniji nimamo možnosti okusiti mladega in srednje zrelega kokosa, ki pa predstavljata največji čudež palme. Mlademu kokosu pripisujejo največ zdravilnih lastnosti. Še zeleni sadež vsebuje do 95 % vode ter velja za najbolj čisto tekočino, ki prečiščuje in obnavlja telo, izboljšuje prebavo in rehidrira tkiva.

Ko tropsko podnebje poskrbi za zorenje, kokos pridobi nekaj mesa in s tem manj tekočine. Tako se v srednje zrelem sadežu poveča količina ogljikovih hidratov, mineralov, beljakovin in fosforja. Poleg tega pa vsebuje veliko več vitaminov (A, B in C) kot mlad in zrel kokos.

Pri nas v trgovinah pa je možno kupiti in okusiti le zrel kokos. Trda, rjava skorja, trdo meso in malo tekočine velja za težko prebavljiv sadež, ki v večjih zaužitih količinah povečuje raven holesterola v krvi. Tako, da je potrebno kar paziti, da ga ne uživamo prepogosto.

Pa vendarle vsebuje nekaj uporabne tekočine oz. mleka, podobnega materinemu mleku. Zaradi visoke vsebnosti lavrinske kisline kokosovo mleko krepi imunski sistem, saj telo to kislino pretvarja v monolavarin. Ta substanca vsebuje izjemno močne protivirusne in antibiotične kemikalije, ki našemu telesu niso nevarne. So pa zelo nevarne mikrobom, ki človeškemu tkivu uničujejo celične membrane.

Iz tega čudežnega sadeža na območju Azije in Pacifika pridobivajo tudi mleko, olje ali moko, ki jih v velikih količinah uporabljajo tudi v tradicionalni medicini.

Izmed vsega me najbolj navdušuje kokosovo olje, ki je odlično zdravilo za številne bolezni. Je odlično v borbi proti številnim bakterijam kot je na primer Candida albicans, ki povzroča glivične okužbe. Preprečuje razmnoževanje glivic in zmanjšuje vnetja, deluje proti zobni gnilobi, spodbuja metabolizem, uravnava krvni sladkor in raven holesterola, preprečuje bolezni srca in ožilja, zavira osteoporozo ter krepi imunski sistem. Skratka….olje, ki ga bi morali imeti doma med zdravili in seveda tudi v kuhinjski omarici.

Ker je lahko prebavljivo, pospešuje delovanje metabolizma in pomaga pri izgorevanju maščob. Prav zaradi tega je odlično pri shujševalnih dietah. Sicer se poletje počasi izteka…..pa vseeno, zakaj ne bi bili postavni, lepi in zdravi tudi v jesenskem in zimskem času. 😉

Kokosovo olje pa je tudi zelo uporabno za peko, kuhanje (dušenje mesa, zelenjave in rib), tudi cvrtje, lahko nadomesti margarino, maslo ali jedilno olje.

Ste si zaželeli kokosovo dobroto? Potem predlagam kokosovo rolado brez peke.

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP