Intervju z Doc. Dr. Evgenom Benedikom-2 del

Svet izdelkov Strokovno o celiakiji in glutenu

Kot obljubljeno, objavljam drugi del intervju-ja z Doc. Dr Evgenom Benedikom, upam, da se boste tudi vi, tako kot sem tudi, izvedeli kakšno novost.  Vabljeni k branju!

  1. Vse več je tudi celiakašev, ki se kljub strogi brezglutenski dieti spopadajo z bolečinami v trebuhu, napihnjenostjo, drisko. Lahko rečemo, da je to zaradi prevelikega vnosa glutena kljub strogi brezglutenski dieti? Kdaj je potreben obisk zdravnika? Lahko bi rekli, da so to posledice prevelike količine zaužitega glutena, lahko pa da se razlog skriva tudi drugje. Lahko da ima oseba prebavne težave zaradi prebolevanja trebušne gripe, ali da se je ta oseba zastrupila s hrano, lahko je to tudi znak kakšne druge bolezni. Kakorkoli, obisk pri zdravniku zaradi prej opisanih težav sigurno ne bo odveč.
  2. Kaj lahko celiakaši pričakujemo ob dietnih prekrških. Zakaj le ti niso priporočljivi? V kateri življenjski dobi so le ti najpogostejši? Dietni prekrški niso zaželeni predvsem zaradi tega, ker gluten povzroči celo kaskado različnih vnetnih procesov v prebavilih. To se lahko občuti kot bolečine v trebuhu, drisko, zaprtje, napihnjenost, slabost, … Lahko pa kljub dietnemu prekršku gluten teh simptomov vnetja ne bo sprožil, bo pa gastroenterolog z endoskopijo lahko videl poškodovane črevesne resice. V vsakem primeru te prizadete črevesne resice vodijo v slabšo absorpcijo hranil, kar pomeni da otroci ne napredujejo več na telesni masi, postanejo slabokrvni itd. Pri odraslih se seveda slabšega napredovanja na telesni masi ne bo opazilo, se bo pa opazila slabokrvnost, utrujenost, slabša kostna gostota ipd. V najhujšem primeru se lahko, če se ti prekrški ponavljajo leta in leta, razvije tudi rak na prebavilih, česar se najbolj bojimo. Dietne prekrške, tiste zavedne, opažamo najpogosteje pri najstnikih in mladih odraslih, ter pogosto tudi pri tistih, ki jim je bila diagnoza “celiakija” postavljena v odrasli dobi in so morali čez noč na brezglutensko prehrano.
  3. Mlade ženske z celiakijo se slej kot prej srečamo z reprodukcijo. Kako je z uvajanjem glutena pri otrocih staršev z celiakijo? Kdaj, ter na kakšen način? Nove prehranske smernice za uvajanje goste hrane, ki so trenutno v intenzivnem nastajanju pod vodstvom NIJZ, svetujejo da se gluten, v kakršnikoli obliki, prične uvajati že s prvim dnem uvajanja goste hrane otrokom in to ne glede na to ali ima kdo v družini ali ožjem sorodstvu celiakijo ali ne. Uvajanje goste hrane pri zdravih otrocih pa se prične nekje okrog 6 meseca starosti otroka.
  4. Kar nekaj pa je tudi celiakašev, ki imajo pridruženo tudi sladkorno bolezen. Katera so tista žita, ki se svetujo v prehrani, glede na to, da so brezglutenski izdelki v večini sestavljeni iz koruznega, krompirjevega, riževega škroba in moke, ki pa imajo visok GI? Res je, pogosto je problem pri pripravljenih brezglutenskih živilih ravno visok glikemični indeks. V mislih imam predvsem navadno belo moko, navaden beli riž, navadne testenine … Svetuje se zamenjava omenjenih živil za polnovredno oziroma temno ali polnozrnato moko, rjavi nepoliran ali neoluščen riž, integralne testenine … Prav tako se spodbuja uporabo ajde in prosa, ki predstavljata bogat vir prehranske vlaknine in mineralov.
  5. Kakšno je vaše mnenje glede kakovosti življenja z celiakijo? Po mojem mnenju je kakovost življenja osebe s celiakijo, če se drži prehranskih omejitev in posega po hranilno bogatih živilih primerljiv oziroma celo boljši od življenja tistih, ki ne potrebujejo pazit na gluten v živilih.
  6. Bi želeli še kaj sporočiti? Vodenje brezglutenske prehrane je za nekoga, ki ima celiakijo resnično pomembno. Osebe s celiakijo ne potrebujejo uživati zdravil ali si aplicirati zdravil preko injekcij. Edino zdravilo je 100 % brezglutenska prehrana, ki pa mora biti še uravnotežena in hranilno bogata. To pa lahko naredimo z nekaj enostavnimi potezami. V prehrano vključimo več enostavnih, lokalnih in sezonskih živil, ki so naravno brez glutena (zelenjava, sadje, mleko, mlečni izdelki, jajca, meso, ribe, …). Dejstvo pa je, da je dosledno izvajanje brezglutenske prehrane včasih tudi naporno. Tukaj pa pomembno vlogo odigrata društvi, ki nudita ljudem s celiakijo ustrezno podporo na različnih področjih. Pomembno je tudi da se proizvajalci brezglutenske prehrane potrudijo in vlagajo v razvoj novih, hranilno bogatih izdelkov za njihove potrošnike – celiakaše.

 

Rada bi se zahvalila doc. dr. Evgenu Benediku za vzeti čas in podane izčrpne odgovore  za intervju.

Petra Emilija

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP