Sum na celiakijo

Svet izdelkov Strokovno o celiakiji in glutenu

Obrnite se na svojega zdravnika

Ali menite, da bi lahko bila celiakija vzrok za vaše simptome? Potem takoj obiščite svojega zdravnika! Če sumite na celiakijo, bo zdravnik odredil krvni test za iskanje posebnih protiteles.

Medicinska diagnoza: celiakija

Pri ljudeh s celiakijo uživanje glutena poškoduje sluznico tankega črevesa. Da bi lahko živeli brez simptomov, se morajo vse življenje držati brezglutenske diete. Zato je zanesljiva medicinska diagnoza zelo pomembna – pa tudi zato, ker lahko žita, ki vsebujejo gluten, sprožijo tudi druge bolezni. 

Celiakija je avtoimunska bolezen, ki se lahko pojavi v kateri koli starosti in se kaže s številnimi simptomi. Bolezen sproži gluten, ki ga vsebujejo žita, kot so pšenica, rž in ječmen. Pri ljudeh s celiakijo uživanje živil, ki vsebujejo gluten, povzroči kronično vnetje tankega črevesa.

Poškodbe sluznice in pomanjkanje hranil

Običajno ima sluznica tankega črevesa na milijone drobnih izrastkov, imenovanih “resice”, ki povečajo površino tankega črevesa in s tem povečajo možnost vnosa hranil. Pri bolnikih s celiakijo je črevesna sluznica zaradi vnetja tako močno poškodovana, da se resice sploščijo in telo ne absorbira več dovolj hranilnih snovi. To lahko povzroči nezadostno preskrbo z vitamini in minerali, kot so vitamin B12, železo ali kalcij. Nezdravljena celiakija lahko povzroči tudi sekundarne bolezni, kot sta anemija ali osteoporoza.

Najprej krvni test, nato biopsija tankega črevesa

Če pa ljudje s celiakijo upoštevajo strogo brezglutensko dieto, se normalna črevesna sluznica obnovi in lahko živijo brez simptomov. Zato je zanesljiva medicinska diagnoza zelo pomembna. Da pa bi zagotovili, da je diagnoza pravilna, je pomembno, da pred izvedbo preiskave ne začnete z brezglutensko dieto. V nasprotnem primeru lahko pride do lažnih rezultatov. Pri zdravniku bolnikom s sumom na celiakijo najprej opravijo krvni test za odkrivanje protiteles, značilnih za celiakijo. Da bi zagotovili smiselnost tega testa, se določi tudi skupni imunoglobulin A (“IgA”). Če se protitelesa odkrijejo, se za potrditev diagnoze opravi biopsija tankega črevesa. V ta namen se endoskopsko odvzame majhen vzorec sluznice in pregleda pod mikroskopom. Če so ugotovljene nenormalne spremembe črevesne sluznice, se pri bolniku diagnosticira celiakija.

Druge bolezni, povezane z uživanjem glutena

Pri bolnikih s celiakijo je zanesljiva medicinska diagnoza zelo pomembna tudi zato, ker obstajajo tudi druge bolezni, ki jih sprožijo žita, ki vsebujejo gluten:

  • Pri posameznikih z alergijo na pšenico se imunski sistem odzove na običajno neškodljive sestavine pšenice. Čeprav morajo ti posamezniki upoštevati dieto brez pšenice, lahko brez težav uživajo druga žita, ki vsebujejo gluten.
  • Simptomi preobčutljivosti na gluten in pšenico so povezani s preobčutljivostjo na sestavine glutena in pšenice. Če sta celiakija in alergija na pšenico izključeni kot vzrok za simptome, diagnoza občutljivosti na gluten in pšenico temelji na zmanjšanju simptomov kot odzivu na brezglutensko dieto.
  • Če so celiakija, občutljivost na gluten in pšenico ter alergija na pšenico izključeni, se lahko kot motnja, povezana z žiti, obravnava tudi sindrom razdražljivega črevesa. Nekatere sestavine žit namreč spadajo med “FODMAPS”, ki lahko pri občutljivem črevesju sprožijo simptome.
IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP