Simptomi in zapleti celiakije

Svet izdelkov Strokovno o celiakiji in glutenu

Nekateri prizadeti imajo krčevite bolečine v trebuhu, drisko idr., spet druge mučijo nenehna slabost, bledica, izpadanje las, glavoboli in bolečine v sklepih, ponavljajoči se infekti ali svinčena utrujenost. Že leta iste težave brez točne diagnoze. Dolgoročno se to ne zdi le brezupno, ampak tudi depresivno.

Le dva od desetih obolelih za celiakijo poznata prave vzroke za svoje težave, ki jih z uvedbo brezglutenske prehrane lahko obvladujeta. Celiakija je kronično obolenje, pri katerem ima pomembno vlogo dednost. Doslej sta bila odkrita dva glavna gena in celo vsak četrti človek nosi v sebi ta dva gena, vendar večina ljudi ne zboli za celiakijo.

Ne gre za alergijo – kot se še zmeraj rado poenostavlja – temveč za intoleranco, kar pomeni, da se oboleli ob vnosu glutena, ki je prisoten zlasti v žitih, kot so pšenica, rž, ječmen, pira, in podobnih proteinov odzovejo z ustreznimi simptomi in ti so lahko popolnoma različni. 

Črevesne težave niso nujno prisotne

Hrana, ki vsebuje gluten, izzove v tankem črevesu obolelega vrsto vnetnih in imunoloških procesov, ki se pogosto sploh ne odražajo v obliki značilnih težav želodčno-črevesnega trakta. Le vsak deseti oboleli za celiakijo ima tudi te »klasične simptome«. Pogosto so prizadeti še drugi organi in predeli telesa, kot so koža, kosti, zobje, sklepi ali živci.

Tudi depresije, pomanjkanje motivacije, motnje koncentracije, slabost, izčrpanost, razdražljivost, ekceme, luskavico, težave s plodnostjo ali celo neplodnost, menstrualne motnje, bolečine v sklepih in kosteh, izpadanje las, pogoste hematome in krvavenje iz nosu, glavobole, migrene, napade krčev, mišične krče, nočno slepoto ali ponavljajoče se glivične okužbe pripisujemo celiakiji. Med zaplete celiakije sodijo tudi artritis, krožno izpadanje las in nevrodermitis. Prav bolno črevesje lahko naredi celega človeka bolnega.

Do zanesljive diagnoze je možno priti le z biopsijo tankega črevesa, namreč krvni testi žal ne zadostujejo. Le z biopsijo črevesa, pri kateri se odvzame vzorec tkiva iz tankega črevesa, je možno potrditi, ali je sluznično tkivo spremenjeno.

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP