najnovejša odkritja pri celiakiji

Najnovejša odkritja pri celiakiji

Svet izdelkov Strokovno o celiakiji in glutenu

Fundacija za celiakijo, neprofitna organizacija, ki se zavzema za povečanje diagnosticiranja in izboljšanja zdravljenja celiakije, je na svojih spletnih straneh nedavno objavila najnovejša odkritja in raziskave, povezana s to boleznijo.

Fundacija med drugim promovira in skrbi za  iCureCeliac®, največji in hitro rastoči register pacientov s celiakijo, ki omogoča uporabne raziskave o bolezni. Registracija je enostavna in prostovoljna.

Rezultati prve raziskave, ki jo je omogočil register so pokazali da ima 37 % bolnikov s celiakijo še vsaj eno drugo avtoimuno obolenje. Najpogostejša so: sindrom razdražljivega črevesja, bolezni ščitnice, psoriaza, ulcerozni kolitis, reumatoidni artritis, diabetes tipa 1. Prevalenca je večja pri ženskah in starejših.

Na spletni strani fundacije je tudi pregled najnovejših raziskav. Zelo aktualna je v The Lancet objavljena pregledna študija1, ki podaja nova dognanja ter nove smernice. Med drugim tudi to, da celiakija narašča in da to ni povezano samo z večjo osveščenostjo in boljšo diagnostiko.

Prepoznavajo se nekatere ne-glutenske beljakovine v pšenici, na katere se bolniki odzovejo z intenzivnim imunskim odzivom2. Te beljakovine pa bi lahko igrale vlogo tudi pri glutenski senzitivnosti3.

Nadalje navaja nove smernice Evropskega združenja za pediatrično gastroenterologijo glede uvajanja glutena pri dojenčkih. Po njih naj bi gluten v prehrano uvedli postopoma med 4 in 12 mesecem starosti, ob tem pa naj bi se v začetku uvajanja izogibali velikim količinam glutena4.

Med drugimi dejavniki tveganja za celiakijo navajajo: carski rez, okužbo z rotavirusom pri otrocih, kampilobakterjem pri odraslih, okužbe dihal pri dojenčkih, uporabo antibiotikov. Okužba s Helicobacter pylori naj bi zmanjšala možnost nastanka celiakije.

Običajno se celiakija več ne kaže s klasičnimi znaki kot so driska, izguba teže in upočasnitev rasti pri otrocih. Pogosteje se kaže s pomanjkanjem železa, napihovanjem v trebuhu, zaprtjem, kronično utrujenostjo, glavoboli, bolečinami v trebuhu in osteoporozo. V kolikor so navzoči sledeči simptomi ali bolezni se priporoča testiranje za celiakijo: dlje časa prisotni in nerazložljivi prebavni simptomi, dolgotrajna utrujenost, težave pri rasti, nepričakovana izguba teže, ponavljajoče rane v ustih, nerazložljivo pomanjkanje železa, vitamina B12 ali folata, diabetes tipa 1, avtoimuna bolezen ščitnice, razdražljivo črevesje. Tudi pri zmanjšani mineralni kostni gostoti, ob nerazložljivih nevroloških simptomih, ponavljajočih se splavih, dlje časa povišanih jetrnih encimih, Downovem ali Turnerjevem sindromu ter ob napakah zobne sklenine, naj se vzame v obzir tudi celiakija.

Evropsko združenje za pediatrično gastroenterologijo se za diagnosticiranje celiakije pri otrocih izogiba biopsiji, za katero je potrebna gastroskopija in običajno popolna anestezija. Za pozitivno diagnozo pri simptomatskih otrocih je dovolj, da so protitelesa IgA TTG 10x večja od zgornje meje normalnih vrednosti, pozitivna IgA EMA protitelesa in genetski zapis HLA-DQ2 ali DQ8.

Po diagnozi naj bi se pri pacientih testirale vrednosti železa, vitamina B12, folata in vitamina D5. Pri pacientih starejših od 55 let pa naj bi se po enem letu brezglutenske diete merila tudi kostna gostota.

Mojca Sekulić, diplomirana prehranska terapevtka

 

  1. Lebwohl B, Sanders DS, Green PGH Coeliac disease, Published Online July 28, 2017, The Lancet http://dx.doi.org/10.1016/ S0140-6736(17)31796-8
  2. Huebener S, Tanaka CK, Uhde M, et al. Specific nongluten proteins of wheat are novel target antigens in celiac disease humoral response. J Proteome Res 2015; 14: 503–11.
  3. Junker Y, Zeissig S, Kim SJ, et al. Wheat amylase trypsin inhibitors drive intestinal inflammation via activation of toll-like receptor 4. J Exp Med 2012; 209: 2395–408.
  4. Szajewska H, Shamir R, Mearin L, et al. Gluten introduction and the risk of coeliac disease: a position paper by the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2016; 62: 507–13
  5. Rubio-Tapia A, Hill ID, Kelly CP, Calderwood AH, Murray JA, for the American College of Gastroenterology. ACG clinical guidelines: diagnosis and management of celiac disease. Am J Gastroenterol 2013; 108: 656–76.

 

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP