Reakcija na gluten – kaj se zgodi in kaj storiti, če celiakaš zaužije gluten?

Svet izdelkov Strokovno o celiakiji in glutenu

Edino znano učinkovito zdravljenje celiakije je stroga brezglutenska dieta, vendar vsi bolniki s celiakijo vedo, da se je zelo težko izogniti napakam. Veliko živil in pijač vsebuje gluten, zato obstaja nevarnost navzkrižne kontaminacije v prostorih, kjer se živila predelujejo ali doma v kuhinjah.

V tem članku pojasnjujemo, kaj se zgodi, če oseba s celiakijo po nesreči zaužije gluten, ter ponujamo nekaj nasvetov in napotkov o tem, kaj lahko pričakujemo, kako zmanjšati odziv telesa in kako se izogniti takšnim nesrečam.

 

Kaj se zgodi, ko jeste gluten?

Celiakija je avtoimunska bolezen, povezana z zaužitjem glutena, ki je beljakovina, ki jo najdemo v žitih: pšenici, ječmenu in rži. Ko bolnik s celiakijo zaužije gluten, imunski sistem prepozna gliadin, snov, ki jo vsebuje gluten, kot tujek, in proizvaja protitelesa za boj proti njemu.

Na žalost se pri tem poškodujejo zdrave celice našega prebavnega trakta, zlasti resice, majhne, prstom podobne izbokline, ki obdajajo tanko črevo in imajo ključno vlogo pri absorpciji hranilnih snovi iz hrane. Sčasoma postanejo resno prizadete in telo ne absorbira več potrebnih količin hranil, kar lahko privede do zelo resnih zdravstvenih težav. Zato je zelo pomembno, da v kolikor menite, da bi lahko imeli celiakijo, le-to potrdi vaš zdravnik z diagnozo.

 

Reakcija na gluten

Simptomi, ki jih sproži avtoimunska reakcija, ki povzroča celiakijo, so številni in se zelo razlikujejo od posameznika do posameznika. Ko osebi diagnosticirajo celiakijo in ta popolnoma preide na dieto brez  glutena, večina simptomov izzveni v nekaj tednih ali mesecih.

Ko oseba, ki se drži brezglutenske diete, ponovno zaužije gluten, lahko pričakujemo, da se bodo simptomi vrnili, tudi če je bila količina glutena majhna. Najpogostejši simptomi so driska ali zaprtje, napihnjenost in krči v trebuhu, bolečine v trebuhu, utrujenost, bolečine v sklepih, tesnoba, depresija in možganska megla. Celiakija se običajno ne kaže na koži v obliki koprivnice, kot je to pri alergiji na gluten, vendar se pri nekaterih bolnikih s celiakijo pojavi kožni izpuščaj, imenovan herpetiformni dermatitis, ki pa se lahko vrne ali poslabša ob enkratnem ali nenamernem zaužitju glutena.

 

Kako dolgo traja reakcija na gluten?

Strogega pravila o tem, kako dolgo bodo trajali simptomi zaradi reakcije na uživanje glutena, ni. Najverjetnejši scenarij je, da bo najhujše nelagodje po nekaj dneh izzvenelo, vendar lahko traja več tednov, preden vsi simptomi popolnoma izzvenijo.

 

Kaj storiti, če celiakaš zaužije gluten

Predvsem se zaradi tega ne počutite slabo ali krive. Po podatkih nedavne študije Fundacije za celiakijo je 74 % vseh bolnikov poročalo o naključni izpostavljenosti glutenu v zadnjih 30 dneh. Temu se je zelo težko izogniti, čeprav se lahko iz vsake izkušnje nekaj naučimo in poskušamo zmanjšati verjetnost, da se bo to ponovilo. Pomembno je, da telesnim simptomom ne dodajate še čustvene bolečine, zato je lahko koristno, če imate nekoga, s katerim se lahko o tem pogovorite.

Fizične simptome lahko, kot bomo videli v nadaljevanju članka, do neke mere omilimo. Vsekakor pa, v kolikor menite, da so simptomi, ki so se pojavili po zaužitju glutena, precejšnji, obiščite svojega zdravnika. Zdravnik bo spremljal vaše zdravstveno stanje in vam dal posebna priporočila za izražene simptome.

 

Ukrepi, ki jih je priporočljivo uvesti po naključnem zaužitju glutena

Ko ugotovite, da ste po nesreči zaužili gluten, morate nemudoma uvesti določene ukrepe za začetek procesa zdravljenja in čim hitrejše okrevanje.

  • Pijte veliko vode. Zelo pomembno je, da ostanete hidrirani, zlasti če imate drisko, tekočine pa bodo pomagale tudi pri izpiranju organizma. Poleg pitja običajne vode poskusite tudi kokosovo vodo ali kostno juho za elektrolite.
  • Spočijte se. Vaše telo bo potrebovalo čas za okrevanje, zato poskrbite za dovolj počitka. Če poskušate še naprej delati ali hoditi v šolo, medtem ko doživljate fizične stranske učinke, si lahko težave še poslabšate. Če si ne morete vzeti popolnega odmora, se potrudite, da se vsaj umirite.
  • Vzemite aktivno oglje. Če imate čutite precejšnjo napihnjenost, vam lahko pomaga jemanje aktivnega oglja. Oglje nase veže toksine in pomaga odpraviti pline in napihnjenost – ob uporabi le povečajte vnos vode, da se izognete zaprtju.
  • Ozdravite črevesje. Jemanje probiotikov bo pomagalo ponovno vzpostaviti ravnovesje zdravih bakterij v črevesju, L-glutamin pa je aminokislina, ki je koristna za obnovo črevesja. Jemljete lahko tudi dodatke za zmanjšanje vnetja, kot so maščobne kisline omega-3, ingver in kurkuma.

 

Kako okrevati po reakciji na gluten

Po nekaj dneh izvajanja zgoraj opisanih ukrepov se boste začeli počutiti bolje. Po nekaj dneh lahko poskusite tudi nekaj lahke telesne vadbe, ki bo pomagala pri duševnih stranskih učinkih, kot sta anksioznost in depresija. Pomagale vam bodo tudi druge dejavnosti, ki vas sproščajo in ob katerih se počutite bolje – meditacija, sprehodi v naravi, branje, vroča kopel ali karkoli vam ustreza.

Pomembno je, da črevo obremenjujete postopoma in uživate lahko prebavljivo hrano.

 

Kako se v prihodnosti izogniti glutenu

Kaj morate storiti, da se v prihodnosti izognete ponovnemu nenamernemu zaužitju? Tukaj je nekaj preprostih korakov, ki jih lahko začnete izvajati že zdaj:

  • Vedno preverite oznake na živilih. Najprej poiščite oznako “brez glutena”. Pri drugih izdelkih imejte seznam sestavin, ki lahko vsebujejo gluten, na primer pšenični škrob ali slad. Tukaj je vodnik, ki vam bo pomagal razumeti, kaj morate iskati na etiketi.
  • Vzdržujte kuhinjo čisto, brez glutena. Morda boste morali začeti uporabljati ločene pripomočke in posodo za kuhanje, da bi se izognili navzkrižni kontaminaciji.
  • Vse označite. Če se nekateri člani vaše družine ali sostanovalci ne prehranjujejo brez glutena, poskrbite, da bo vse označeno, da bodo vedeli, česa se lahko dotaknejo in česa ne. Predmeti, kot so opekači, deske za rezanje, lonci/ponve in drugi kuhinjski pripomočki, morajo biti vedno ločeni.
  • Bodite proaktivni. Ko se odpravljate na kosilo, aktivno izberite restavracijo, ki ponuja brezglutenske jedi in upošteva varnostne ukrepe proti navzkrižni kontaminaciji.
  • Poleg tega, da poiščete restavracijo z brezglutenskimi jedmi, se z natakarjem in vodjo pogovorite o tem, kako se izogniti navzkrižni kontaminaciji.

S celiakijo nikakor ni lahko živeti, vendar lahko z upoštevanjem brezglutenske diete obnovite poškodbe črevesja in si olajšate simptome. Vedno obstaja možnost, da nehote zaužijete nekaj glutena, vendar bolj ko se izobražujete in ste previdni, manjša je verjetnost, da se to zgodi.

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP