Kaj je celiakija?

Svet izdelkov Strokovno o celiakiji in glutenu

Celiakija je avtoimuna bolezen, ki prizadene 1% populacije, sproži pa jo lepljiva beljakovina gluten, ki je prisoten v pšenici, ječmenu, rži, piri, kamutu, večzrni piri in tritikali. Zaužitje glutena lahko izzove imunski odgovor v tankem črevesu in sproži vnetno reakcijo, ki poškoduje sluznico tankega črevesa.

Simptome lahko povzroči že vnos najmanjše količine glutena. V kolikor posameznik, ki mu je bila diagnosticirana celiakija, popolnoma ne izloči glutena iz svoje prehrane, se bodo resice tankega črevesa tanjšale (atrofija resic), kar privede do zmanjšane površine črevesja za absorpcijo pomembnih hranil, kot so beljakovine, maščobe,
ogljikovi hidrati ter vitamini in minerali in posledično do pomanjkanja osnovnih hranil (tudi podhranjenosti).

Simptomi celiakije

Celiakija lahko vpliva na različne telesne organe in sisteme ter sproži raznolike simptome, ki se lahko razlikujejo od enega posameznika do drugega. Najpogostejši simptomi so:

  • Driska ali zaprtje
  • Bolečine v trebuhu in napignjen trebuh
  • Slabost
  • Bruhanje

Pri posameznikih s celiakijo so lahko prisotni tudi drugi simptomi:

  • Izguba telesne teže in energije
  • Izguba apetita
  • Znižane vrednosti železa in anemija
  • Osteoporoza
  • Neplodnost in spontani splav
  • Pomanjkanje vitaminov in/ali mineralov

Pri otrocih z genetsko predispozicijo se celiakija pogosto razvije že v zgodnji fazi, ob prehodu z materinega mleka na prehrano, ki vsebuje gluten. V kolikor bolezen ostane nediagnosticirana, obstaja veliko tveganje za motnje v rasti in druge razvojne motnje.

Oblike celiakije

Celiakija se lahko kaže kot klasična, simptomatska oblika, ali pa kot asimptomatska in subklinična. Vse oblike celiakije pa so povezane s poškodbami resic tankega črevesa. Vendar pa poznamo tudi obliko potencialne celiakije, ki je po navadi odkrita po naključju, saj še ne kaže tipičnih sprememb sluznice tankega črevesa.

Kako se celiakija diagnosticira?

Celiakija se lahko pojavi pri ljudeh vseh starosti. Kadar sumite na celiakijo, se o tem posvetujte z zdravnikom, preden spremenite prehrano. Obstajajo različne metode za zanesljivo ugotavljanje celiakije s krvnimi preiskavami, biopsijo tankega črevesa in genetskimi testi.

Ker je celiakija pogosto dedna, je priporočljivo, da se testirajo tudi vsi sorodniki prve stopnje (starši, bratje, sestre, otroci), tudi če nimajo nobenih simptomov.

Pomembno je, da pred preiskavami ne spremenite prehrane in se še naprej prehranjujete s hrano, ki vsebuje gluten, saj bodo v nasprotnem primeru lahko testi lažno negativni, kar bo povzročilo težave pri samem diagnosticiranju bolezni.

Zdravljenje celiakije

Ko je diagnoza celiakija potrjena, zdravnik specialist posameznika takoj napoti na strogo brezglutensko dieto. Doživljenjska brezglutenska dieta je namreč edino učinkovito sredstvo za zdravljenje celiakije. Prehod na strogo brezglutensko prehrano po navadi privede do hitrega izboljšanja simptomov in mnogi so kmalu po uvedbi brezgutenske diete popolnoma brez simptomov. Vsekakor pa je za popolno regeneracijo poškodb tankega črevesa potreben daljši čas.

________________________________________________________________________________

Ste zdravnik ali prehranski specialist? Podrobnejše informacije o celiakiji lahko najdete na strani Dr. Schär Institute, ki je namenjena strokovnjakom, ki se ukvarjajo s celiakijo in intoleranco na gluten.

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP